Styrox
eller
Köpet av AB Jakolon OY
Prevex hade efter branden i Jeppo 28.12.1956 flyttat till andra våningen i Willmans verkstad på Nålön i början av 1957. Farm-Frys, senare Nyko-Frys finns nu på samma plats. Produktionen kom snabbt igång i början 1957, mycket på grund av Jeppoböndernas hjälpsamhet, vilket pappa var evigt tacksam för.
Efter startsvårigheterna i Jeppo började produktionen fungera bra och efter ett år blev Willmans vind för liten. Prevex köpte då Övergaards snickeri på Kampen och betalning skedde genom aktier i Prevex. Matserveringen Campen finns nu i delen som var snickeri.
Prevex köper AB Jakolon OY 1959. Jakolon var beläget i Jakobstad och grundat av Jakobsson, därav troligen namnet. Jakolon tillverkade EPS-produkter (Expanderad polystyren med handelsnamnet Styrox i Finland), främst blomkrukor, flöten för vilka största kunden var Olofsson i Mariehamn och skyltdockor. Bolaget var tillsammans med Artekno i Tammerfors de första tillverkarna av EPS-produkter i Finland. Att aktieägarna i Prevex vågade köpa Jakolon endast ca 2 år efter branden och flytten från Jeppo visar på framtidstro och riskbenägenhet hos aktieägarna. Bland grundarna var endast Manne Bergman och Sven Josef kvar, Åkerman och Norrback hade hoppat av. Nya aktieägare var Verner Nyström, Per Erik Holmqvist och Majlis Övergaard. Öjvind Övergaard blev senare avdelningschef på Jakolon-avdelningen.

Förutom det stora flötutbudet finns här också vettar/lockfåglar och en båtboj. Metkorkar tillverkade vi också som beställningsarbete, beställaren målade. Bojen som finns på broschyren kom med köpet. Vi tillverkade själva en annan modell, som var större i diameter, och tunnare. Gunnar Sund hade en vette i sin trädgårdsdamm.
Förstoring.
På samma område fanns en annan fristående hall, den med flat tak. Till denna hall flyttade Jakolon-avdelningen. Efter att produktionen kommit igång och efterfrågan på blomkrukor sköt i höjden byggdes 1962 rörhallen (snickeriet) ihop med styroxhallen.
Styrox-produkter tillverkas på följande sätt. Råmaterialet som man köper ser ut som finsocker. Med ånga förexpanderar man materialet till olika vikter, 30, 40, 50 gr/l. På detta sätt får man olika hårdhet och vikt. Det förexpanderade polytyrenet fylls i en form. Formen sätts i en autoklav som sedan fylls med ånga. Materialet expanderar och svetsas ihop till en produkt. Därefter kyls formen med vatten.
Blomkrukor
Som tidigare nämnts ökade försäljningen av blomkrukor explosionsartat början av 60-talet. Krukorna såldes över hela Finland. Sortimentet utökades efterhand med flera olika modeller. Vi hade väl ca 30 olika modeller. Först tillverkades blomkrukorna vita med svarta prickar senare gjordes gröna och svarta krukor. Tillverkningen skedde dygnet runt i trekift. Vid mitten på 60-talet hade Prevex över 100 anställda. Även extruderavdelningen producerade i tre skift med 5–6 personer per skift. Säsong för blomkrukor var ju våren. Det tillverkades hela året och styroxkrukorna var skrymmande produkter. Vi hade hyrt hela gamla samskolan som lager. Många unga pojkar arbetade då i skiftesarbete och på kvällarna och nätterna samlades ungdomar på Prevex. Det gick så långt att vi måste ordna med ”poliser” på kvällarna och nätterna för att hålla utomstående borta från Prevex. Jag minns att bland andra Ingmar Nylund och Åke Karlsson, som arbetade på verkstaden började mot extra betalt att arbeta på kväll och natt och med jämna mellanrum granska så att inga utomstående fanns i hallarna. Vid mitten av 60-talet köptes EPS automatmaskiner, som utvecklats i Tyskland. Stor del av produkterna började tillverkas i maskin och inte som handarbete.

Blomkrukor.
Förstoring.
EPS är ju isolerande och har en dämpande effekt och efterhand utökades sortimentet med förpackningar, bland annat glassförpackningar, gevärsförpackningar till Tikkakoski och sondförpackningar till Vaisala. Grundaren hette Väisälä, därav namnet på företaget som fortfarande är verksamt.

