Kuddnäs museum öppet för
publik igen: ”Vi har uppfyllt
vår historiska plikt”
 
Ett soligt Kuddnäs lockade besökare. Foto: Kevin Åkerlund [Förstoring,]


Cirka 700 personer fanns på plats när Kuddnäs museum återinvigdes efter den omfattande renoveringen. Stadsdirektör Gösta Willman höll tal: ”Det har varit en lyckad dag”.

RICO LILJEDAHL


Bandklippning, tal och kaffe i bersån stod på programmet när Kuddnäs återinvigdes. Ungefär 700 personer från olika hörn av Svenskfinland, befann sig på ett soldränkt Kuddnäs när stadsstyrelsens ordförande Maria Palm klippte bandet. 
Maria Palm klippte bandet assisterad av Gösta Willman. Foto: Kevin Åkerlund [Förstoring, Ull-Britt Gustafsson Pensar sitter på bänken.]På plats fanns även Nykarlebys stadsdirektör Gösta Willman som höll ett inaugurationstal:

– Det är en stor glädje att konstatera, att vi idag står här, efter tre år av pietetsfullt byggande och före det några års planerande. Vi har uppfyllt vår historiska plikt.
Efter den omfattande renoveringen har väldigt många gjort sig förtjänta av omnämnanden, menade stadsdirektören.

– Kära vänner, det är alltid svårt att tacka någon enskild utan att förbise någon annan, sade Willman.

”Vad vill du mer? Ett vindsrum där mot söder, en björk, en rosenhäck, ett smultronland, en buktig flod, en fors, en bro, en strand och kyrkans torn mot morgonskyn som glöder”, löd Willmans avslutning som är hämtad ur Topelius dikt ”En vindskammare”.

Renoveringen, som gjort återöppningen möjlig, har till stor del bekostats av Leader-projektet, fonder och stiftelser men även av Nykarleby stad som äger museet. 
Folk i olika åldrar samlades för att inviga Kuddnäs.Foto: Kevin Åkerlund [Förstoring, Som synes strålande sommarväder, vilket det varit sen i maj och iStockholm var det den varmaste maj sedan man började mäta på 1700-talet. Men i normal ordning var det busväder på midsommarafton. Ser ut som Bo Kronqvist, Gösta Willman och Odert von Essen i samspråk framför flaggstången.]– Det är som en jublande fest, det har det varit sedan i maj när de första gästerna kom. Med facit i hand visar detta att vi gjort rätt, säger Bo Kronqvist, en av restaureringens eldsjälar och grundare av föreningen ”Kuddnäs vänner”.
Bo Kronqvist grundade föreningen Kuddnäs vänner i fjol. Foto: Jonas Brunnström [Förstoring,]Även stadsdirektör Willman var nöjd med invigningen.

– Det har varit en lyckad dag, med kort och kraftigt program – och mer program väntar under dagen, säger Willman efter att bandet klippts av.

Inaugurationen var öppen för alla som ville se det nyrenoverade Kuddnäs med trädgård.
Kuddnäs är nu restaurerat. Foto: Kevin Åkerlund [Förstoring, Mangården ser lika prydlig ut som ett dockhus. Men det ser väldigt tomt ut utan stege.]– Det är riktigt bra, Kuddnäs är värdefullt för Nykarleby så det är bra att restaureringen blivit ordentligt gjord, säger besökaren John-Erik Nickull.
Besökaren John-Erik Nickull [trafikant från Vörå] är nöjd över att man gjort en ordentlig renovering av museet. Foto: Kevin Åkerlund [Förstoring,]Invigningsfesten fortsatte sedan med, bland annat, teater och visor av Dennis Rönngård.

200 årsjubileets huvudfestlighet, ”Strövtåg i Topelius värld”, kommer firas lördagen den 11 augusti klockan 14–18, med en vandringsfest mellan Kuddnäs och Nykarleby rådhus.

 

KUDDNÄS HISTORIA

 • Gårdens ägare, Carl Basilier, flyttade dit både den vita och den gula byggnaden i början av 1800-talet.
 • 1813 ropade stads- och provinsialläkaren Zachris Topelius, som flyttat till staden, in Kuddnäs på auktion.
 • 14 januari 1818 föddes Zacharias Topelius på gården.
 • 1858 brann stora delar av Nykarlebys centrum, men Kuddnäs klarade sig.
 • 1868 såldes Kuddnäs ur familjen Topelius ägo
 • 1899 köpte Nykarleby landskommun Kuddnäs för att starta ett kommunalt fattighem, något gården verkade som i cirka 20 år.
 • På 1920-talet väcktes intresset för att bevara Topelius barndomshem för kommande generationer.
 • 14 januari 1931 grundades Stiftelsen Z. Topelius barndomshem, och kunde med hjälp av bidrag av Svenska Litteratursällskapet och finska staten köpa Kuddnäs.
 • 1934 invigdes Kuddnäs som museum.
 • I januari 1983 överläts Kuddnäs till Nykarleby stad och stiftelsen upplöstes på grund av ekonomiska svårigheter.
 • Kuddnäs museum har nu förvaltats av Nykarleby stad i 35 år.


Rico Liljedahl, Vasabladets, webbupplaga den 25 juni 2018.


*     *     *


Från stadens Topelius-sida Björken och stjärnan:

KUDDNÄSINVIGNING för alla 25.6

Den 25 juni återinvigs Kuddnäs musem. Det är på dagen 84 år sedan Zacharias Topelius barndomshem blev museum 1934. Återinvigningsfesten är öppen för alla och staden bjuder på kaffe. Den officiella bandklippningen sker kl 14. Matias Nylund medverkar med sång. Från kl 15 är det öppen repetition av sommerns pjäs ”Den eviga sommaren” om Topelius.


Läs mer:
Invigningstal vid återinvigningen av Kuddnäs Museum 25.6.2018 av stadsdirektör Gösta Willman.
Bilder från restaureringen.
Kuddnäs i kapitlet Fakta.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2018-06-26, rev. 2022-01-05 .)