På vandring bland
Lisis antikviteter

ϧ Lisi älskar auktioner, så fort det närmar sig vår och sommar undrar hon: månntro det står i JT om någon auktion idag.
     Man kan göra många och fina fynd på auktion. Förr i tiden var det vanligt att ”samla” ihop till sitt hem genom auktionsköp och det har Lisi också gjort. Bra avkoppling från syarbetet har det varit och hon har kommit i kontakt med många människor.“

ϧ I kammaren hänger en handmålad tamburampel, anno 1800, från bankdir. Spolander och sprider sitt rosa sken på vita handgjorda karmstolar och småstolar med rikt utsirade ryggstöd, inropade från konsul Nylunds dotter, kallad Kara-Majs, auktion. En mängd stora stickiga kaktusar står på ett blombord från pastor Stills och trivs i solen. På en byrå står en bordslampa, fotogen, i mässing med vacker glaskupa, troligen från 1800-talet, och bredvid den ett handgjort modellskepp, en tremastare, Loch Limbe, som hennes bror Adolf gjort.

ϧ Framför byrån står en stor apotekskruka från apotekare Wilkmans med en massa kvistar och grönt i. På en annan byrå står ett annat fint skepp som är byggt av Lisis pappa som tjänstgjorde i amerikanska flottan. Nedanför står en rymlig hattask i rotting av frk Lybeck, som tillhörde en förnäm borgarsläkt i staden på den tiden.

ϧ I hennes ljusa rymliga kök finns köksstolar från frk Markén och en bekväm munkstol från lärarinnan Blomberg. Blir man trött och vill ha en extra tupplur finns en stol som går att dra ut till säng, och en rund pall med resår från Byggmästare Björklund.
     Skulle man bli törstig finns en brännvinskaraff med muggar från skräddare Dahlstedt, och vill man ej ha så starkt finns en stor fin kopparkaffekanna med mustasch handgjord av Wikström i Vassor. För varma dagar finns det ölstop, handmålade av en Prost.

ϧ Burkar av granathylsor i koppar står på parad på köksskåpet — av Kara-Maj.
     I fönstret prunkar St-Paulia i vita porslinskrukor med hål för sidenband från bankdir. Spolander, samt en stor kakburk av glas med handtag.

ϧ En raritet är Vanadis of Jacobstad, 3-mastare handmålad på silverpilsblad, den båten sjönk nånstans långt söderut.

ϧ Ja, det var en liten rundvandring och nu går Lisi in på sitt 78:de år den 13 juni och hoppas det ”blir många auktioner” även i fortsättningen för henne att gå till.Dolly, Jakobstads Tidning, 1985.
Lars Pensar tillhandahöll med kommentaren att Lisi hette Hellstrand i efternamn och att Dolly (gift Nylund) är Lisis dotter.


Läs mer:
Dolly och Lisi hade förfäder som bodde i staden redan vid Stora ofredens slut.
Auktionen vid Hanséns café.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2006-11-12, rev. 2012-10-11.)