Hjördis Smeds, nittio år,
sista länken i syskonkedjan
Bengt Harald
Bästa läsare. Titta gärna ett tag på det gamla familjefotot innan du ger dig i kast med själva texten. Porträttet där Maria och Jakob Smeds samlat sin familj, då redan vuxna söner, döttrar med män och barnbarn är taget i mitten av 1920-talet, högst sannolikt 1926. Ett fotografi fångar ögonblicket och bevarar det för eftervärlden medan livet självt likt en karavan på väg oupphörligt drar vidare tills också det försvinner likt rök i vinden och icke mer. Så är det med personerna på bilden. Alla åtta i syskonskaran som nådde vuxen ålder är borta förutom en, Hjördis. Hjördis är tonårsflickan med den öppna blicken och den ljusa kravatten och som står mellan föräldrarna. Hjördis utbildade sig till kommunalhemsföreståndarinna och bor som pensionär i Nykarleby. Hon fyllde 90 år i november. Det är i huvudsak om henne den här texten handlar.
Maria och Jakob med sina söner, döttrar, mågar och barnbarn samlade på ett familjefoto från 1920-talet. Förstoring.
Överst från vänster Viljam Hermansson, Selim Smeds, Anna, gift Wikman Evert Smeds, Astrid Smeds, Johannes Fogel, Joel Strandén, Tekla, gift Strandén.
Sittande från vänster: Edit, gift Hermansson, med dottern Solveig i famnen, Maria och Jakob Smeds med yngsta dottern Hjördis stående bakom sig samt Ellen, gift Fogel, med dottern Kerstin, gift Hedman i famnen.
Barnen längst framme är Torsten och Rafael Strandén samt Martha gift Gros och Karl-Gustav Fogel.
Hjördis föddes 1911 som den yngsta i den smedska syskonskaran. Därför kom hon att uppleva livet på Smeds ur ett annat perspektiv än de äldre syskonen. När hon föddes hade de äldre syskonen redan flyttat eller var på väg att flytta hemifrån. Efter bortflyttningen hade syskonen möjlighet att uppleva familjegemenskapen endast vid större högtider eller under sommarferierna
Julen var en högtid när syskonen Smeds, deras äkta hälfter jämte barnen samlades i hemgården. De som hade hästar kom med häst, andra kom på annat sätt. För att få de främmande hästarna under tak fick man placera någon av gårdens egna hästar, som från tidigare var bekanta med korna, i fähuset medan gästernas hästar placerades i stallet. De bortflyttade syskonen och deras familjer kom i regel på juldagen och stannade till annandag jul. Hjördis minns att man en jul hade att trolla fram bäddplatser för 22 personer. Innan de bortflyttade barnen och deras familjer anlände hade gårdsfolket med två hästekipage hunnit övervara julottan i Nykarleby kyrka. På grund av att djuren i ladugården krävde sitt var alltid någon tvungen att stanna hemma.
Många barn i byn
– Det var många barn i Socklot när jag växte upp, berättar Hjördis. I skolan var vi 81 elever. Folkskolan fanns på samma tomt där den finns i dag, men betydligt närmare vägen. Det var en långsträckt byggnad som liknade en bondgård. Det var lite från och till med småskolan; varannan termin hölls den i Lillsocklot och varannan i Storsocklot. Den höst jag skulle börja var småskolan förlagd i Lillsocklot och emedan det var lång väg dit stod jag över till vårterminen. Eftersom jag kunde läsa fann jag mig väl till rätta bland de övriga i klassen när den nya terminen började. Skolan var under den terminen inrymd hos Lindströms, en bondgård mitt i byn.
Första dagen blev mamma inte så lite förvånad när Hjördis kom hem innan skoldagen var slut. Hon hade helt enkelt blivit hemskickad på grund av att det var så trångt att det inte fanns någon plats för henne. Till följande dag hade saken ordnats så att hon kunde börja skolan på riktigt.
Hjördis var liten till växten och fick sitta i pulpeten längst framme. I storskolan fick hon hålla sig ur vägen för att inte bli nertrampad när de större eleverna, och särskilt pojkarna, stormade ut när det blev rast. Hon minns att hon brukade gömma sig bakom en dörr för att vara i skydd när lavinen drog genom korridor och trapphus. När stormen dragit förbi sökte hon sig försiktigt ut för att förenas med kamraterna. När hon började i folkskolan hade småskolan fått ett permanent tillhåll i en byggnad som byn lät uppföra vid Vallen. Men den hann hon inte gå i.
Vintertid var det inte alla gånger så lätt att ta sig till skolan när vägarna hade yrt igen under någon snöstorm. Vägplogningen fungerade inte då som nu. När isen låg över sundet var det lätt att ta sig fram med sparkstötting. En gång gick det inte bättre än att hon hamnade i flodvattnet och blev våt om fötterna. Hon gjorde det bästa möjliga av situationen, gick till lärarens foderlada, ”sveipladon”, och bytte halm i pjäxorna. Bättre blev det, men hon fick framhärda skoldagen med våta strumpor. När hon kom hem förebrådde mamma Maria henne för att hon inte gått till lärarinnan och bett om att få torra strumpor. Det tyckte Hjördis emellertid inte att hon skulle ha vågat.
– Hjördis berättar att hon flyttade hemifrån för gott vi 22 års ålder 1933 när brodern Evert, som skulle bli bonde, gifte sig. I samma veva flyttade föräldrarna Maria och Jakob till Nykarleby. Pappa närde tidigt en dröm om att han och mamma som sytningsfolk skulle bo i Nykarleby. Och så blev det. Det hindrade inte att de då och då kom på besök till Smeds. Hjördis minns att man på Smeds hade drängar och pigor medan hon ännu var hemma.
