Oy Pre-Print Ab

Jakobstadsvägen 24
Kvarnvägen 16
Frillmossavägen 2
Frillmossavägen 1

Forsby byaväg 252Några milstolpar

I slutet på 1980-talet blev det lågkonjunktur inom pälsnäringen och Lena och Jan-Erik Salonen lade ner sin farmverksamhet. På inrådan av Stefan Nyman startade de, trots att ingen av dem hade erfarenhet från branschen, ett tryckeri. Lokal fanns redan i det outnyttjade pälsningshuset i Forsby och Prevex behövde tryckprodukter. Snart började man trycka de klassiska ”Får ej övertäckas - Ei saa peittää”-etiketterna till Högfors elvärmeelement. ”eisapeitä” är ett begrepp i Sverige.

Firmanamnet kom både från förleden i Prevex och PR. Efter en annons hörde Närpes Bröd av sig och ville ha både mappar och tryck på dem. ”Det ordnar vi!” sade Lena och sen redde de ut hur det skulle ordnas. Maskinparken utökades med silkestryckkaruseller, broderingsmaskiner m.m. och sortimentet utökades till profilkläder, företagsgåvor och presentartiklar med eller utan tryck/broderi.

Som mest fanns åtta personer inom produktionen under Salonens tid. Karita Lillvik, Christel Karlström och Emmi Junell var längst anställda. Andra anställda var Sven Andersson, Sören Jonsson, Anne Högnabba, Michaela Nylander och på slutet Sara Dahlström.

Namnbruket har varit vacklande; Pre-Print, PrePrint, Pre Print och och Preprint har förekommit. Men i.o.m. att företaget i november 2020 gick samman med Pals och fick det namnet, är förvirringen över.

  • 1989 grundades tryckeriföretaget Oy Pre-Print Ab av Lena och Jan-Erik Salonen samt delägaren Stefan Nyman. Lokal hade man i f.d. pälsningshuset i Forsby.
  • 1992? hyrdes lokal i OstroCenter.
  • 1999 anskaffades en broderingsmaskin.
  • 2010? hyrdes lokal i f.d. Pälsningscentralen.
  • 2012 hyrdes lokal efter branden i NTC:s hall.
  • 2017 i december köpte Tuija Pundars (vd) från Vasa och Anders Finne från Jakobstad företaget.
  • 2018 i februari flyttade man till hyrd lokal i f.d. Prevex på Jakobstadsvägen 24.
  • 2019 i september blev Daniel Bro delägare och vd.
  • 2020 i december fusionerades företaget med Pals, det blev namnbyte och showroom öppnades i Jakobstad.
   
   

Artiklar

 
PrePrint broderar även reklamen 1999
Annons 2005
Ny ägare och adress för Preprint 2017
PrePrint blir Pals och öppnar showroom i Passagen i Jakobstad 2020

*     *     *

PrePrint broderar även reklamen

Företaget PrePrint i Nykarleby firar i år sitt 10-årsjubileum. Och omsättningen har bara ökat under åren. Så sent som för en månad sedan anställdes en ny person, som i huvudsak sköter om den nyanskaffade broderingsmaskinen.


Företaget har redan från starten specialiserat sig på reklamtryck.

– Det har faktiskt gått bra, summerar Lena Salonen utvecklingen i företaget.

Lena och Jan-Erik Salonen var de två som i tiderna startade företaget och som fortfarande håller i trådarna på PrePrint. Idag räcker arbetet dessutom till tre andra anställda, förutom Salonens.

– Egentligen skall alla kunna göra allt i ett litet företag, tillägger Lena, som i huvudsak sköter kontorssidan och försäljningen.

Från att företaget i början sysselsatte två personer, finns idag fem personer på lönelistan. Michaela Nylander heter den som senast fick jobb för en månad sedan. Att det finns jobb för ytterligare en person på PrePrint, är mycket tack vare investeringen i en broderingsmaskin, som PrePrint fick i samma veva som Michaela Nylander fick anställning.Lena Salonen och Michaela Nylander hoppas mycket av den nya broderingsmaskinen vid
PrePrint, som numera också kan brodera reklam. [Kolorering: Peter Gullback.]


