FB-Marine Ab

Jakobstadsvägen 26Några milstolpar

  • 1962 byggde förtaget Karlon de mittersta delarna mot Jakobstadsvägen.
  • 20?? köpte NKL Fastighets Ab fastigheten.
  • 2008 grundades företaget, som säljer större och mindre fritidsartiklar, av Fredrik Backlund och Johan Wikar.
  • 2013? flyttades verksamheten till Regnbågen 3.Fastigheten i juli 2016 efter att FB-Marine flyttat och hyresgästerna var Posten/Itella, Kaspro och Mekonomen, som lades ner 2019. Förstoring.

   
   

Artiklar

 
Nykarleby fick båtaffär 2008

*     *     *

Nykarleby fick båtaffär

LOKALT. I Abekos gamla fastighet mitt emot Ostrocenter kan man nu handla både den ena och den andra  fritidsrelaterade produkten. Fredrik Backlund från Nykarleby och Johan Wikar från Vörå har sadlat om och startat företaget FB-Marine. Företagets primära produkt är en norsk glasfiberbåt av Märket Oceanmaster. Och enligt företagarna är den ovanligt breda båten en mästare på att behärska sjögång.


Oceanmaster heter båtmärket som Fredrik Backlund och Johan Wikar satsar på i sitt nya företag inriktat på fritidsverksamhet.


Den första mars öppnades dörrarna till en ny båt- och fritidshandel i Abekos gamla fastighet mitt emot Ostrocenter i Nykarleby. Här säljs tillsvidare allehanda produkter som kan förknippas med fritidsverksamhet såsom släpvagnar, båttrailers och andra specialvagnar, badtunnor, tillbehör för båtliv såsom gps-navigatorer, ankare och fendrar.

Elektronikvaror, telefoner och datavaror mot beställning för större kunder är en annan nisch som det nybildade företaget satsar på.

— Det som skiljer det här norska märket från exempelvis finländska båtar är att den är bredare och därför verkar rymligare. Bredden gör att den har goda sjöegenskaper, säger Johan Wikar.


Rymlig fritidsbåt

Företagets flaggskepp är en norsk båtmodell av märket Oceanmaster. Tillsvidare är märket ingen vanlig syn i våra farvatten.

Det var så att jag sökte en båt åt mig själv och min fru på internet. Jag hittade den här modellen och tyckte att den verkade passlig. Men jag hittade ingen som sålde den i Finland och fick då idén att börja sälja den själv, berättar Fredrik Backlund om hur tanken att grunda företaget fick sin början.

Fredrik Backlund och Johan Wikar beskriver Oceanmastern som en praktisk och öppen familjebåt med ett krypin i mitten. Båtarnas innandöme ger de facto ett rymligare intryck än båtens yttre.

— Det som skiljer det här norska märket från exempelvis finländska båtar är att den är bredare och därför verkar rymligare. Bredden gör att den har goda sjöegenskaper, säger Johan Wikar.

Oceanmastern som för tillfället finns till påseende vid FB-Marine är två och en halv meter bred med en längd på fem och en halv meter. Av Oceanmastern, som tillverkas i Polen men alltså produceras av ett norskägt företag, finns cirka tio modeller mellan cirka fem och åtta meters längder.

I övriga Finland säljs Oceanmasterbåtar av ett Närpesföretag.

– Vi samarbetar med dem och har kommit överens om våra marknadsområden.

Gränsen går enkelt sagt mitt genom Vasa och Korsholm, säger Johan Wikar.Johan Wikar och Fredrik Backlund sadlar om och startade företaget FB-Marine i Nykarleby.


Bytte branscher

Vöråbon Johan Wikar, tidigare anställd av Nykarleby stad som museiamanuens och Fredrik Backlund, biträdande rektor och lärare i hälsokunskap i Vörå högstadium och gymnasium, känner varandra sedan tidigare och är som de säger, bekanta via sina fruar. Wikar har helt och hållet sadlat om medan Backlund trappar ner på undervisningstimmarna som lärare.

De tror starkt på att deras satsning på försäljning av fritidsutrustning kommer att löna sig.

– Folk satsar allt mer på sin fritid. Folk jobbar mer och vill i motvikt till sitt jobb göra något vettigt på sin lediga tid, säger Fredrik Backlund.


Sonja Smedlund, Jakobstads Tidning den 9 mars 2008.
(Inf. 2020-11-18.)Margite Enlund tillhandahöll.


Läs mer:
Företagen på Kampen.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2020-11-18, rev. 2023-12-26 .)