Stadens lånebibliotek.

En historik.

 
På stadsfullmäktiges sammanträde d. 19 sistlidne december beslöts att med anledning av statens biblioteksbyrås cirkulär av den 15 december ang. grundsatserna för utdelning av statsunderstöd åt folkbibliotek tillsätta ett biblioteksutskott, bestående av fröken M. Castrén, hrr A. Fougstedt och Gustaf Hedström, vilka ägde inkomma med uttalande i frågan. Vi återgiva det huvudsakliga av deras utlåtande, synnerligast som däri ingå en del förut icke publicerade uppgifter om bibliotekets uppkomst och utveckling.

Det å orten befintliga folkbiblioteket uppkom i medlet av 1860-talet. År 1866 sammanslöto sig nämligen doktorinnan O. Forsius och fröken Charlotta Lindqvist och begynte att bland stadens bildade familjer insamla bidrag av böcker till ett bibliotek för utlåning. De sålunda erhållna böckerna bildade den första stommen till det nuvarande folkbiblioteket. Snart kunde bokförrådet ökas genom inköp av nya böcker, emedan frivilligt skänkta kontanta bidrag inflöto, och man har sig bekant, att professor Z. Topelius var en av dem, som ombesörjde inköpen, samt att han särskilt intresserade sig för, att praktiskt nyttiga handböcker i olika ämnen anskaffades. Utlåningen sköttes av fröken Ch. Lindqvist med tillfälligt biträde av stadens unga damer, särskilt fröknarna Rosa Dyhr, (Backman) och Mimmi Lybeck. En låg veckoavgift (10 pi) per bok uppbars. Under fröken Lindqvists ledning var biblioteket i verksamhet, ända tills hon på grund av uppnådd hög ålder i februari år 1911 överlämnade detsamma att omhändertagas och vårdas av sällskapet »Svenska Folkbildningens vänner», vilket några år tidigare bildats härstädes och bl. a. hade till uppgift att arbeta för folkbibliotek och läsesalar. Vid den tiden innehöll biblioteket 559 arbeten i 690 volymer. År 1912 erhöll det en värdefull tillökning av 100 volymer nyare litteratur av kommerserådet Isak Löfs sterbhus i Kuopio. Kommerserådet Löf, som varit elev i lägre elementarskolan härstädes, hade drivit egen affär i Kuopio och förvärvat sig en betydande förmögenhet. Före sin död uttalade han den önskan, att hans svenska böcker skulle överlåtas till något bibliotek på hemorten. På förslag av prosten K. Petrell överlämnades böckerna till folkbiblioteket härstädes. Bland dem funnos många av större värde.

Senare ökades biblioteket genom gåvor av doktorinnan Forsius, P. W. Lybecks sterbhus, (32 arbeten i 38 band), fröken Ch. Lindqvists arvingar och lektorskan Rosa Backman. Även genom inköp förvärvades en mängd nya böcker, så att hela antalet katalogiserade arbeten nu utgör 1,149 stycken. Efter bibliotekets övertagande av Sv. Folkbildn. vänner anställdes för utlåningen en bibliotekarie, vilken avlönats med medel, som influtit genom utlåningen. Biblioteket har öppenhållits för allmänheten kl. 3—4 e. m. varje måndag.

*

Då föreningen Sv. Folkbildn. vänner numera existerar blott till namnet, och dess för närvarande inskrivna medlemmar uti skrivelse till stadsfullmäktige uttalat önskemålet, att staden ville övertaga biblioteket, föreslår utskottet, att fullmäktige ville besluta:

att åtaga sig vården av biblioteket,

att välja en biblioteksstyrelse, vilken finge i uppdrag att uppgöra stadgar för biblioteket i överensstämmelse med av statens bibliotekskommission godkända grunder,

att omorganisera det i enlighet med moderna principer för biblioteksvård samt i övrigt ha den närmare vården om detsamma,

att för det löpande året bevilja ett anslag, motsvarande 50 pi för varje i staden mantalsskriven person (1473 personer), för inköp av litteratur, för omorganisationen, samt för bibliotekariens avlöning, varvid bör bestämmas, huru stor del av anslaget skall användas för sistnämnda ändamål.

Utskottet påpekar, att på grund av de för erhållande av statsunderstöd fastställda grunderna biblioteket ej är berättigat att för innevarande år tilldelas statsunderstöd för ökning av bokförrådet, emedan till detsamma under senaste kalenderår varken inköpts ny litteratur eller inbindning av böcker ägt rum, och ej heller understöd från kommunens sida förekommit.

Däremot är det möjligt att statsbidrag beviljas för bibliotekariens avlöning, såvida fullmäktige anslår ett visst belopp för ändamålet, samt att bidrag från staten också erhålles för bibliotekets ombildning, om särskild motiverad ansökan göres. Den föreslagna biblioteksstyrelsen skulle få i uppdrag att söka utverka ett lämpligt statsbidrag för dessa ändamål.

*

I Svenska Folkbildn. vänners ovannämnda skrivelse till fullmäktige erinras om, att allmänna bibliotek vad statsunderstöd beträffar, numera genom riksdagsbeslut kommit i ett läge, som kraftigt skall befordra biblioteksväsendets utveckling, för så vitt kommunerna själva visa frågan påräknat intresse.

*

Vid sammanträde den 16 jan. beslöto fullmäktige enhälligt att övertaga biblioteket i enlighet med de förslag utskottet framställt. Till biblioteksstyrelse valdes hrr Gustaf Hedström och N. A. Fougstedt samt frk. M. Castrén. Bibliotekariens lön bestämdes till 300 mk per år. Liksom hittills kommer biblioteket att inrymmas i hantverksskolans lokal i stadens rådhus samt hålles öppet varje måndag kl. 3—4 e. m.


Österbottniska Posten den 17.02.1922, nr 7, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.



Läs mer om målningen av bland annat det gula Rådhuset.



Läs mer:
Lånebiblioteket av Erik Birck.
Stadsbiblioteket av Erik Birck.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2024-11-10, rev. 2024-11-10 .)