År 2006

Gästboken används allt mindre:
2002
8
 hälsningar (under drygt en månad)
2003
47
   ”
2004
23
   ”
2005
8
   ”

... så vete tusan om den behövs, men för säkerhets skull så har jag ändå gjort i ordning en sida för det nya året eftersom det är så trevligt att få en hälsning, hade jag skrivit. Men nu ser det bättre ut:

2006
14
hälsningar och då slutade jag räkna.


Vill önska en God och Fröjdefull Jul till alla ”Nyykabibor” med omnejd.
     Vill även passa på att tacka dig ännu en gång för ditt engagemang om Nykarleby.
     Rose-Marie Herr
[2006-12-05.]

Hej alla!
Jag har alltid funderat över hur det gick till när Boa föll från stenen (det är ju en del av Nykarlebys historia). Har hört olika versioner och Boa minns ju ingenting. Jag kommer väl ihåg händelsen, men var själv inte på plats. Den fantasibild som man byggde upp då man var i den åldern var nog mycket värre än verkligheten. Men nu vet jag.
     Tack Stefan. :)
     Hälsningar
     Harry Holmberg
[2006-11-02.]

Hej Freddi!
Jag har egentligen upptäckt Nykarlebyvyer först nu i samband med att ha fått äran att medverka på ett hörn. Efter många år i Åbo är det helt fascinerande att kunna göra denna virtuella vandring på hemstadens gator och dyka ner i historien bakom många av de platser man lekte på. Bara en eldsjäl kan lägga ner allt detta arbete på att dokumentera sin hembygd i smått och stort. Nykarlebyvyer är utan tvekan en kulturgärning av högsta rang och en finare hyllning till hemstaden har jag svårt att föreställa mig.
     Min enda invändning är att nattsömnen allvarligt naggas i kanterna då jag hela tiden hittar nya saker som bara måste läsas. Ett stort tack!
     Peter Siegfrids
     Åbo (Som på fotot över Normalskolans klass 1 1965—66 figurerar i stickad tröja med hjärtan på (!))
[2006-10-09.]

Hej Fredrik!
Tack för mycket intressant läsning på Nykarlebyvyer. Jag heter Gun-Britt Hellman och är född och uppvuxen i Juthas inte långt från din pappas hemgård på Isakas. Numera är jag bosatt i Jakobstad. Flyttade år 1957 till Karby i Pedersöre och jag känner också din mamma Doris. Tack ännu en gång för intressant läsning.
     Hälsningar
     Gun-Britt Hellman
[2006-10-07.]

Tack Fredrik för en fin sida!
Hälsningar även till mina systerdöttrar Lena och Anne med familjer i Stockholm. Lena och Anne har tillbringat flera somrar i Nykarleby, Forsby så nu har jag inspirerat speciellt Lena så hon följer med sajten.
     Var och hälsade på min faster i Kemijärvi, hon hade fantastiska bilder från Juthbacka. Hela min fars familj var evakuerad i Nykarleby när tyskarna härjade i Lappland 1945. Det var roligt att se farmor på trappan med Woldemar Backman. Faster hade fått en tavla av Backmans, hon skröt på Nykarleby och ”professorn”.
     Mvh Kirsti Jääskeläinen
[2006-09-29.]

Hej Freddi!
Jag hade nog hört om att dehär sidorna fanns till men av en slump stötte jag på dem på nätet. Jag fick en riktig nostalgikick! Läste om Boa som ramlade från stenen i Rummelbacken (som jag själv också minns som en hemsk händelse!) och en massa annat. Jag har ännu inte hunnit bekanta mig med allt men har en tanke om att själv bidra med några gamla foton av bl.a. Blåbäri-Ainas stuga på Källbacken, därifrån jag själv kommer (jag är nu inte 100 på OM bilden är av hennes stuga men jag antar det ...) + nåt skolfoto från 60-talet. Jag har också en hel hög med gamla foton som jag fick av det som blev kvar av ”fröknarna Andell”, vet egentligen inte vad jag ska göra av dem, kanske de kan vara behövliga för nån ...
     Ska läsa vidare, vänliga hälsningar, Mia Damberg
[2006-09-14.]

