Nykarlebydagarna
23—25 juli 1971Fredag 23 juli
         kl. 20.00 Modevisningar, spel, lotterier, pilkastning samt DANS UTAN GRÄNS i Idrotts- och Ungdomsgården. WIKINGS orkester.

Lördag 24 juli
  kl. 14.00 Fotboll Nykarleby IK—Hörnefors IK
    16.00 BINGO i Idrotts- och ungdomsgården
    20.00 DANS FÖR MOGEN UNGDOM på paviljongen i Ytterjeppo
TAMBURITOS orkester
    21.00 BINGO i Idrotts- och ungdomsgården

Söndag 25 juli
  kl. 13.00 BINGO i Idrotts- och ungdomsgården
    14.00 Sommarfest på Juthbacka. Teateramatörer från nykarlebynejden uppför folkskådespelet ÖSTERBOTTNINGAR av Artturi Järviluoma. Regi: Maj-Lis Granlund.
    19.00 BINGO i Idrotts- och ungdomsgården

[Det var mycket BINGO ...]

*     *     *

 

Ljuvliga idyller
— moderna städer

Följ med oss på en österbottnisk odyssé i de sex svenskösterbottniska städerna. Allt kan hända och — händer? Du möter vackra österbottniskor — i Jakobstad kallas de tobaksänglar och tusenskönor. Många tycker att den finländska kvinnan har ett exotiskt, nästan trolskt drag över sig. Vem vet — i Österbotten möter du henne. [Sic!]

— — —

En stad olik de flesta är Nykarleby, idyllen vid älven, skaldestaden m.m. Här finns Kuddnäs, Zachris Topelius födelsehem, och här finns Österbottens enda vattentornscafé med milsvid utsikt över land och hav. Staden är unik ur språklig synvinkel: den är den enda i landsdelen som har enbart svenskspråkiga gatuskyltar — en rikssvensk gäst tror sig förflyttad till en ort i Sverige.

*     *     *

 

Semesterstaden vid älvenFörstoring.
 

Du, gäst. Som flanör i det svenskösterbottniska kustområdet rör du dig i stor utsträckning i områdets sex städer, där småstadsidyll och modern stadsmiljö möts sida vid sida. Får vi presentera — från norr till söder.

— — —

• Nykarleby, skaldestaden med 1 300 invånare, de flesta svenskspråkiga.

— — —
 

NYKARLEBY är skaldernas stad i Österbotten. Därom minner först och främst Zachris Topelius barndomshem (bilden) som nu är ett välbesökt museum. Gården ligger vackert invid älven, den mångbesjungna. Dagens Nykarleby är en liten och stillsam stad som kan erbjuda turisten lugn och ro — om det är vad som söks. Andra åter skall finna att Idyllen vid älven, eller Nordens Betlehem som staden också kallas, har andra värden. Nykarleby har omkring 1.400 [1300 intill] invånare och är helt svenskspråkig.

 

5 rutter

Du kan uppleva Österbotten på många sätt. Här får du förslag till fem turer i landskapet.

— — —

2 HERRGÅRDAR OCH MONUMENT

Avfärd från Jstad eller Vasa med besök i Maxmo, Vörå, Oravais, Jeppo, Munsala och Nykarleby. Turen kan läggas upp så att man inte behöver åka samma väg. Det är ont om herrgårdar i Österbotten, men här finns två: Juthbacka och Tottesund. I Jeppo finns världens största minkfarm, i Munsala stora sandstränder och i Vörå gamla jordbrukarbyar.

— — —

Juthbacka semesterhem i Nykarleby har camping, småstugor och pensionatsrörelse. Trivsam omgivning, bl.a. park och älv.

*     *     *

Folk trivs på Juthbacka gård — både i salong och småstuga


Stora salongen på Juthbacka.Campingplatsens servicehus.


DET ÄR i år 20 år sedan Juthbacka gård i Nykarleby lkm övertogs av Österbottniska organisationer och inrättades till semesterhem. Förbundet Semesterfrämjandet i Österbotten äger och driver anläggningen.


Verksamheten på Juthbacka har hela tiden omfattat husmorssemester d.v.s. Mors vila, men samtidigt omfattat vanlig pensionatsrörelse, kongresser och möten. Juthbacka har alltid varit en omtyckt mötes- och kongressplats.

Då tält- och bilcampingen blev aktuell och det behövdes campingplatser, inrättades på Juthbacka gårds marker en campingplats. Denna är numera välutrustad och är försedd med en fin bastu. Det enda som saknas är badstrand.

Men planer på att inrätta en simbassäng i anslutning till campingområdet finns.

På campingplatsen finns förutom utrymme för tältcamping, husvagnar, lekplatser och plats för småidrotter, 10 moderns övernattningsstugor, varav 2 större. De större stugorna kan användas som självhushållsstugor. I stugorna finns 4bäddplatser i varje stuga och där finns allt som turisterna behöver förutom sänglinne, som bör medtagas. I servicebyggnaden finns kök för matlagning, matsal, duschar, WC m.m. På området finns vidare kiosk och kaffestuga och ett grillhus. Priset per stuga är 17 mk/dygn för de mindre och 25 mk/dygn för de större stugorna. För tältcampingen och husvagnarna tas också en liten avgift.

Man kan gott säga att Juthbacka under årens lopp utvecklats till en fritidsby med atmosfär. I semesterhemmet, som är öppet hela året, kan man bo för endast 16 mk/dygn i dubbelrum. Helpension i dubbelrum kostar bara 18 mk/dygn. I anslutning till semesterhemmet finns ett vandrarhem och en sportstuga. Vidare finns på Juthbacka möjlighet till gruppinkvartering Den sammanlagda inkvarteringskapaciteten i Juthbacka fritidsby är ca 90 bäddplatser sommartid.

Juthbacka ligger invid Nykarleby stad, 9 km från riksväg 8, 76 km norr om Vasa och 18 km söder om Jakobstad. Namnet Nykarleby och Juthbacka är känt från skalden Z. Topelius' diktning. Juthbacka är kort sagt en utomordentligt attraktiv tillflyktsort för sommargäster.


Österbottniska Posten nr 26 den 1 juli 1971.
Från issuu.


Läs mer:
Juthbacka teaters föreställning Österbottningarna i samma nummer.
Fler artiklar ur ÖP.
(Inf. 2017-10-29, rev. 2017-10-29 .)