Tillsammansodling i Nykarleby
Hela tanken är att vi från början till slut ska göra det här tillsammans. Vi ska planera själva odlingens utseende, samla material, bygga upp, skyffla jord, så, vattna, sköta om, skörda och förstås dricka pauskaffet tillsammans. Vi ska riktigt arbeit ilag, som KAJ sjöng på skolmusik 2018. [Och Lars Huldén skrev 1977.]
Det här är en kurs som Kredu är arrangör för, medan Ida holmström och jag håller i trådarna. Kurs och kurs, det känns faktiskt mer som ett projekt som har en möjlighet för fortsättning och utveckling. Staden Nykarleby är väldigt positiva till hela idén så vår förhoppning är att det ska rulla på.
Redan från början har vi sagt att alla ska vara välkomna i tillsammansodlingen. Det spelar ingen roll vilken ålder du är i, varifrån du kommer eller vilken grad av odlingskunskap du besitter. Alla ska kunna odla om man så vill. Du kanske bor i höghus eller spenderar halva sommaren på skären. Du har kanske fyra småbarn som inte tillåter att föräldern sitter stilla och sår. Hälsan kan också sätta stopp för det tunga arbetet med att bygga en odling. Eller så är det kanske bara så enkelt att du gärna skulle odla men tycker att det är jättetråkigt att ensam fundera, planera och göra allt.
Jag är den där sista typen, som ibland kan tycka att det skulle vara roligare att ha likasinnade runt mig när jag sysslar i köksträdgården. För lika mycket som det är bra för miljön att odla egna grönsaker, är det hälsosamt för oss människor att röras i sociala sammanhang och hjälpa varandra. Allt det här bygger tillsammansodlingen på. Det blir samma sak som ett gubbdagis, stick-café, stallhäng eller annan intresseinriktad social träffpunkt.