
Den 12 juli 2007 förevisade ”Willmans Per” familjen Liljeström soldattorpet vid Lövasvägen. Det ägs av Forsby-Ytterjeppo hembygdsförening.
I Soldattorp, soldater jämte deras efterkommande i Nykarleby landskommun (1943) skriver Woldemar Backman:
Ytterjeppo by.
(N:o 130134.)
T o r p 1 3 0.
Dalabacken. Roten omfattade Löf, Hjärp, Draka och Levälä. Åker: 1 tunnland. Äng: 12 skrindor hö.
Anmärkningar 1752: Undergärdet å stugan samt skurtaket förruttnade. Spisugn och skorsten, som delvis äro av obränt tegel blivit uppmurade, böra till grunden nedrivas, Drakas och Hjärps andelar i åkern äro icke i ståndsatta. Soldaten får tillsvidare använda skattejorden.
I Soldattorpen i Nykarleby (1986) skriver Ulf Smedberg:
Så till Ytterjeppo och torp 130 på Lövasbacken. Detta är det torp som vi har kvar, oförändrat och komplett med stuga, fähus, bod och uthus på den ursprungliga platsen. De vanligaste namnen var här Tammelin och Villman.
I Krigsmans tid (2013) har Ulf skrivit betydligt utförligare om torpet.
På Museer i Österbotten kan man läsa bland annat:
De sista torparna Gustav och Sanna Bärs flyttade in år 1900. Torpet var bebott ända fram till 1950-talet och interiören från den tiden har bevarats. Forsby-Ytterjeppo hembygdsförening tog över stugan på 1980-talet efter att staden skänkte den till föreningen.
På området finns även en ängslada av stock som är från 1603. Det är en ovanligt gammal lada och unik i sitt slag, i alla fall i närområdet.
|