Veckans intervju:

”Sol, luft, vatten, lämplig föda, motion skapar friska och glada människor”

SAMTAL MED MAKARNA MAJ-LIS OCH HÅKAN WENELIUS l NYKARLEBY


Orden ovan är lämpliga som intervju. Känner läsaren igen devisen? Inte! Ja, då är du inte vegetarian, ty varenda sådan vet att dehär orden finns på Kruska-paketen. Om vi inte missförstått saken härstammar devisen från lärofadern Are Waerland.
     En kulen oktoberdag sitter vi inne hos makarna Håkan och Maj-Lis Wenelius. Vi har en vacker utsikt över älven med forsen, folkhögskolan och seminariet men ögonen fastnar dock hastigt nog på de många tavlorna här inne. De flesta är målade i Vexala skärgård.
     Det är Håkans framlidne far som varit konstnär. Ett par dussin förstoringar i färg är också med.
     — Tja, säger Håkan, dehär väggarna bevisar väl vart vårt intresse lutar: skärgård, hav, skog, friluftsliv. Guttaberget vid Laxön i Vexala är en fin plats och en kär plats, ty där har vi vår stuga. Där badar vi — jag simade sista gången i år i mitten av oktober — lapar sol och företar uppfriskande promenader i skogen.
     — Fritiden bör bli friluftsliv. En fridag utan friluftsliv är en förstörd dag. Bastun är ett medel till hälsa — men icke finsk utan s.k. torrbastu. Kalla avrivningar är ock ett utmärkt sätt att härda kroppen. På vintern skidar vi alltid så fort tillfälle ges ut till Laxön ...
     Vi sitter bara och sticker in med nån oinitierad fråga och de, båda makarna, vegetarianer och adventister, berättar.
     — Ingår era hälsoprinciper i den adventistiska läran?
     — Ja, lyder svaret och så slår man upp i Bibeln en hel massa ställen där den vegetariska livsföringen förordas.
     Man behöver inte sitta lång stund här inne innan man kommer underfund med att makarna Wenelius i många stycken är olika oss andra.
     — Vi är inte fullständigt vegetarianer, ty vi äter exempelvis något smör, helst osaltat. Vi använder smöret ganska sparsamt för att undvika åderförkalkning. Istället nyttjar vi olivolja. Mjölk nyttjar vi också.
     — Allt vad vi äter skall vara fullvärdig kost. I många fall är den vanliga s.k. husmanskosten rätt bristfällig. Med kokvattnet hälls oftast potatisens värdefulla ämnen bort. Säden skall malas oskalad; skrätt mjöl gillar vi ej. Vi förkastar allt vitt och fint mjöl. Både groddarna och kliet kommer bort vid skrädningen. Vi köper biodynamiskt odlat vete från Haggais gård i Pargas. Det är den s.k. biodynamiska föreningen som har arrenderat denna gård och här odlas med kompost utan någon som helst konstgödsel.
     — Använder ni socker?
     — Det raffinerade vita sockret är absolut förkastligt och vi nyttjar det endast vid bärkonservering. Vi använder mycket honung istället.
     — Får man verkligen en fullvärdig kost om man följer de regler som här är fråga om?
     — Ser vi då så utmärglade ut, replikerar Håkan. Och vi får så lov att erkänna faktum; de två ser både friska och levnadsglada ut.




[Wenelius gård på Gustav Adolfsgatan 30 ägs numera av familjen Elina och Lars Rebers.
Foto: Håkan Wenelius. Per Willman innehar fotografiet, Stig Haglund tillhandahöll det redan år 2003 och nu kom det till pass.
]

[Kommentar av Lars Pensar: Kommissarie Sigurd Wenelius, Håkans far, var med i jägarbataljon 27 och kom hit från Gamlakarleby. Gården är en gammal liten tillbyggd och av honom på 1920-talet inbyggd och påhöjd med kall övervåning av bräder.]


     Och dock var Håkan sjuklig för många år sedan. Tub. i ryggen och en del komplikationer. Hälsokosten har, menar han, en dryg andel i tillfrisknandet.
     — Då vi gick in för den nya livsföringen den 1 september 1945 menade många att inte orkar vi läge med en så klen kost. Vi skulle gå vår undergång till mötes, spådde man.
     Fru Maj-Lis serverar nu ett glas saft. Det är havtornbärsaft råpressad, med honung. Det är gott och det lär vara hälsan själv. Ett glas råpressad äppelsaft smakar ännu bättre, så vi kommer till den uppfattningen att vegetarianer nog kan förtära ”godsaker” fastän på annat sätt än vi andra.
     — Det måste bli en billig matsedel, skämtar vi.
     — Ja, visst blir det billigare för oss, som inte använder kaffe och socker, inte tobak och sprit, inte kött ... Vi unnar kroppen bara fullvärdig kost och sånt som den inte skadas av. Till saken hör också att vi inte äter några mellanmål.
     I källaren stod vi en stund senare bland ett hundratal flaskor och glasburkar, som  — det mesta råpressat — är inlagt för vinterbehovet. Och här fanns morotslådorna. Morötterna, liksom potatisen och grönsakerna odlas utan konstgödsel och växtgifter bara med kompost. Morötterna uppbevaras över vintern i sågspån, en bra metod, menar fru Wenelius.
     Det är intressant att möta människor som skiljer sig ur mängden, är originella, tror på någonting och vågar stå för sin åsikt.


I artikeln nämns inte att paret hämtade sitt dricksvatten från källan som fanns någonstans där Prevex fabrikshallar nu står.

Österbottniska Posten fredagen den 24 oktober 1958.
Stig Haglund digitaliserade och tillhandahöll.


Läs mer:
Håkan på Omas fördäck.
Det beror på vad man ska ha vädret till” av Cay Sandelin
Minnen av Hugo Liljeström av Karl Wenelius.
Källbacksgrannar av av Karl Wenelius.
Fler artiklar och notiser ur ÖP.
(Inf. 2006-06-19, rev. 2024-05-15.)