Det gick mot jul i Nykarleby och året var 1960


Runt torget såg det ut som under tidigare decennier, endast Våghuset och Laqvists gård hade fått stryka på foten, liksom Forsbergs kiosk. I stället hade Busstationen, Esso-servicestationen och Liljedahls affärshus kommit.
     Skyltfönstren i stadens affärer var förstorade fönstergluggar där spröjsarna ersatts med helglasrutor, undantaget förstås Liljedahls.

Bio Scala annonserade för julhelgen ”En dröm om våren”, en glittrande glad sång- musik- och dansfilm med Pat Boone och Christine Carrère, samt ett säkert nummer, ”Tarzans hemliga skatt”, en av de mest spännande och roliga Tarzanfilmerna med Johnny Weissmüller, den riktigt riktiga Tarzan, och Maureen O'Sullivan.

 Och som påbröd under julhelgen, en film för hela familjen ”Frestelsernas Paris”, ja namnet kunde lätt leda tanken på avvägar, men skådespelarna Catarina Valente och Vittorio de Sica borgade för att det nog var en glättig familjefilm det var fråga om.

Lokaltidningen ”Klockarlappen” eller ”Jässgåsblade” försökte upprätthålla traditionen att bladet var ett brev från hembygden till ättlingar i främmande länder och världsdelar, genom att annonsera ”Emigranter, för endast 750 mk erhåller ni hembygdstidningen hela nästa år till Sverige. Till U S A, Kanada kostar tidningen för ett helt år 1000 mk.” Tydligen hade vid denna tid Australien, Nya Zeeland och Sydafrika inte längre så många presumtiva prenumeranter att räkna med att de skilt skulle ha nämnts i annonsen.

I Wiks hotellänga längs Bankgatan bjuder Ragnar Westerlund ut tyska radioapparater för 23 800 mk, dessutom den nya statussymbolen TV-apparaten. Grammofonskivor och skivspelare, kylskåp, tvättmaskiner, dammsugare, el-manglar, el-vispar, kakformar, brödrostar och el-kaffepannor. Vidare rakapparater och kameror, skrinnskor, skidor, el-armaturer för alla ändamål samt sportfiskeredskap.

Mittemot skall skridskobanan öppnas kl. 18, fredagen före julafton och då skall det bli Musik med grammofon som underhållning.

TB i uthusändan vid f.d. Granbergs café, Gulf vid Östra Esplanadgatan och Esso vid torget, upplyser bilister och motorcyklister att de håller stängt på juldagen och
Österbottens Kött bjuder ut för julbordet korv och skinkor, vad annars.

Lite utanför stan firar Socklot ungdomsförening och Nykarleby idrottsklubb julfest i mellandagarna och lovar lätt program med musik och sång, lekar och spex. Och efter programmet får man dansa till Karl Edfelts orkester.

   
 

Karl Edfelt Kvintett
   
 

[Karl Edfelt Kvintett från 1963. Fr v. Carl-Gustav Hellman (Karby), Boris Lillrank och Jan-Elof Högnabba (Terjärv), Karl Edfelt (Jakobstad), Manne Sundkvist (Karby). Gruppen spelade på '60-talet över 120 spelningar årligen. Förstoring.
      Karl Edfelt är född i Purmo för 75 år sedan. Har verkat som musiker, redaktör, kompositör, låtskrivare, artist, trubadur, folkmusiker m.m. över 50 år. Har över 50-talet registrerade ”låtar” och har producerat 6–7 musik-CDn och kassetter. Har spelat dansmusik, folkmusik och samarbetat med de flesta betydande musiker i landet, och uppträtt på många stora scener.
Karl Edfelt tillhandahöll.
(Inf. 2010-12-15.)]

   
 

   
 

Svea Renvaktar, i huset granne med poliskammarn, annonserar: Julklappar för envar finner NI hos oss ”Kemikalia”.

Nykarleby Modeaffär vill sälja klännings-, kjol- och morgonrockstyger. Morgonrockar och ylletröjor, nattlinnen, underkläder, underkjolar, skjortor och kravatter, underkläder, pyjamas och strumpor. För damer, flickor och pojkar har man slalombyxor [snäva byxben med band under foten] till försäljning.

Vid Blomströms uraffär i hörnet av Gustav Adolfsgatan och Sollefteågatan ger Lennart Blomström som tips till julgubben att han har väggur, bordsur, väckarur, gökur, glasögon, och barometrar. Ytterligare utbjuds metallfat, skedar, knivar och gafflar samt smycken åt den hugade.

