[I Nykarleby för ett halvt sekel sedan]

     Rask räddningsbragd utfördes på söndagen [27 jan.] av sjuårige Stefan Haglund i Nykarleby. Med fara för sitt eget liv räddade han en två år yngre kamrat från drunkningsdöden i älven.
     Pojkarna hade skurrat ned för älvbranten nedanför Apoteket. Vakarna i älven är utmärkta med grankvistar, men Jan-Olav Fors var nyfiken och ville titta närmare på en vak. Isen brast och han föll i det kalla vattnet, där han blev helt och hållet doppad. Hans sjuåriga lekkamrat Stefan Haglund tappade lyckligtvis inte koncepterna. Han gick fram till vaken med sin sparkstötting så att Jan-Olav fick tag i den. Sedan drog Stefan upp Jan-Olav på isen. Under tiden hade vuxna personer observerat olyckan och skyndat till, men Stefan hade redan lyckats rädda sin kamrat när de andra hann fram.
     Det var nära ögat, säger Jan-Olavs far, lärare John Fors vid övningsskolan, som med rätta tycker att Stefan är värd beröm för sin duktiga räddningsbragd.Österbottniska Posten februari 1957.
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll.
(Inf. 2007-01-14.)STEFAN OCH JAN-OLAV

Stefan och Jan konstaterar att det blev ett bra slut på det vådliga äventyret i Nykarleby älv.

Stefan och Jan konstaterar att det blev ett bra slut på det vådliga äventyret i Nykarleby älv. Det var dehär två pigga nykalebygrabbarna som var huvudpersonerna i den notis, som fick priset i nyhetstävlingen.


Jakobstads Tidning, februari 1957.
Stig Haglund digitaliserade och tillhandahöll med kommentaren att ”det är säkert
min farmor som klippt bilden ur JT”.
Stefans äldre bror drunknade på nästan samma ställe.
(Inf. 2007-01-15.)


Läs mer:
Jan-Olav vid tågstationen.
Jan-Olav blev sedermera mångårig vd vid Nyko Frys.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
Fler artiklar och notiser ur Jakobstads Tidning.
(Inf. 2007-01-14, rev. 2022-01-31 .)