Minne ur det förgångna
Vår stad har, som de flesta andra, drabbats av olika katastrofer och bakslag. Till de mera genomgripande kan vi räkna Stora ofreden 1714─1721, då en stor del av befolkningen flydde till Sverige samt stadens brand 12─13 januari 1858, då den gamla stadens viktigaste delar förstördes.
Vid tiden för branden omfattade stadsplanen öster om älven c 43 ha. Antalet tomter var 126. Långggatorna var fyra och tvärgatorna jämte gränder tjugo. Trångboddheten var stor, fastän inga egentliga parker fanns. Den omtalade Fåfängan (= Lithéns trädgård) bestod av tomter, som utnyttjades som park och trädgård.
De ståtligaste husen i två våningar, låg kring torget, som då var belägen där apotekstomten nu är vid Kyrkogatan. Genomfartstrafiken sneddades diagonalt över torget, förbi rådhuset. Den intresserade får en god uppfattning över hur torgbebyggelsen såg ut, om han gör ett besök på Kuddnäs och där studerar Gästrins modellhus.
Ett av husen väcker just nu mitt särskilda intresse, nämligen rådhusets norra granne, vilket ägts av Topelius svärfar, Isak Lindqvist.
År 1965 byggde vår familj hus på Källbacken vid Mathesiusgatan, som då var rätt smal, stenig och delvis buskbevuxen. En av våra nya grannar blev den för äldre stadsbor bekanta hurtfriska skomakaren Alfons Marklund. Vi hade goda relationer och en dag bad han mig komma hem till honom för att ta en titt på en märklig sten, som han dragit hem på en dragkärra från skogen intill. Från Alfons väg ledde en ägoväg norrut till bl.a. den Rooska lindan med de vackra stengärdena. Stenen hade Alfons funnit, om jag inte minns fel, i en ”roskgräv” där intill vägen.
|