Broderade tröjor, skjortor och kepsar och andra broderade textilier, har nämligen redan länge varit en efterfrågad vara som PrePrint inte kunnat erbjuda sina kunder. Kunderna finns mestadels i de österbottniska kusttrakterna, men delvis också i precis hela Finland.

– Det är utan vidare efterfrågan som födde idén till broderingsmaskinen, säger Lena Salonen, som tillägger att broderingsmaskinen också gått varm sedan den kom till PrePrint.

Att få exempelvis en företagslogo broderad i stället för tryckt är mera exklusivt och också något som företagen redan länge frågat efter.

– Beslutet att investera ett par hundratusen mark i broderingsmaskinen på PrePrint är således noga övervägt och Lena Salonen räknar också att broderingsmaskinen är väl investerade pengar.

I gengäld har vi faktiskt fått en jättebra maskin, som också kan garantera den kvalitet som våra kunder förväntar sig av oss, tillägger Lena Salonen.

Arbetet med reklamtryck på PrePrint är mycket säsongsbetonat. Sommartid handlar det mest om tryck på kepsar och t-skjortor och andra textiltryck som efterfrågas.

Nu, när det lackar mot jul, går det mesta av arbetstiden till att trycka företagsnamn och logon på en uppsjö av olika julgåvor, som företagen förärar både sina kunder, men också de anställda.

– Om kunden vill, fixar vi till och med kallrökt lax, gör trycket på emballaget, sköter förpackningen och sänder iväg den kompletta gåvan till önskad adress, beskriver Lena Salonen PrePrints beredskap, när det gäller gåvoartiklar.

Den nya broderingsmaskinen är naturligtvis också ett led i att bredda utbudet.


Britt Sund, Österbottens Tidning den 23 november 1999.
(Inf. 2021-01-10.)


*     *     *

Österbottens Tidning den 5 juli 2005.
(Inf. 2021-01-10.)


*     *     *

Ny ägare och adress
för Preprint

NYKARLEBY. Företaget Preprint har i Tuija Pundars och Anders Finne fått nya ägare.

Verksamheten fortsätter som tidigare med de fyra anställda. Från och med februari flyttar företaget in i Campens företagshotell.

– Vår ambition är att växa, säger Tuija Pundars, som hoppas kunna nyanställa en till två personer.Med nya ägaren och vd:n Tuija Pundars, flyttar Preprint in i nya affärsrum i Campens företagshotell vid Jakobstadsvägen.

 

Nya ägare flyttar
Preprint till Campen

Preprint i Nykarleby har fått nya ägare, eller Tuija Pundars från Vasa och Anders Finne från Jakobstad. Verksamheten fortsätter i Nykarleby, men flyttas till Campen i februari.


NYKARLEBY
. För en dryg vecka sedan sålde Lena och Janne Salonen sitt bolag Preprint Ab till Tuija Pundars och Anders Finne, som nu äger 50 procent var av bolaget.

Preprint grundades av Lena och Janne Salonen och delägaren Stefan Nyman 1989.

- Verksamheten fortsätter som tidigare och med ambitionen att växa i Nykarleby, säger Preprints nya vd Tuija Pundars.

Förutom Lena och Janne Salonen har bolaget fyra anställda som fortsätter jobba för de nya ägarna.

- Lena Salonen har också lovat att hoppa in och hjälpa till med jobbet i fortsättningen, säger Pundars.

Janne Salonen går däremot i pension i början av nästa år.

- Det betyder att vi senare i vår behöver nyanställa en till två personer, säger Pundars.

Med de nya ägarna flyttar Preprint i februari till nya verksamhetsrum som just nu skräddarsys för bolaget i Campens företagshotell på Jakobstadsvägen, där Preprint hyr hela den gamla fabrikslängan som ligger vägg i vägg med restaurang Casa Campen.

- Det betyder att vi får en betydligt bättre synlighet, säger Pundars. Tuija Pundars är Vasabo och Anders Finne Jakobstadsbo.

Hur har ni hittat varandra i Preprint?

- Vi är sedan tidigare businesspartners och delägare i Meevind Ab, ett bolag som för två år sedan köpte klädmärket Noolan, svarar Anders.

Pundars är sedan juni i år vd för Meevind Ab i Jakobstad.

Tidigare jobbade hon med företagsfinansiering i statliga Finnvera.

Anders Finne är i sin tur verksam i Azeta Consulting som han var med och grundade år 2015 i Jakobstad.

