Nykarleby grundlades år 1620 och ligger 4 km från Lappo älvs mynning. I vår stad bor endast omkring 1000 invånare, som till största delen är svensktalande. Nykarleby är i dag Finlands minsta stad. Men den är väl inte alldeles obekant. Många känner väl till vår berömde sagofarbror Z. Topelius. Han föddes år 1818 i sitt vackra hem på Kuddnäs, som numera är ett museum. Man har rest en staty över honom i en park som bär hans namn. I samma park har man också rest en staty över den kända författaren R. R. Eklund som föddes år 1895 och avled år 1946. En annan berömd person som varit här var den tappre Georg v. Döbeln. Om honom har du kanske läst i historien och i Fänrik Ståls sägner. Sin största bragd gjorde han vid Jutas där han ledde våra krigare till seger. På slagfältet har man nu rest en vacker minnessten. Nu har du kanske fått nog av kända personer ett tag.



[Att det redan 1962 fanns en belysningsstolpe av metall på Storbron var en överraskning. Förstoring av flickorna. Känner någon igen dem? De borde vara födda i början på femtiotalet. Tre och ett halvt år efter publicering delade jag artikeln på facebook i samband med att den tusende medlemmen uppmärksammades. Kurt Blomqvist identifierade då Birgitta Rönnqvist och Kristina Nystedt.]


Då skall jag beskriva vår stad mera till utseendet. Vi kan ju tänka oss att du kommer med buss antingen norrifrån från Jakobstad eller söderifrån från Vasa. Vasa och Jakobstad är nämligen våra grannstäder. Då du stiger av bussen ser du säkert vår skola. Den står mitt på torget och är gul till färgen. I den går nu 170 elever. I min klass är vi 16 elever. [Klassfoto från ett annat år.] Vår skola är förövrigt som skolor i allmänhet, med läxor och plugg. Vid torget ligger också bankerna, bussstationen och polisstationen. Så finns det förstås affärer här, liksom det finns i andra städer. För det mesta finns här bara trähus som skakar när långtradarna kör igenom vår stad. På senare tid har man börjat bygga stenhus i flere våningar. Här finns bara några fabriker, men desto fler skolor. Här finns ett seminarium där lärarna blir lärare. Om sommaren är här mycket vackert för då blommar det i våra vackra parker. Kyrkan ligger alldeles invid bron och är byggd år 1708. Det är en mycket vacker men ganska mörk kyrka, så du bländas av det starka solljuset då du kommer ut. För det skall naturligtvis vara sol då du besöker oss. Sedan kan vi gå till brostugan på kyrkkaffe. Den är gul och vit och ligger på andra sidan ån. Inuti är väggarna beklädda med målningar. Där får du se hur v. Döbeln sitter på hästryggen och hur Gustav II Adolf såg ut, han som grundade vår stad. Så går vi ut igen med magarna mätta, och det behöver man nog ha för här är mycket, mycket mera att se på, men du kan ju komma hit själv och se.



[Det passade bra med en bild av f.d. Granbergs bageri och café, då
farbrodern Holge Haglunds bageri, för Susans far Börje var bagare. Vem är pojken?]

Vår

mins-

ta

stad


är föremål för en kort presentation i det här numret av Lyckoskrinet. Det är Nykarleby det är fråga om — staden som ligger i Österbotten mellan Vasa och Jakobstad. Susan Haglund heter flickan ni ser på bilden. Hon är 14 år och det är hon som i uppsatsen här berättar om sin hemstad.


Lyckoskrinet (Vörå Sparbank) nr 4/1962 sid 80 f.
Carl-Johan Eriksson tillhandahöll.



Läs mer:
Susans barndomshem.
Fler stadsbeskrivningar.
(Inf. 2019-08-22, rev. 2023-02-05 .)