Sommaridyll i Topelius barndomsland

Sov du lilla videung” och ”Blommande sköna dalar” är några av Zacharias Topelius mer kända sånger på svenska i Finland och Sverige. Förra året återinvigdes museet i författarens barndomshem i Kuddnäs.

Inspirationen till barnvisorna fick Zacharias Topelius i barndomshemmet i Nykarleby, en finsk [sic!] stad i Österbotten norr om Vasa. Författaren, opinionsbildaren, historieprofessorn och sagofarbrorn fyllde 200 år förra året. Då nyinvigdes också Kuddnäs, Topeliusmuseet, efter en tvåårig restaurering.Zacharias Topelius,
1818–1898.


Huvudbyggnaden är åter skinande vit. Den flankeras av det gula huset och den röda bagarstugan och bildar en idyllisk helhet för Topelius barndomsland vid Nykarleby älv.

Invändigt är det en installation över ett borgarhem på 1800-talet. Där står Topelius vagga i sängkammaren. I förmaket flödar ljuset. Här är alltid sommar, skrev Topelius. I vindskammaren skrev den unge Zacharias sina första alster. Inte en dag utan en rad, manade hans pappa. Och det mottot levde Topelius efter.

Han skrev för och lästes av folket. Därmed blev han välkänd och igenkänd. Också när han kom till Stockholm med båt kantades kajerna av inte minst barn.

I byggnaderna och i parken vid Kuddnäs upplever man en blandning av verklighetens och sagans värld. Topelius återvände under hela sitt liv från Helsingfors till Nykarleby om somrarna. Där kunde han få lugn och frid. Och få inspiration till nya naturlyriska sånger och sagor.

Samma lugn möter besökaren i den lummiga grönskan eller när man likt Topelius sätter sig på klippan vid älvstranden och blickar ut över vattnet: ”Blommande sköna dalar, hem för mitt hjärtas ro …”

Fakta. Kuddnäs museum

Land: Finland.
Adress: Jakobstadsvägen 22, Nykarleby.
Öppet: Dagligen 15 maj–31 augusti.
Inträde: 40 kronor, guidade turer på begäran och för grupper.
Hemsida: nykarleby.fi/topelius
Övrigt: Här finns även Café Emilie, museibutik, festsal och Topelius bibliotek från Björkudden i Helsingfors.Vita huset är huvudbyggnad vid Kuddnäs. Förstoring.”Inte en dag utan en rad.” Vid skrivbordet i vinds-
kammaren skrev Topelius sina första alster.Vaggan där Zacharias Topelius låg finns kvar på Kuddnäs.


*   *   *


I webbupplagan fanns ytterligare tre bilder:Salen ligger i husets mitt och här samlades
man för att musicera om kvällarna. Förstoring.Förmaket är Vita husets vackraste, ljusaste och somrigaste rum.Klippan nere vid älven var Zacharias Topelius favoritställe.
Han var en flitig fiskare både som barn och vuxen. Förstoring.Text och foto: Anci Holm, Dagens Nyheter 1 september 2019.
Jorma Metso tillhandahöll.

Läs mer:
Kuddnäs i kapitlet Fakta.
(Inf. 2019-09-04, rev. 2022-01-05 .)