Brostugans renässans
Den gamla gula av vildvin halvt övervuxna byggnaden vid älvbron i
vår stad Brostugan har under flera månaders tid stått tom. Frk Edit Björkman, som innehaft Brostugan ca 30 år,
drog sig tillbaka. Då beslöt stadens fäder reparera och annonsera Brostugan till ny uthyrning. Fru Else Almqvist fick hyra.
På
SJÄLVSTÄNDIGHETSDAGEN [1958] öppnades Brostugan under den energiska doktorinnans regim, men pressen och endel andra var redan på fredagen
inviterade på husesyn och fick smaka gott kaffe och utmärkt hembakat.
Vi blev stående mitt på den stora
runda sävmattan av Kronoby-fabrikat Brostugan hade kvar sin air av gammaldags trivsel. Och dock var här det mesta nytt. Fru Almqvist har
jobbat hårt och man kan lugnt gå ut ifrån att hon har lyckats Lektor Torsten Korsström har ritat borden och Backas snickeri
i Öja har snickrat, säger fru Almqvist. Stilrena allmogebord med tunga skivor. Ytbehandlingen har utförts av slöjdlärare Wikström.
På borden pittoreska löpare Bakom borden finns en stilig långbänk, gjord av Erik Bonäs. Inredningen
är trivsamt rustik.
Väggarna är naturligtvis orörda, alltså freskerna, säger kaféinnehavarinnan.
Och vi följer konstnären Gunnar Cléments bilder ur Nykarleby stads historia ... Vi går vidare i detta II-klass kafé,
fäster oss vid den nyuppsatta antika danska takkronan [den nuvarande är donerad av Nykarlebygillet i Helsingfors],
de små pikanta lyktorna över borden, ser in i kabinetten, ser den metershöga Närpesspegeln med de förgyllda fälten, ser de
från Stockmanns inköpta gardinerna som harmonierar med inredningen och väggarna ...
Och varmt borde
här bli, inskjuter fru Almqvist. Vi har cosangas-spis i köket, men den här Thermolux-oljekaminen borde sköta om att värmen fås in. staden har ju skött om att Brostugan gjorts varm och tät.
Och
vi ser en radioapparat härinne, snaskhyllan, klädhängare och 20 svarta pinnstolar.
Men se en sån
utsikt! Och minsann. Älven, bron, den om kvällarna fasadbelysta kyrkan
Och, inskjuter vi, här
kommer att bjudas på ... kaffe och hembakat, svarar fru Almqvist. Så skall jag också servera buljong och smörgås. Senare
i vinter också varma smörgåsar, te, rostat bröd etc. |