”Levhemsbackan” 1965 eller 1966

Från vindsfönstret på Gustav Adolfsgatan 39 vid korsningen med Grev Tottgatan, mot västsydväst.
Från vindsfönstret på Gustav Adolfsgatan 39 vid korsningen med Grev Tottgatan, mot västsydväst.

Byggmästare K. J. Ahlskogs gård till vänster. År 1937 hade Mia Ahlskog köpt den gamla gården av avlidne sjömannen Johan Ahlstrand. På tomten står uthuset som Ingmar Nylund rev i mitten på 1970-talet och i stället byggde det som finns i dag. Östen Engström köpte gården i mitten på 1970-talet. Bakom elstolpen skymtar f.d. urmakaren Joh. Fellmans gård. F.d. Synnerbergs uthus har en mycket ovanlig placering med långsidan mot gatan. Backen var vintertid ypperlig för kälkåkning och hade fått sitt namn av samskolans elevhem i f.d. Synnerbergska gården nere vid esplanaden. Stenblocken mitt i bild var en populär lek- och samlingsplats och kallades ”Backlons bärji”. Jag kommer speciellt ihåg den gången Kenneth Saarikoski hade varit på klassresa till Åbo och berättade om allt spännande som fanns att se i slottet.

(Ett sammanträffande, för nu drygt nio år efter att bilden publicerades bidrog Kenneth med bilden nedan från ungefär samma plats!)


Stig-Ole Haglund fotograferade och tillhandahöll.
(Inf. 2005-01-16.)



*     *     *


”Levhemsbackan” på 1940-talet


Från seminarieverkmästare Backlunds gård. Förutom det som beskrivs ovan, syns även gårdsbyggnaden tillhörande Carlssons i högerkant. Förstoring.


Siste boende innan huset revs och visst rivningsmaterial återanvändes vid tillbyggnaden av vår sommarvilla på Markusholmen, var stads- elelr kraftverksarbetaren Uno Dahlroth. Innan dess användes den som platskontor vid byggandet av tvåvåningshuset. Notera planteringarna i Backlunds trädgård och att granhäcken änu inte är planterad! Framför huset syns en likande stenansamling som framför Backlunds gård.


Fick bilden av Kenneth Saarikoski som först publicerade den på Nykarleby.
(Inf. 2014-03-12.)


Läs mer:
Vindsfönstret som fotografen tittade ut genom och resten av gården.
I gården till höger bodde vid tiden f.d. seminarieverkmästare Eliel Backlund.
Backen från esplanaden.
Juldagen 2009.
(Inf. 2005-01-16, rev. 2022-12-10 .)