Sidan 42 ur en Jakolon-katalog med EPS-förpackningar för bland andra Vaisala.
Förstoring.

Sidan 42 ur en Jakolon-katalog med EPS-förpackningar för glass.
Förstoring.
En stor produkt var kylboxar, där vi använda alla Prevex tillverkningsmetoder, boxen från EPS-avdelningen, bärremmen från extruderingen och fästet från sprutgjuteavdelningen.

Kylboxar. Alf Nikonen har kvar ett par.
Förstoring.
Siporex-hallen
Framtiden såg ljus ut för EPS-avdelningen och 1969 beslöts att bygga en ny hall. Det var troligen den största enskilda investeringen i Prevex historia. Den byggdes av Siporex-element med lagerdel och produktionshall. Hjälp med planeringen togs från tyska ingenjörer. Det byggdes ett skilt pannrum för ångpannan. Ångpannan och rördragningar för ånga och kylvatten samt utsug av fukten var stora utgiftsposter. I slutet av 1969 flyttade produktionen till den nya hallen. Samtidigt installerades två nya maskiner.
Vodkaförpackningar
Vi hade fått en stor order från Alko, förpackningar för Finlandia-vodka. Jag känner inte till om beslutet om att bygga en ny hall gjordes före vi fick Vodka-beställningen eller efter. Beställaren trodde på miljoner förpackningar. Stor del av försäljningen skedde på flygplatser och båtar så det var en fördel att flaskan var skyddad av en förpackning. För tillverkningen av förpackningarna för enliters flaskor beställdes en specialbyggd Lendle-maskin. Alf Nikonen minns att den producerade 24 förpackningshalvor per gång eller 12 färdiga förpackningar. Den här maskinen installerades i den nya hallen Produktionen kom igång, och vi började leverera. Vi levererade kanske några hundratusen, varefter Alko meddelade att försäljningen av Finlandia Vodkan inte har gått som beräknat och att de kommer att lämna bort styroxförpackningen. Glasflaskan var gjord av Tapio Virkkalas isglas, som var säkert dyrare än en vanlig flaska. Att täcka in Virkkalas isglas i en förpackning var kanske inte så klyftigt. Förhoppningarna om en stor produkt grusades därmed och det blev en förlustaffär.
Redan i slutet av 60-talet märktes det att Styrox-blomkrukornas livscykel var på nedgång och minskade år från år på 70-talet. För att kompensera bortfallet av blomkrukorna måste vi hitta nya produkter och kunder. De viktigaste produkterna på 70-talet var kylväskor som såldes stora mängder, vi gjorde även kylväskor med plastfilm på insidan och färgad folie på utsidan (se bild). Den blev tyvärr för dyr och sålde dåligt. En annan produkt som utvecklades var en halv lastpall 60 x 80 cm. Vi gjorde även ett balkongväxthus ca 50 x 100 cm, med styroxlåda med stolpar av rör, sprutade vinklar och plastfilmshuva, allt egen tillverkning. Det blev inte nån stor produkt. Idag skulle den sälja, vi var före vår tid. Vi kunde tyvärr inte helt kompensera bortfallet av blomkrukor.
Ökad konkurrens
Som tidigare nämnts började vi tillverka förpackningar redan på 60-talet. Förpackningar gjordes ju då främst av kartong och papper. De stora kartongförpackningstillverkarna märkte att vi kommit in på deras område. I början av 70-talet grundade både Serlachius Tako i Tammerfors och Yhtyneet Paperitehtaat i Valkeakoski varsin EPS-förpackningsfabrik. Styrox är ju ofta tillägg till kartong och de hade ju från tidigare kontakter till förpackningsanvändare och det blev därmed svårare att få nya förpackningskunder. Vår formtillverkningsteknik var tyvärr inte heller konkurrenskraftig utan formarna blev för dyra. Under 80-talet gick Jakolon-avdelningen på minus och 1985 såldes avdelningen till Tako i Tammerfors.
Under hela Prevex tidigare historia har det funnits produkter och produktgrupper som har uppehållit lönsamheten. Under 60-talet var det EPS-avdelningen tillsammans med extruderingen. Detta bidrog till att Prevex 1965 kunde köpa sprutgjuteföretaget ALVI av Gösta Lillvik, som också blev aktieägare i Prevex. |