SEGLINGSKAVALKAD

ur

Stig-Ole Haglunds samlingarFLEET CUP TROPHY

En av Finlands minsta snipeflottiljer, Nykarleby med flottiljnummer 663, erövrade Fleet Cup Trophy, som uppställdes av det finländska snipeförbundet vid senaste årsmöte. Nykarleby-seglarna slog i finalen landets största flottilj Helsingfors.
     Förbundsbasen Rafael Wolintis och sekreteraren Eva-Karin Wilkko stod, tillsammans med HSK, bakom finalarrangemangen.
     Till tävlingen om Fleet Cup Trophy var landets alla femton snipeflottiljer anmälda. Man seglade i lottade båtar, som den arrangerande flottiljen ställde till förfogande.
     I första omgången besegrade Nykarleby St Michel medan Helsingfors vann över Kristinestad. I kvartsfinalen vann Nykarleby över fjolårets lagmästare Jakobstad, som fått w.o. av Björneborg. Helsingfors besegrade här Vasa. I semifinalen mötte Helsingfors Åbo, som tidigare slagit Gamlakarleby medan Nykarleby fick w.o av Tammerfors. Således kom det sig att landets minsta stad mötte den största — och vann.
     Nykarlebypojkarna seglar under Segelsällskapet Ägirs flagg och har haft andra fina framgångar under säsongen. Bl.a. vann de mästerskapet i lagsegling för snipe och har vidare en rad individuelle segrar i större sammanhang som säsongfacit.
     Största namnet i laget är utan tvekan Stefan Winqvist, 19, som tillsammans med sin gast Alf Renvall har seglat sig in i den nationella eliten i klassen. Också den andra besättningen, Mauri Penttinen, 23 och gasten Nisse Luoma har gjort en fin säsong.
     Med i cuplaget var också Jukka Kaustinen.


I elva sekundmeters vind och sex grader i luften avgjordes finalen om Fleet Cup Trophy i Helsningfors. Våta, frusna, men glada kan de segrande nykarlebypojkarna återgå till vinterkläderna och landbacken. Fr. v. Stefan Winqvist, Alf Renvall, Nisse Luoma och Mauri Penttinen.
I elva sekundmeters vind och sex grader i luften avgjordes finalen om Fleet Cup Trophy i Helsingfors. Våta, frusna, men glada kan de segrande nykarlebypojkarna återgå till vinterkläderna och landbacken. Fr. v. Stefan Winqvist, Alf Renvall, Nisse Luoma och Mauri Penttinen.


Inger Luoma, Jakobstads Tidning juni 1970.


*            *            *

 

FINSKA MÄSTERSKAPET 1970

Arrangerades i år av Segelsällskapet i Jakobstad 24—28.6. På onsdagen den 24.6 vägdes och mättes de femtiosex båtarna. Minivikten som i år sänkts med tjugo kilo till 172,8 kilo vållade inga svårigheter, för de flesta hade för lätta båtar och fick ta bly ombord. Båtarna bogserades samma kväll till den nära banorna liggande Ören utanför Jakobstad. Arrangörerna hade gjort sitt bästa för att få de bästa möjliga triangelbanorna och organisera transporten av seglarna varje dag ut och från och till startplatsen. Första seglingsdagen började lovande men under andra starten dog vinden ut och seglingen måste avbrytas.

Enligt resultatlistan kom SSÄ-seglarna Stefan Winqvist med Courage på 11 plats och T. Westerlund med Ellinor på 17 plats.


*            *            *

 


I elva sekundmeters vind och sex grader i luften avgjordes finalen om Fleet Cup Trophy i Helsningfors. Våta, frusna, men glada kan de segrande nykarlebypojkarna återgå till vinterkläderna och landbacken. Fr. v. Stefan Winqvist, Alf Renvall, Nisse Luoma och Mauri Penttinen.
Stig-Ole Haglund t.v. med gasten och svågern Folke ”Otte” Ferm på väg från Loppan med snipen Cais-Mari med registernummer L-16917.
Delförstoring.


*            *            *Ritning till snipe av William F. Crosby 1931, ”corrected by” P. Taiminen 14.6.67.


Stig-Ole Haglund tillhandahöll via Stig Haglund.


Läs mer:
Segelsällskapet Ägir av Einar Hedström.
Fler artiklar och notiser ur tidningen.
(Inf. 2007-05-23, rev. 2023-01-06.)