Gerda Blomqvist f. Mattsson 1910—1984Gerda Helena Blomqvist f. Mattsson * 20/12 1910 † 11/8 1984.


Gerdas far hade emigrerat till Amerika eller Canada, om hennes mor saknas uppgifter. Pappan sände pengar för Gerda till Finland. Hon bodde hos Hulda Blomqvist i hennes stuga på Karleborgsgatan. Ida var troligen släkting till Gerda och livnärde sig som sömmerska. Den tiden fick hon som sömmerska ofta ändra om kläder till andra storlekar och modeller, när folk kom med sina begagnade klädesplagg. I gårdsbyggnaden, som stod skilt och tvärs mot gatan, öppnade hon fotoateljé i mitten på 1930-talet, eventuellt lite tidigare. Namnet Nykarleby fotoateljé hade funnits tidigare i stan, eventuellt övertog hon en redan etablerad rörelse. Gårdsbyggnaden byggdes senare, kanske under kriget, ihop med boningshuset.


Mattssons stuga vid Karleborgsgatan.
Mattssons stuga vid Karleborgsgatan. Notera skylten på den bortre delen och ”rännstensbron” i nederkant!
Förstoring.


Gerda var en tid förlovad med Julius Sund, Julle, som arbetade på tullen, men förhållandet ledde inte till äktenskap och förlovningen bröts. Julle var bror till Oskar Sund. Hon var alltid välklädd, chic och på gott humör. Det sades att det berodde på penningförsändelserna från fadern ”over there”. Som pensionär gifte sig Gerda med änkemannen, f.d. bankdirektören Reinhold Blomqvist.


Julle och Gerda på skärgårdsutflykt. Julle och Gerda på skärgårdsutflykt. Notera metspöna till höger! En annan skärgårdsbild.
Brynolf Blomqvist tillhandahöll.Lars Pensar, juni 2009.
(Inf. 2009-06-29.)


*               *               *


Angående Gerda Mattson och hennes förfäder.
 
Föräldrar: far Johannes Mattson f. 18.5.1880 på Juthas, mor Anna Olivia Blomqvist f. 6.10.1888 på Fattig i Vexala, d. 30.12.1915 på Juthas.
       Modern dör då Gerda är 5 år och är alltså av samma släkt som Henrik Dumells fru (Blomqvist, hemmanet Fattig).      
      Fadern reste till Amerika, avgick från Christiania, ankom 18.7.1916 ombord på Frederik VIII. Han skall till sin kusin W. Eriksson 1636 Lowell st. Butte. Han har betalt sin biljett själv, han är 5 fot 10 tum lång har blont hår och blåa ögon.
     Gerda hade också en bror, eller rättare sagt två, hennes äldre bror, Sven Erik, blev bara ett år, Birger Johannes f. 13.1.1912 på Juthas. Han reste också till Amerika, närmare bestämt den 1.8.1930. har dock inte hittat honom på Ellis Island.
      Mostern som verkar ha tagit hand om Gerda och Birger har jag att hon hettte Hulda Katarina Blomqvist f. 3.8.1878 på Fattig i Vexala.
      Det är väl på gång en bok om Blomqvistarna (från hemmanet Fattig) i Vexala, där detta kanske kommer att tas upp.

Stig Haglund, juni 2009.
(Inf. 2009-07-01.)

 


Nedanstående bilder som fanns bland Harry Brunells kvarlåtenskap har tillhandahållits av sonen Henrik via Lars Pensar och Stig Haglund som digitaliserat.
      En stor del har Gerda själv inte tagit, utan hon har sparat kopior av kundernas filmer som hon framkallat och kopierat. Några bilder är på baksidan stämplade ”V. Knuts”.

Karleborg.
Sunds gård.
Travare på torget.
Marknad på torget.
Kärlekstallen.
Jan-Anders Blomqvist 1946.
Del av Karleborgsgatan.
Från kyrktornet.Läs mer:
Fler bilder av stugan.
Fotograferna i Nykarleby av Janne.
(Inf. 2009-06-18, rev. 2014-10-19 .)