1968

Segelsesällskapet Ägir hade för två år sedan endast en båtklass, Cometen. Av den båtklassen fanns det sju stycken som flitigt seglade under somrarna. I år har man fått två nya båttyper till. Den ena av dessa är snipen, den andra optimisten. Man har redan bildat snipeflottilj med Leif Eklund vid rodret som flottiljkapten. Efter medlemsavgift till snipeförbundet har föreningen fått sin flottiljnummer 15 och allt är klart att sätta igång.


    SS Ägir har nu 9 snipor av vilka nästan alla deltar i tävlingar varje onsdag, lördag och söndag. De flesta av snipeseglarna har förut seglat comet och har nu överlåtit sina cometer i andra händer för att nu försöka sig på snipesegling.
    Åldern på seglarna i snipeflottiljen är mycket varierande, den ligger mellan 16 och 25 år. De flesta är Nykarlebybor men det finns också seglare som bor i staden endast under sommarmånaderna. Den som har den längsta vägen från sin vinterbostad till sommar och segling är Jukka Kaustinen som varje år reser från Helsingfors till föräldrarnas sommarstuga vid Andrasjön i Nykarleby. Hans båt Chepera är den nyaste snipen vid Andrasjön för tillfället.
    Också från Jakobstad finns det seglare som seglar under SS Ä:s flagg. Roligt är också att flottiljen redan i år har en representant med i FM i snipesegling, det vill säga snipen Courage med Stefan Winqvist vid rodret och Alf Renvall som gast. Alla i seglarkretsen håller tummarna och hoppas att det skall gå bra. I nästa år hoppas seglarna att kunna deltaga med flere båtar, för då har flere hunnit skaffa sig trailer, så de kan forsla sina båtar till liknande evenemang.


    På grund av intresset som snipesegling fått i Nykarleby har föreningen beslutat att ordna en småbåtsregatta i augusti till vilken Vasa, Jakobstads och Gamlakarlebys seglare skall inbjudas. Vid samma regatta ordnas stadskamp mellan städerna, där nykarlebyseglarna hoppas kunna slå ifrån sig väl.
    Den andra båtklassen är en av de minsta som tävlas med, optimisten. Den har blivit pop bland de yngre seglingsintresserade. Mycket också därför att föreningen under årens lopp har lottat ut en optimist, färdigt riggad. [Ulf Haglund vann en.] Förutom utlottningsbåten finns det 6—7 likadana i föreningen. Alla har ännu inte deltagit i tävlingarna som ordnas för dessa båtar. Den mest fruktade av optimistseglarna är nog »Anette», Anders Söderlund, fastän Leif Nessler har vunnit över honom en gång redan i sommar. Åldern hos de här seglarna är växlande. Den ligger mellan 11 och 15 år. Alla de här seglarna är heller inte nykarlebybor. En del av dem är också sommargäster.
    Medan man städar och bygger bryggor på holmen Loppan där segelpaviljongen ligger väntar seglarna med spänning på sommarens stora evenemang.

BO Eklund


Gasten Bernt Lundqvist hjälper skepparen Bo Eklund att hissa focken. Snipen heter Coquette och är en av de nio snipor som hör till SS Ägir.
 • Gasten Bernt Lundqvist hjälper skepparen Bo Eklund att hissa focken. Snipen heter Coquette och är en av de nio snipor som hör till S S Ägir.

 

Vbl. 2.7.


Ägir-seglingar måste inställas

    Regn och hård blåst satte P för SS Ägirs kappseglingsplaner i Nykarleby i veckoskiftet. Likaså inhiberades den utlysta tävlingen i mete, men däremot höll man planenligt en brasafton på Loppan. Dit kom också ett tjugotal ungdomar från Gamlakarleby som gäster. De anlände med sjöräddningskryssaren Seiskari och tillbringade en trevlig kväll tillsammans med nykarlebyseglarna.
    Gästerna hade för avsikt att tälta på området vid Loppan men bereddes logi i segelpaviljongen. De återvände till Gamlakarleby vid niodraget på söndagen och fick uppleva en havsfärd i blåst och hög sjö.
    Dragning i SSÄ:s båtlotteri med en optimistjolle som första pris blir den 7 juli. Det finns också en hel del tröstepris, bl.a. flytvästar. Föreningens lotteri omfattar 1.000 lotter à en mark och s.g.s. hela partiet har sålts.
    På söndag kvällen anordnades en träningstävling för snipeflottiljen. Det blåste fortfarande rätt kraftigt. Stefan Winqvist på Courage, som blev tjugonde bland 57 båtar i FM, segrade överlägset före J. Kaustinen på Chepera, 3) Coquette Bo Eklund och 4) Cognac Leif Söderlund.


Vasabladet den 1 juli 1968 (åtminstone den nedre notisen).


Notera att alla båtnamnen börjar med C. Kanske ett arv från den tiden när man seglade med Cometer, gissade jag. Alf Renvall kontaktade Stefan Winqvist (finländska mästare i Snipeklassen 1972—74, representerade SSÄ) och som klargjorde ursprunget:

Namnen på Cometen och Snipen, Cascade respektive Courage föreslogs av far Lennart. På Cometerna hade vi namnen skrivna på sidorna. Det såg snyggt ut tyckte väl många av oss. Det var sedermera urmakaren i staden Häggblom som skar ut schablonerna vi målade namnen med.
     Snipeklassen var redan etablerade i Jakobstad (tack vare Rafael Wolontis) då vi startade flottiljen i Nykarleby. På 60-talet skulle namnet på snipen gärna vara på franska såsom Coquette, Siloutte osv. Bröderna Eklund skaffade första snipen och det var just Coquette. Detta var bakgrunden till att båtarna fick namn som började med C.


Lennart har ritat ramar, strukit under och kommenterat med blå penna, så jag roade mig med att göra en faksimil. Understrykning med text i en färg och understrykning i en annan syns dock inte i äldre bläddrare.


Alf Renvall tillhandahöll kopior ur Lennart Winqvists klippbok med kommentaren:

Angående SSÄ, så är det numera bara jag som representerar SSÄ. Stefan böt i fjol till Borgå Segelförening. Han flyttade till Borgå och har också köpt en kölbåt, så det är antagligen en fördel att vara medlem i den lokala föreningen.
     Vad jag vet är det nu bara jag och Tommy Andersson från Ytterjeppo som håller SS Ägirs flagga uppe i tävlingar runt om i Finland. Tommy gastade också i Snipe tidigare, men böt för två år sedan till 505 där han tillsammans med Henri Räty har klarat sig riktigt bra. Tommy bor också i Åbo. För några år sedan var det väl också någon som seglade isjakt under SSÄ:s flagg. Man får nog ofta förklara vilka konstigheter som döljer sig bakom bokstäverna SSÄ.


Kanske det är den här isjakten vid ingången till simstranden som seglat under SSÄ:s flagg.
Kanske det är den här isjakten vid ingången till simstranden som seglat under SSÄ:s flagg.
Foto: F.L. den 20 juli 2005 i samband med att jag fotograferade panoramor. Sommaren 2013 fanns bara rester kvar. Mer om isjakten av Leif Söderlund.

Läs mer:
Bo i reklambroschyr för Karlö 28.
Segelsällskapet Ägir av Einar Hedström.
Lennart Winqvist omnämnd i Arbetarinstitutet av Erik Birck.
Fler artiklar ur Vasabladet.
(Inf. 2006-01-07, rev. 2014-02-15.)