Frill natur- och landskapsområde


Bakgrund

Nykarleby stad har under 2020–2021 startat ett projekt vars mål är att skydda och förbättra natur- och kulturlandskapsvärden i Frill. Projektet finansieras av bl.a. livsmiljöprogrammet Helmi, vars mål är att stärka den biologiska mångfalden. Frill är ett av stadens grönområden och består av omväxlande ängs- och skogsområden nära stadscentrum. Ett särskilt värdefullt inslag är de gamla stengärdsgårdarna som byggdes under nödåren på 1860-talet. Området genomkorsas av stigar som används flitigt av stadsborna. Frill hemman har tidigare hört till Kuddnäs hemman.


Naturvärden

Ängarna utgörs till största delen av friska ängar samt ställvis torrängar och hagmarker. Vanliga arter är ängskavle (Alopecurus pratensis), solöga (Ranunculus acris), ängsgröe (Poa pratensis), daggkåpa (Alchemilla sp.), ängsklocka (Campanula patula), blåklocka (Campanula rotundifolia), vårbrodd (Anthoxanthum odoratum), smultron (Fragaria vesca), rölleka (Achillea millefolium), prästkrage (Leucanthemum vulgare) och ärenpris (Veronica officinalis).


Områdets skötsel

Kulturlandskap hotas ofta av igenväxning efter att slåtter och bete upphör, i fortsättningen ska området hållas öppet genom slåtter eller med betande djur. Invasiva arter ska bekämpas aktivt. Österbottens vatten och miljö rf har gjort upp en skötselplan för Frill-området, och Torrent Bison Ab har stängslat in området för betesdjur våren 2021.

TILLÄGGSINFORMATION FÅS AV MILJÖ-
VÅRDSENHETEN I NYKARLEBY STAD.

 

Skylten.
Förstoring.

Dotter Ingrid som sen liten varje sommar besökt området och skylten till höger. Det röda huset i bakgrunden är f.d. Normens vedlider. Ännu en gång konstaterar jag att det är riktigt synd att ladan som stod i högerkant flyttades och att den inte återbördades, om den fanns kvar, när padelhallen byggdes. Veikko Markkula fotade ”ledi” med kort e, tror jag det heter.
Förstoring.
 

Den mäktiga muren. I bakgrunden gården vid Grev Tottgatan 19 som skrothandlare Alfons ”Atto” Marklund byggde och som sen köptes av stadsbyggmästare Nils Levlin. Mellan den och bortre muren fanns Anita Wikmans barndomshem där hennes ”Kråk-trilogi” delvis utspelar sig.
Förstoring.
 

Här kom Hugos lindo inte riktigt till sin rätt.
Förstoring.

Lindan mellan Hugos lindo och ”Attos bättschin”, av tidigare generationer kallad Sunds bäck. Här tröskade Max Lassander den 1 september 2010. I högerkant skymtar K-supermarket från 2015. En av våra lekplatser på sjuttiotalet. På lindan spelade vi fotboll, kastade fallskärmar gjorda av plastpåsar och flög med balsapropellerplan. I bäcken till höger utanför bild dämde vi på vårarna och på hösten prövade vi isens bärighet. Oftast med reultatet att Nokia-stövlarna vattenfylldes. Vi grävde och grävde i slänten mot bäcken så den blev större och större och så lekte vi med bilar. I skogsbrynet hade Kurt Levlin och Stefan Karlström i slutet på sjuttiotalet sitt barack-kämppä. Bortom det vid Jöns Drakes väg finns en linda som jag aldrig hört något namn på. Innan rörmokare Reijo Hienovirta började använda den som beteshage för sina hästar, fanns masor med enbuskar och det var en förträfflig plats att leka ”pickgöma" med frillaschacki; Gunnar, Cay, Kenneth, Gustav och Thomas Backlund. Kring 1980 körde ungdomar skrotbilar och bilar till skrot på lindan.
Förstoring.
 

Ingrid beundrar får på lindan nedanför Roosas lindo. Här fanns till början på sjuttiotalet en del av Alfons ”Atto” Marklunds skrotbilar, en populär lekplats för Källbacksungarna.
Förstoring.
 

Fåren.
Förstoring.
 

Bra drag i livsmiljöprogrammet Helmi på NTM-centralen i Södra Österbottens område

19.6.2023

Genomförandet av livsmiljöprogrammet Helmi har pågått sedan år 2020. Under den tiden har man gått från inventering till planering och förverkligande, särskilt när det gäller fågelvatten, vårdbiotoper, småvatten, bäckar och sandstränder vid kusten. Tiotals objekt på olika håll i de österbottniska landskapen är nu mål för planering och förverkligande. Också andra aktörer, såsom kommuner, har varit märkbart aktiva i genomförandet av livsmiljöprogrammet Helmi.

— — —

Sju nya projekt på NTM-centralen i Södra Österbottens område fick finansiering från Kommun- och Organisation-Helmi

Kommuner och organisationer i NTM-centralen i Södra Österbottens område har varit aktiva och utnyttjat möjligheten att söka finansiering via Kommun- och Organisation-Helmi.I maj 2023 beviljade NTM-centralen i Nyland finansiering till sju nya projekt i NTM-centralen i Södra Österbottens område. Totalt uppgick summan till 406 734 euro.

Projekt som beviljades finansiering:

— — —

Nykarleby stad: Restaurering och skötsel av Frill natur- och landskapsområde i Nykarleby stad 17 448 €.

— — —



Närings-, trafik- och miljöcentralens webbbplats.


Läs mer:
Nykarlebybo röjde fram okänd kulturminnesplats av Kenneth Myntti.
Röjning 2023.
Hugos lindo.
Fler minnesmärken.
(Inf. 2024-09-24, rev. 2024-09-29 .)