– När skolorna, där de äldre syskonen studerade, slutade på våren kom de hem. De hjälpte till med höbärgningen och det var en speciell glädje i familjen när alla syskonen var samlade.
Men sommarferierna flöt snabbt och när skörden inleddes hade alla farit sin väg, minns Hjördis.
Tyckte om gammalt folk
Själv kom Hjördis att utbilda sig till kommunalhemsföreståndare.
– Jag har alltid tyckt om gammalt folk och gärna lyssnat till vad de haft att berätta, förklarar hon sitt yrkesval.
På den tiden ordnade socialministeriet kurser när det uppstod behov av svenska kommunalhemsföreståndarinnor. Hon for till Högvalla 1936 och fick sin examen 1939, samma år som vinterkriget bröt ut. Hon fick sin första tjänst som biträdande föreståndarinna vid Lovisa stads kommunalhem 1939. Från tiden i Lovisa minns hon särskilt när hon kom att vara med och ta hand om befolkningen på öarna Högland och Tytärskär som när försvarsmakten, av försvarsstrategiska orsaker, övertog öarna tvingades fly hals över huvud och i chocktillstånd kom till Lovisa. Befolkningen på öarna tvingades med mycket kort varsel göra sig redo att lämna sina hem och hann inte ta med sig några tillhörigheter att tala om.
Efter tiden i Lovisa blev det Jakobstad där hon var föreståndarinna för Björkbacka åldringshem åren 1944–1957. Tallmo åldringshem i Vörå som stod färdigt 1957 väckte hennes intresse. Hon sökte och fick tjänsten som föreståndarinna. Där stannade hon i 18 år fram till pensioneringen. Den hade hon förberett i god tid genom att skaffa sig en lägenhet i Nykarleby i ett hus som var under byggnad.
Hjördis lägenhet är smakfullt inredd med både antika och nyare möbler. Besökaren lägger snart märke till de många föremålen av porslin som hon målat under åren.
Foto Bengt Harald.
– Arbetet som kommunalhemsföreståndarinna var tungt och förenat med stort ansvar. Några ordnade ledigheter var inte att tänka på utan det var tjänst och arbete nära på dygnet runt. Det här innebar att man för det mesta fick ge avkall på egna intressen. Det var brist på personal, inte bara för att folk kostar utan också för att det många gånger var svårt att få tag i lämpliga personer. Bättre blev det när man började inrätta sjukavdelningar vid kommunalhemmen, säger Hjördis.
Hjördis förevisar ett gammalt klockskåp som hon fått från Munsala. Hur gammalt det är kan hon dock inte säga, men det kan vara från 1800-talets mitt, eller till och med från 1700-talet.
Ser Topelius och Eklund
Från fönstret i sin lägenhet vid Topeliusesplanaden i Nykarleby har hon en fin utsikt över älven med de gamla seminariebyggnaderna och Kristliga folkhögskolan, där hon ofta vistades som ung på andra sidan. Genom fönstret ser hon också statyerna av författarna Zacharias Topelius och R.R. Eklund i den vackra parken.
– Just här växlar naturscenerierna kraftigt och snabbt med färgspelet som uppstår på eftermiddagarna när molnformationerna far över den dalande solen. Ibland händer det att hon kan se hägringar på himlen, en gång såg hon Hällgrund med båk och fyr alldeles tydligt.
Den ryska tiden med ryska soldater förlagda i byn har hon i gott minne. Soldaterna var ett dagligt inslag i byns vardag. De tyckte om barn, levde sitt eget liv i sina logementen och var till föga förargelse. Dystrare tider inföll och ändade i frihetskriget, då också bror Evert var inkallad.
Förbudslagstiden minns hon som en dyster parentes i byns vardag. Den skapade motsättningar mellan folket och gårdarna. En del var mot den olagliga sprithanteringen medan andra i den såg möjlighet att skaffa sig lättförtjänta pengar. Några påtagliga konflikter uppstod visserligen inte men hanteringen skapade en dålig atmosfär och det liksom kändes i luften att det inte var bra.
Redan som barn var Hjördis intresserad av teckning och handarbete. Att skapa med händerna har tagit sig synliga uttryck i porslinsmålning och hennes arbeten i olika utföranden pryder väggar och ytor i det smakfullt inredda hemmet. Hon har gått i ett flertal kurser i porslinsmålning med början redan i Vörå. Efter det hon flyttade till Nykarleby deltog hon ännu i några kurser, men på grund av att kurserna ofta var förlagda till kvällstid, och efter att hon drabbats av ögonsjukdomen glaukom och förlorat synen på ena ögat, var hon tvungen att sluta med porslinsmålningen. [Hella Tarvos ledde porslinsmålningskurser.]
Hon har varit en varm missionsvän mest hela livet, men först som pensionär har hon haft möjligheter att mera aktivt arbeta för missionen. Hon deltar alltjämt i missionssyföreningens möten
Hjördis har upp i åren varit förunnad att ha god hälsa. Tanken är klar och minnet alltjämt gott. Själv säger hon att hörseln inte är vad den varit, något som människor som möter henne inte upplever att stör i umgänget med henne. Ett svårare handikapp är då den förlorade synen på ena ögat, en åkomma som också drabbade andra av hennes systrar.
|