Juthbacka teaters föreställning 1975–76


Stockflottarna


Stockflottarna på Juthbacka

JUTHBACKA TEATER spelar i sommar Teuvo Pakkalas sånglustspel Stockflottarna. För regin står som tidigare Majlis Granlund. Harry Öhman gör dekoren och Unto Tuhonen står för musiken. Premiär blir det söndagen den 29 juni. Stockflottarna skall främst roa. Pjäsen har gått två år på Kansallisteatteri, och har 17 roller plus ett antal statister.PÅ BILDEN fr.v. Uffe Sourander, Maily Holmberg, Moa Thors och Karin Sandström (skymd), samt Torsten Häger, Margit Aromäki, John Löfbacka (nästan skymd), Ulla Nordling och Boris Bränn. Förstoring.


Österbottniska Posten nr 22 den 29 maj 1975.
Från issuu.

*     *     *

Juthbacka teater:

Stockflottarna roar
många sånginslag

STOCKFLOTTARNA är en pjäs som har till främsta målsättning att roa. Juthbacka teater har premiär på pjäsen, som gått två år på Kansallisteatteri, den 29 juni, och efter det planeras åtta föreställningar. Regissör är som tidigare Majlis Granlund.


Efter framgångarna med Sockenskomakarna och Värmlänningarna, har man valt detta lustspel där många sånger ingår. Huvudrollsinnehavare är välsjungande Håkan Streng, men flere andra sångförmågor ingår också i årets ensemble. Huvuddelen av de 17 rollinnehavarna är ur det gäng som spelat med de senaste åren.

Det blir en gammal version av Teuvo Pakkalas Stockflottarna som Juthbacka-gänget ger, inte så moderniserat som pjäsen gått på nationalscenen. I den svenska översättning man använder talas om ”stockflötare”.

Musiken står Unto Tiihonen för, och dekoren görs som tidigare av Harry Öhman. ”Bebyggelsen” från Värmlänningarna har rivits ner, sceneriet blir alltså helt nytt.

— Vi bygger också om läktaren, säger ordföranden Boris Bränn. Nu skall nivåskillnaden mellan varje bänkrad bli lika stor, alla skall alltså få samma chans att se.

Till föreställningarna skall man också ha förstärkaranläggning anskaffad, åtminstone för sångerna. Det har visat sig att ljudet inte räcker till de sista bänkraderna helt utan förstärkare.Efter två år med Värmlänningarna fortsätter Juthbacka teater nu med Stockflottarna. På bilden skryter Löpar-Nisse för bröllopsgästerna. Förstoring.Förstoring.


Österbottniska Posten nr 24, torsdag 12 juni 1975 .
Från issuu.

*     *     *


God sång och dråpliga aktörer

Flottarna
framgång

STOCKFLOTTARNA blev utan tvekan framgång för Juthbacka teater. Sångerna är verkligt njutbara främst tack vare huvudrollsinnehavaren Håkan Streng som flottaren Turkka, men också genom Karl-Erik Kronqvist och flera andra.


Och spelet är dråpligt. På bilden här intill lämnar fjärdingsman Boris Bränn arenan, utbuad av gänget. Men han kommer igen och han gör som helhet ifrån sig mycket bra igen, visar upp en ny sida av sig som den smått förnäma fjärdingsmannen.

Den dråpligaste figuren i hela pjäsen är dock flottaren Tolari. Uffe Sourander, som snabbt fick skratten på sin sida med sitt stavande i abc-boken och sin ohämmade mimik.

Juthbacka teater firar femårsjubileum i år. Regissören Majlis Granlunds spådom att Stockflottarna ska bli teaterns största framgång har slagit in. Premiärdagen var vädret dessutom fint, men hade man en hel del trassel med den nya högtalaranläggningen. Någon hade roat sig med att skära av ledningarna, så det blev nervöst innan anläggningen fungerade igen. Teatern noterade största premiärpubliken hittills.På bilden fr. v. Unto Tiihonen som sköter musiken, Alf Ekblom som en stockflottare, fjärdingsman Boris Bränn, Maja — Karin Sandström, Katri — Ulla Nordling, Turkka — Håkan Streng och Huotari Bosse Kronqvist.


