JT 6/8 -68 (Inger)

Vasa- och nykarlebybåtar i topp
vid SS Ägirs småbåtsregatta

TILL VASA OCH NYKARLEBY gick de största bucklorna i SS Ägirs småbåtsregatta som avslutades på söndagen. Vasa-flottiljen erövrade genom VM:s Viku WSF:s Bonanza den stora snipepokalen. I optimistklassen tog de båda nykarleby-båtarna Mini och Svetty en övertygande lagseger och fick därmed första inteckningen i JT:s juniorpokal.
Det var verkligen liv och rörelse vid SS Ägirs holme på lördagen och söndagen. Närmare fyrtio segelbåtar deltog i småbåtsregattan. På holmen levde man tältliv och på sydsidan av paviljongen kunde publik och funktionärer gona sig i solgasset samtidigt som de från första parkett följde med optimistjollarnas seglingar. Och visst var det de yngsta seglarnas duster på banan som tilldrog sig det största publikintresset.
    Om lördagens seglingar i någon mån stördes av nyckfulla kårar sydligare eller nordligare än den labra västliga vinden kompenserades dessa av söndagens stadiga nordan. Så stadig till och med att man föredrog att segla på Kråkskärsfjärden i stället för att, som planerat, ge sig ut mot Torsöfjärden. Vinden avtog dock i styrka och andra seglingen avslutades i en måttlig bris.
    Söndagen blev i snipeklassen individuellt Johan Cheerio Caropelans dag men lagmässigt Vasaseglarnas. Cheerio verkade helt suverän och segrade ohotad i båda seglingarna. Cheerio ledde också på lördagen överlägset, men ramlade plötsligt på sista kryssbenet tillbaka till fjärde plats. SSJ hade två båtar med i tävlingen och då den andra krockade och avbröt i första seglingen och blev sjunde i den andra gick lagsegern till Vasa som träget hade båtar på andra och tredje plats att räkna till Vikus lördagsseger. Viku blev för övrigt bästa snipe sammanlagt.
    För nykarlebyseglarna gick det sämre denna gång. Vanligen pålitlige Courage blev visserligen tvåa på lördagen, men sexa och fyra på söndagen. Nästbäst var Cognac med två femteplatser på söndagen. Ett missöde vid ett märke gjorde dock att Cognac måste avbryta på lördagen, vilket naturligtvis ökade minuspoängen. Coquette blev påseglad på söndagen och spräckte bommen.
    WSF-snipen Jouet råkade på söndagen ut för ett rigghaveri, men i övrigt klarade sig båtar och besättningar fint i den rätt hårda vinden.
    Snipe, comet och på lördagen även OK startades från s/y Bino och seglade på lördagen s. k. Hellerupbana och på söndagen Scirabana.
    SSJ:s optimistseglare var väl favoriter till juniorpokalen. Mats Löfberg jr i Pyttan är verkligen duktig. Två segrar och en tredje plats bokfördes för hans del. Den tredje segern tog Leif Nessler Nykarleby, som seglar optimist första säsongen, och hans andra och tredje plats tillsammans med Anders Söderlunds två andraplaceringar tryggade SSÄ:s lagseger. Gissa om pojkarna var lyckliga över sin pokal!
    OK-jollen representerad av två båtar från Gamlakarleby, tävlade för första gången i Nykarleby. De två stod över första seglingen i den friska vinden på söndagen, men seglade samma bana som optimisterna i den andra.

Det blev verkligen en invigning av nya bryggan vid Loppan. Trängseln på och omkring bryggan var fullständig men sämjan och solen varm. Havskryssarna Finngirl och Bino samsas om förtöjningsutrymmet med optimistjollar, snipor, kometer och OK.
Det blev verkligen en invigning av nya bryggan vid Loppan. Trängseln på och omkring bryggan var fullständig men sämjan och solen varm. Havskryssarna Finngirl och Bino samsas om förtöjningsutrymmet med optimistjollar, snipor, kometer och OK.

.

Inger Luoma, Jakobstads Tidning den 6 augusti 1968.


Alf Renvall tillhandahöll kopior ur Lennart Winqvists klippbok. Lennart har ritat ramar, strukit under och kommenterat med blå penna, så jag roade mig med att göra en faksimil. Understrykning med text i en färg och understrykning i en annan syns dock inte i äldre bläddrare.


Läs mer:
Förberedelser inför regattan av Max Furu.
Segelsällskapet Ägir av Einar Hedström.
Fler artiklar ur Jakobstads Tidning.
(Inf. 2006-02-11, 2022-01-03 .)