Gjuteri/Valimo R Ström
Fastigheten invid Kovjokivägens och Kvarnvägens korsning är i dag känd för allmänheten som ”Pepparkakshuset”. År 1962 uppförde Rudolf Ström (1919–2007) den som gjuterifastighet med tillhörande bastu- och förrådsbyggnad.
Rudolfs passfoto togs i samband med att han
skaffade nytt pass när han fyllde 80 år 1999.
I byggnadsarbetet fick han stor hjälp av Joel Fagerholm, som var en mycket kunnig husbyggare. Ström drev sitt metallgjuteri i 20 år innan företaget såldes 1982 till Kanniston Metallivalimo Ky. Köparna fortsatte verksamheten endast några år innan fastigheten såldes till Nykarleby Bilservice, som i sin tur 1997 sålde till Nykarleby Spåntak. Sedan 2004 eller 2005 äger staden fastigheten och den används som ungdomslokal..
För råvaruleveranserna med tåg, i form av koks och järntackor, var närheten till järnvägen avgörande. I gjuteribyggnaden fanns förutom gjuterisalen också lager för koks och järn samt verkstad och kontor. I gjuterisalen fanns en ca 6 meter hög ugn (koksblästermasugn) där styckemetallen (tackjärnet) smältes för att sedan avtappas i en s.k. ”sänka” ur vilken det smälta järnet hälldes över i gjutflaskorna. I en gjutflaska är sanden (vattenglassand) formad efter en modell (oftast i trä) med hjälp av tryckluft med ett påfyllnadshål genom vilket den smälta metallen ingjuts och erhåller önskad form. För att skapa eventuella håligheter inne i gjutgodset fylldes modellen med en s.k. ”kärna” i sand. Att forma kärnorna var under alla år hustrun Kaarinas specialuppgift.
I det småskaliga gjuteriet gjordes det mesta för hand och med människokrafter. Arbetet var fysiskt tungt, smutsigt, detaljerat och krävde stor precision. Under gjutningen var hettan närmast olidlig när den smälta metallen skulle bäras och hällas med stor noggrannhet.
Gjuteriet levererade framförallt gjutgods till den inhemska industrin. Mest producerades gjutgods i järn, men också små serier i lättmetall tillverkades. I produktsortimentet ingick t.ex. stora mängder lagerrullar för sågindustrins transportband, tillverkare av jordbruksredskap (bl.a. harvar) och skjutdörrar. För andra lokala företag gjordes också en del mindre gjutarbeten såsom formar i lättmetall för styroxblomkrukor och andra produkter från Prevex och Elof Lindbloms metallföretag MT-Tehdas. |