Nykarleby handelslag, som bytt namn till Andelsringen, har i affären skinka och basturökt skinka, lutfisk och färsk frukt av olika sorter. Frukt- och fiskkonserver, köttkonserver, Sokles bakverk samt jullimpor och jultårtor.

Uno Rinne uppmanar att man gör juluppköpen hos honom, för det lönar sig. Där fås billiga och praktiska gåvor för hela familjen i affären i flygeln i hörnet Västra esplanadgatan och Sollefteågatan, granne med A. V. Rudnäs uraffär.[Uno Rinne i sin affär. Kurt Rinne tillhandahöll, Stig Haglund digitaliserade.
(Inf. 2014-04-13.)]


I gården efter Missionshuset har trädgårdsmästar Runar Asplund en tillfällig försäljning av julblommor, hyacinter, tulpaner, blomsterkorgar i olika prislägen och meddelar att försäljningen i f.d. Höglunds beklädnadsaffär försiggår 9–24.12. och uppmanas kunder inlämna sina beställningar i tid.

I sitt nya affärshus vill Arthur Liljedahl se många juluppköpare. I sin annons påminner han om att julen stundar och ger som gåvotips från kemikalieavdelningen manikyrfodral, toalettväskor, parfymer och gåvoförpackningar. På tygsidan kan man hitta klänningstyger, gardiner, yllejackor och tröjor, nattlinnen, omgångar för både herrar och damer. Dessutom utbjuds husgeråd och köksredskap, porsliner och kastruller, kaffepannor och matbestick, färgade glas och saftglas. Ytterligare saluförs tvättmaskiner och dammsugare och dessutom bjuds kunderna på kaffe de två dagarna före julafton!

Snett, mittemot över Bankgatan kan Armas Pihlainen stå till tjänst med varmfordrade stövletter, festskor, tofflor, monokängor [skidpjäxor] och arbetsskor, stövlar med cellgummisula, läderblusar, finger och påshandskar, portföljer, shoppingväskor, handväskor, plånböcker och börsar.

På andra sidan Esplanaden annonserar M. A. Slotte att hos oss finner ni säkert något som passar Er själv eller andra som julgåvor.

Så går juluppköpsronden mot sitt slut. På Andelshandelns vägg fladdrar ännu föregående veckas bioaffischer i annonslådan, så den som inte kom sig till de föreställningarna kan se vad de gick miste om, nämligen ”Blommande djungel” – en oförglömlig kärleksfilm i färg med Audrey Hepburn och Antony Perkins och ”Ett steg mot döden”, en spännande kärleks- och äventyrsfilm från vilda västern med Joanne Westward, också den i färg.

Länge ännu hade Bio Scala sin givna publik och länge skulle konkurrenten TV visa endast svartvita bilder, medan biografen kunde visa allt fler färgfilmer. Reino och Birgit skulle fortsätta, ytterligare några år, att visa film och riva biljetter åt besökarna.[Reino och Birgit Tallbäcks dotter Regina i slutet på femtiotalet med Bio Scala i bakgrunden. Förstoring. Mer om skalas utbud fanns i början. På byggnaden har funnits ett brandalarm. Birgits vigselannons.
Elisabet Sund tillhandahöll.]


Och visst gick det att glädja sig åt flödet, om inte överflödet, för ett halvt sekel sedan. Många sydde ännu kläder själv, vilket märks på utbudet av tyger. Konserver fanns förstås, men färdiglagad mat skulle just detta år börja komma i bruk, då Saarioinen började med färdiga köttbullar som kunde köpas i butik. Och efter det har utvecklingen gått snabbt på den sidan.

Slalombyxor och monoskor var begrepp, nu är de museiföremål. Julen nu firar vi framför HD-tv. Vad nu det är?

Sveas termometer, som var den ”officiella” termometern i stan tills Andelsbankens digitaltermometer uppenbarade sig, Apoteket hade förvisso en liten utetermometer, men Sveas var så mycket mera imponerande, och den hänger kvar ännu idag. Hoppas den får fortsätta med att hänga där ännu i femtio år minst!
Foto: Lars Pensar den 1 januari 2009.Lars Pensar, nov. 2010. Sammanfattning av annonser publicerade den 16 december 1960 i Österbottniska Posten.


Läs mer:
Handlarnas julhälsningar från samma år.
Lucka nr 8 i Adventskalendern.
(Inf. 2010-12-07, rev. 2017-11-22 .)