Hej!
Nu fastnade jag i Nykarlebyvyerna igen! Det är inte första gången det händer. Här finns så otroligt mycket av intresse. Bl.a.berättelser om pappas mommo Elvi Haglund som jag minns mycket av från barndomen.
     Jag brukar hamna här på Nykarlebyvyer när hemlängtan till gamla kära Nykarleby skaver som värst.
     Det är så roligt att det finns en sådan skatt på Internet! Hoppas du orkar fortsätta med sidan länge.
     Själv är jag utflyttad Nykarlebybo (sedan 1978). Jag hamnade i Sverige som så många andra.
     Besöker såklart Nykarleby varje sommar ännu och njuter av hemlandet och hemspråket!
     En extra hälsning till Stig Haglund också!
     Mvh Yvonne Ojala (f. Anttila) från Gävle i Sverige!
[2006-09-13.]

Hej Fredrik
Tack och lov för Google! Det var genom att söka på Nykarleby som jag genom div. omvägar kom att hitta Din finfina sajt! Vilket jobb Du har lagt ner!
     Som gammal Nykaabibo så kommer jag att lägga sajten till Favoriter, absolut!
     Jag hästammar från Söderlunds på Källbacken, (Mauritz S. var min far) och såg med glädje en gammal handritad karta över Källbacken! Suveränt!
     Jag har hört, vet inte om det är en skröna, att nån av Martti Hauta- Ahos (ännu en släkting!) sonsöner håller på med en ordbok Nykaabispråket= högsvenska, ett litet tips!
     Mvh Heidi Nystrand f. Söderlund
numera bosatt i Landsbro, Småland!
[2006-09-02.]

Hej Feddi!
Tack för ett utomordentligt fin sida!
     Vilken prestation!
     Allt material invalt med noggrannhet!
     Jag har haft en stor personlig nytta av genealogiavdelningen. Har gått och fått smittan av att forska släkter, och några bekymmer över hur jag skall tillbringa min fritid finns ej mer. Främst har jag hittat anor åt min syster, Jaanas flicka i Socklot på Dina sidor. Wiik och Smeds bl.a.
     Att hitta mer kryddor till forskandet än födelse och dödsdatum, gör Din sida suverän!
     Att man har levat hela ungdomen i Nykarleby ovetande av att min farmors mors mor hette Gleisner, förvånar nu på efterhand. Distans-kusiner från Nykaabi hittar man mer och mer desto längre man kommer i släkt-skakandet.
     Jag gjorde lite reklam för Din sida på ett forum för släktforskare i Österbotten, men de verkar ha svårt att hitta alla de fina husägarlängderna som finns att titta på.
     Ett förslag: Strukturera om menyn så att Olsons hemman från Kovjoki och Socklot synes i första sökrutan ”Hemman 1548—1950” tillsammans med Kyrkoby och Forsby.
     Stäng icke gästboken.
     Vänliga hälsningar
     Tapio Rautio, förut på Attusbacka (Greve Tottgatan) sen Topeliusesplanaden sen Nålörn, numera bosatt i Jeppis.
[2006-08-02. Satte in länkar till Kovjoki och Socklot under ”Läs mer”.]
Detta var en fantastisk sida.
     Jag hittade hela min släktbok här ända ner till min farfar, som föddes på Rackarberget utanför Alholmen i Jakobstad.
     Min undran är nu om någon forskat vidare på släkten Boman? Kontakta mig i så fall.
Jan Boman

[2006-07-11.]
Tack för mycket att vetgirigt slicka i sig. Vi rikssvenskar vet ju så litet om vårt broderland Finland.
     Timmarna går när man sitter vi PC:n och läser.
Tack än en gång
Lasse Eriksson
Spånga
[2006-06-27.]

Hello.
I think your web site is very creative and I look forward to exploring it in greater detail.
     My ancestors came from Munsala. Their names are mentioned in the Bonäs hemman och släkten Bonäs. My great grandparents were ”Johanna, f. 5 mars 1858. Flyttade 1876 till Munsala från Högbacka. Gift i Munsala 22 juli 1877 med Anders Engstrand, boende på Mariedal, född på Smeds 28 aug. 1856 ...”
     Thank you very much for your great web site.
Best regards,
Susan Engstrom
California, USA
[2006-06-07.]

