Minnesbilder. 50 arbeten i skrapteknik
med tillhörande text av Yngve Still
8.
Isupptagning
På vårvintern tog
man upp is från älven. Vintrarna var kalla och isen var ofta över
en meter tjock. Den sågades i stora block. Isblocken kördes med häst
och speciella slädar opp till mejeriet. Där täcktes den in med
sågspån. Isen användes sedan för att kyla ned mjölken
med.
Även på lantgårdarna använde
man is på samma sätt. En annan möjlighet att kyla ner mjölken
var att sänka mjölkkannorna ner i en brunn, där det kalla vattnet
kylde mjölken.
Möjligheten att kyla
ner maten var under denna tid begränsade om man jämför med våra
dagar, då det finns både frysboxar och kylskåp. Förvaring
av maten under längre perioder kunde därför vara svår. Köttet
saltades och röktes. Många grönsaker, såsom bönor,
gurkor och svamp saltades. Fisken, i synnerhet strömmingen, saltades. Därför
var inte heller matföringen lika hälsosam som i våra dagar, när
man kan undvika att använda för mycket salt.
|