Stockflottarromantik slog an

Bäddat för publikframgång

STOCKFLOTTARNA slog an vid Juthbacka teaters premiär i söndags. Majlis Granlunds bedömning att teatergänget skall ha mycket emot sig om årets pjäs inte ska bli den största framgången håller streck. Vid premiären hade man det mesta med sig.

MEN FÖRE hade man inte alla goda makter på sin sida. Någon hade nämligen roat sig med att skära av högtalarledningarna natten till söndagen, så det blev extra jobb och extra nervöst innan det fungerade igen. [Detta pojkstreck är preskriberat sen många år tillbaka. Vågar förövarna träda fram?]


Huvudrollsinne havaren Håkan Streng som stockflottaren Turkka är säker i sitt agerande, precis som han skall vara i rollen. Hans sångröst gör sig mycket bra, även om man är van vid att höra honom i en något annorlunda repertoar.

EN ANNAN god sångare är Karl-Erik Kronqvist, stockflottaren Kasuri. Redan dessa båda flottares sång gör pjäsen njutbar. De övriga flottarna förstärker ytterligare det goda intrycket av sångerna.

STOCKFLOTTARNA av Teuvo Pakkala är inte en pjäs av vår tid. Många har säkert sett den tidigare. Juthbackamiljön är idealisk. [Har för mig att flottarna visade sin kunskaper i att ”paddla stock” på älven.]Turkka t.v. lovar stockflottarna ta in på Pietolas gård. Förstoring.


SJÄLVA HANDLINGEN är väl inte så mycket att orda om. Författarens teckning av människor verkar tunn, intrigerna som ibland verkar tilltrasslade, löses sedan helt plötsligt. Kärleksproblemen löses också så att alla inblandade får varandra på löpande band.

MEN INNAN man kommer så långt har publiken fått sig månget gott skratt. Stockflottarna är ett lustspel, vars främsta syfte är att roa publiken.

Mest roar Uffe Sourander, som är som klippt och skuren för stockflottaren Tolari som måste börja läsa både abc-boken och katekesen för att få gifta sig med försäljerskan Maja, Karin Sandström.

En annan mycket roande gestalt är fjärdingsmannen, Boris Bränn, som vill ha fjärdingsman Pietolas hemman och dotter, och som bakom sig har diverse skuldsedlar och andra påtryckningsmedel. Boris Bränn visar igen upp en ny sida av sig i denna roll. Roande är också församlingssystrarna Margit Aromäki och Maily Holmberg. Torsten Häger gör väl ifrån sig som hemmansägaren Pietola och Ulla Nordling sköter sig bra som den väna dottern Katri, liksom torparflickan Anni, Moa Thors. De båda sistnämnda klarar även galant av ett par sångnummer.Romantiken blommar och Håkan Streng som Turkka låter Viktor Sunds Där björkarna susa ljuda för sin väna mö Katri, Ulla Nordling, och för Juthbackapubliken.


Som Tok-Gustaf gör sig unga John Löfbacka riktigt bra. Ytterligare medverkar Monica Kronqvist som ladugårdspiga, Stefan Häger som dräng och Erik Fransberg som nämndeman, samt en hel del stockflottare och byfolk ytterligare.

DEKOREN som Harry Öhman gjort är helt ny för året, trovärdig och ändamålsenlig. Unto Tiihonen är med överallt med dragspel eller fiol, han sköter musiken.

DET ÄR jubileumsår för Juthbacka teater i år, femårsjubileum. Hittills har 13.000 personer sett teaterns föreställningar. Efter premiären uppvaktade Bosse Kronqvist — som gjorde sig bra i rollen som stockflottaren Huotari — regissören Majlis Granlund, dekoratören och ”orkestern” med blommor och minnesgåvor. Och sedan fick en och annan i gänget blommor, men alla hade varit värda ordentliga buketter.

NIO föreställningar till planeras. Sedan åker gänget till Norge,


Cander, Österbottniska Posten nr 27, torsdag 3 juli 1975 .
Från issuu.


Läs mer:
Föregående pjäs: Värmlänningarna.
Nästa pjäs: Åttan.
Nykarlebydagarna m.m. i samma nummer.
Juthbacka i kapitlet Fakta.
Juthbacka teater av Lars Pensar.
Fler artiklar ur ÖP.
(Inf. 2017-11-02, rev. 2021-03-03 .)