Tack för detta utmärkta ”arkiv”. Ja, jag är imponerad hur mycket detaljer om personer och annat som går att få fram i Nykarlebyvyer.
     Jag söker mina rötter som finns i Nykarleby. Fann bl.a. min fars (Thor Nordling) farbror Joel Nordling både i text och bild. Thor är bror till Nils Nordling, f.d. fotbollsspelare i NIK
     Själv är jag född 1941 i Nykarleby och gick några år i skolan på ”torget” innan vi 1950 flyttade till Sverige (Fagersta) och bor numera i Karlstad
     Är numera pensionär och lägger mycket tid på att forska i släktens historia. Har med hjälp av bl.a. forskarkollegor från Nykarleby, Jeppo och Munsala hamnat vid en återvändsgränd. En soldat som troligen flyttade från Sverige (kanske som indelt soldat) och bosatte sig på ett soldattorp i Jeppo har vållat mig huvudbry.
     Han hette Johan Andersson Nordling (troligen Andersson från fadern som förmodligen hade Anders i förnamn) denna Johan föddes 1774, vigde sig med Britta Eriksson vid Mågas (Munsala) 1797. Han tog sedemera värvning som sjöman och dog - drunknade - i Lübeck 1802.
     För att komma vidare bör jag veta varifrån i Sverige Johan kom, för att söka vidare i register här. Finns det någon som har kunskap om detta i Nykabi?

Hälsningar
Leif Nordling

[2006-06-07.]


Hej Freddi!
Här kommer en vårhälsning från hemstaden. I dag har man ju haft lådbilsrally i stan med tusentals människor i farten. Det var nog bara lådbilar också, inte en enda riktig ”Raggakärro” som sku ha passa i Attusbackan. Förresten du har väl din kvar kanske, jag minns att det var ett haveri med den sommaren 1986. Du samt Stefan Karlström skulle till stan för att köpa glass och körde omkull med
kärran i backen vid Engströms. Någon av Er blödde men jag minns inte hur det gick med kärran. Besöker din sida varje vecka och hittar mycket intressant, både sådant man minns och saker man hört om. Bra jobbat. Synd att gästboken används så lite, folk vill kanske skriva direkt och inte via e-posten. Men det skulle säkert bli en hel del oho och andra lika fyndiga inlägg.

Hälsningar
Johan ”Jontti” Willman

[2006-05-23. Beroende på att raggakärron årsmodell -73 inte hade barnvagnshjul (som var det brukliga) utan ”barnbarnvagnshjul”, bågnade ett under min tyngd och jag föll ner på asfalten och fick ett ordentligt skrapsår. Kan för tillfället inte komma på någon bild av kärran som skrotades för ett par år sedan, men jag har i alla fall kvar körkortet som ett minne av den.]


Tack för allt intressant man hittar varje gång man går in på sidorna. Jag hittar uppgifter och bilder på släktingar från fordom. Min mormor Ida Olander (f. Häggblom) var nästyngsta barnet till Alfred och Ida Häggblom. Einar Hedström var min mors kusin. På min vägg hänger en liten tavla, signerad E W. Jag hörde som barn talas om gamla nykarlebybor bland dem ”Gånge Rolf”. Skulle tro att tavlan ifråga målats av honom. Jag vet ju att han skrev mycket, men målade han också? Jag har dessutom en vacker märkduk som sytts 1841 av Ida Olivia Häggblom (f. Gyllander).

Maj-Britt Glad (snart 80 år) Helsingfors

[2006-05-06.]

Hej,
jag vill också tacka för allt det värdefulla material som du gör lättillgängligt för forskare och andra intresserade! Min enda kritiska kommentar skulle vara att sidan är så rik på material att den är lite svårorienterad [det finns dock en översikt], ibland är svårt att hitta tillbaka, särskilt om man hittat någon intressant text med hjälp av t.ex. google. Annars fungerar allting bra! Har hittat texter och information om personer och platser som jag aldrig skulle ha hittat med hjälp av vanliga böcker på ett vanligt bibliotek.

Hälsningar,
Laura Mattsson, redaktör inom projektet Zacharias Topelius Skrifter, Helsingfors

PS. Vår webbplats öppnas den 2 maj på adressen www.topelius.fi. Där finns en och annan länk till Nykarlebyvyer. Välkommen dit!
[2006-04-20.]

Hej!
Vilken fantastisk sida, jag är ofta in och gluttar och hittar alltid något intressant.
Jag kommer inte från Nyykaabi, men har ett stort intresse för min hembygd.
Tack för denna källa.
      Hans Karlsson

[2006-04-17.]
Tack för den innehållsrika sidan. Imponerande, proffsigt, gediget. Intressant i största allmänhet och till nytta och nöje i mitt jobb med Topelius samlade skrifter i synnerhet. Skryter över den så fort jag får tillfälle.
      Carola Herberts
[2006-03-01.]

[Första hälsningen på fem månader:]
Tack Freddi för din fina hemsida!
Jag besöker den dagligen och följer med stort intesse vad som blir insatt. Mitt historiska intesse har ökat, tack vare din hemsida.
      Hälsningar från Leif Jansson på Källbackan.
[2006-02-26.]


Läs mer:
Gästboken 2007.
Gästboken 2005.