Chally var landets första kvinnliga guldsmed – nu finns hennes mästarprov på Nykarleby museum


Donatorn Lars Pensar pekar på porträttet av Chally Rosenbladh som står bredvid ljusstaken som hon gjort.
Foto: Frida Öst
Donatorn Lars Pensar pekar på porträttet av Chally Rosenbladh som står bredvid ljusstaken som hon gjort.


Nykarleby museum har fått en ljusstake som Charlotte "Chally" Rosenbladh tillverkat. Hon var den första kvinnan som drev en guldsmedsaffär i Nykarleby.


– Vi är väldigt glada över den här donationen. Speciellt med tanke på historien som finns bakom den, säger museiföreningens ordförande Anna-Maria von Schantz.

Donatorn Lars Pensar har egna minnen av Chally Rosenbladh. Han säger att det har funnits många starka kvinnor i Nykarleby genom tiderna och Chally är en av dem. 


Charlotte Rosenbladh
föddes i Kristinestad 1875. Pappan var guldsmed. Som första kvinna i landet avlade hon gesällprov vid myntverket i Helsingfors. Tack vare ett stipendium kom Chally sedan att flytta till Oslo för att fördjupa sig i guldsmide. 

– Hon började jobba på guldsmedsfirman Torstrup och efter fyra år där kunde hon avlägga sitt mästarprov, säger Lars Pensar.

Såvitt Lars Pensar vet var mästarprovet just den ljusstake han donerat till Nykarleby museum.


Chally Rosenbladhs ljusstake har hittat sin plats på Nykarleby museum. Donatorn Lars Pensar skymtar i spegeln.

Foto: Frida Öst
Chally Rosenbladhs ljusstake har hittat sin plats på Nykarleby museum. Donatorn Lars Pensar skymtar i spegeln.– Efter att ha bedrivit verksamhet i Vasa, Uleåborg och Kristinestad kom hon till Nykarleby och öppnade en guldsmedsbutik här i början av 1900-talet.

Den stora ljusstaken i försilvrad mässing fungerade som blickfång i hennes affär. 


Chally var också ombud
för Oravais klädesfabrik och engelska cyklar av märket Fauber. Den kommer Lars ihåg som en något sportigare modell. Lars minnen av Chally domineras av då hon cyklade omkring i staden.

– Jag minns hennes som en ganska liten kvinna med ett stadigt grepp om styret på sin mörkgröna cykel.


Reklamkort för Chally Rosenbladhs guldsmedsaffär i Nykarleby.

Foto: Privat
Reklamkort för Chally Rosenbladhs guldsmedsaffär i Nykarleby.Med tiden kom hon att bli en etablerad Nykarlebybo och fick smeknamnet Guldtipon.

– Det var inte illa menat utan ett ömsint namn på en fröken som väckte uppmärksamhet.

Lars menar att Chally var respekterad bland Nykarlebyborna.

På ett vedhuggartalko under krigsåren utmärkte hon sig då hon högg och klöv en lika stor mängd ved som den kvot som tilldelats männen – fyra kubikmeter.


Chally Rosenbladh tilldelades Silveryxan 1943 för sina insatser under ett stort vedtalko. Det andra märket är från Riksmarschen 1941 där hon också låg i täten.

Foto: Frida Öst
Chally Rosenbladh tilldelades Silveryxan 1943 för sina insatser under ett stort vedtalko. Det andra märket är från Riksmarschen 1941 där hon också låg i täten.Hennes affär låg på en rad olika adresser i Nykarleby. Hennes sista guldsmedsaffär fanns i ett blått trähus på Sollefteågatan.

Chally gifte sig aldrig, men var däremot en aktiv medlem av friförsamlingen i Nykarleby. I arkiv finns också att läsa att hon skrev under en motion för kvinnlig rösträtt redan 1904.


Lars Pensar visar upp ett etui från någon av Chally Rosenbladhs guldsmedsaffärer.

Foto: Frida Öst
Lars Pensar visar upp ett etui från någon av Chally Rosenbladhs guldsmedsaffärer.Som 70-åring flyttade hon in på De gamlas hem (nuvarande Florahemmet) där hon avled 1952.

På en auktion efter Challys död köpte Lars mamma ljusstaken.

– Jag vill att den ska bevaras i Nykarleby. Vad är då bättre än att skänka den till muséet, frågar han sig och uppmanar också andra att skänka saker som hör till stadens historia till museet.

– Vi har begränsat med utrymme, men mindre föremål tar vi gärna emot, säger Anna-Maria von Schantz.


Frida Öst, Österbottens Tidning, webbupplagan den 13 oktober 2021.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Charlotta Rosenbladh av Erik Birck.
Museet av Erik Birck.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2021-10-13, rev. 2021-10-13 .)