Meevinds verksamhet är designad klädtillverkning av varumärket Noolan, av vilka cirka 40 procent går på export.

Preprint är en reklambyrå som specialiserat sig på textiltryck och brodering av exempelvis företagslogon.

- Allt som har att göra med reklamartiklar och företagsgåvor är Preprints specialområde och där vill vi fortsätta växa, säger Pundars.

- Vi räknar också med att skapa synergier mellan Meevind och Preprint - både när det gäller administrationen och hur vi använder personalresurserna, säger Pundars.

Meevinds årsomsättning är 400 000 euro, medan Preprint i år beräknas omsätta drygt 650 000 euro.

- Vår ambition och målsättning är att bägge företagen ska växa, säger Tuija Pundars.

Priset på bolagsaffären i Nykarleby vill varken köpare eller säljare avslöja.

- Preprint är ett väletablerat och mycket välskött bolag som är lätt att överta och fortsätta driva och låta växa, säger nya delägaren och vd:n Tuija Pundars.Det är mycket handarbete som krävs innan kunderna får sina produkter. T-shirtarna ska vikas snyggt och prydligt. Karita Lillvik och Preprints vd Tuija Pundars i förgrunden hjälps åt.


Britt Sund, Österbottens Tidning den 21 december 2017.
(Inf. 2021-01-10.)


*     *     *

PrePrint blir Pals och öppnar showroom i Passagen i Jakobstad


Foto: Jonas Brunnström
Daniel Bro vd för PrePrint som nu blir Pals via en samgång.


Lite modernare image ska det bli när det anrika företaget PrePrint byter namn. Pals motto är #kaikkihoituu (alltordnarsig) vilket man jobbar vidare med i det sammanslagna bolaget. 


För ett par månader sedan bestämde sig Preprint och Pals ägare för att gå ihop och bli en starkare aktör på marknaden för profilprodukter. 

Daniel Bro har varit vd på Preprint i ungefär ett år och han säger att man under den tiden jobbat hårt med att förnya såväl processerna som produktutbudet i företaget. Nu är processerna i skick och det var dags att ta ännu ett steg framåt. 

– Många av våra kunder finns i Jakobstadstrakten och det har funnits en efterfrågan på verksamhetspunkt där. Därför satsar vi på ett showroom dit kunderna kan komma för att se på produkter men framför allt för att diskutera sina behov och möjligheterna som finns att förverkliga dem.


Bro säger att Pals
tillhandahåller profilkläder för alla ändamål, företagsgåvor och presentartiklar med eller utan tryck/broderi. Men man har också andra tjänster som exempelvis skyltar, tejper och storformatstryck,  och hjälper givetvis till med planering och design.

– Det mesta fortsätter som förr men i och med samgången med Pals har vi lite mer muskler och kan satsa på synlighet på fler orter.


Med det nya brandet
Pals kommer företaget att finnas på tre orter; Nykarleby, Jakobstad och Helsingfors.

– Showrummet i Jakobstad är ingen butik men vi ser det som ett sätt att visa upp oss för en bredare krets. Vi ska utnyttja den lilla lokalen på 25 kvadrat maximalt och på sikt kanske vi kan ta samma koncept till fler orter.


Precis som alla andra
har Preprint känt av coronapandemin och Daniel Bro säger att våren var riktigt tuff.

– I princip har vi två högsäsonger, våren och senhösten. I våras stannade allting av men småningom började läget gå mot lite mer normalt. Men vissa av våra kunder är hårt drabbade vilket förstås märks hos oss. 


Utöver sammanslagningen
och namnbytet satsar Pals även på en digital utveckling med en förnyad webshop.

– Vi har en tydlig strategi för hur vi ska bli det naturliga valet för kunderna, och denna sammanslagning är ett första viktigt steg i den utvecklingen. Med den digitala utvecklingen finns det också stora möjligheter att växa vidare,  säger Daniel Bro. 

Han säger att Pals också har inlett samarbeten med flera nya produktleverantörer och ser fram emot att lansera dem småningom.

– Vi har allt från budgetalternativ till mer exklusiva produkter och jag tror att varje kund kan hitta något som passar dem. Tillsvidare är vi flexibla då det gäller kvantiteter, men förstås beror det på produkten hur stort minimiantalet är.  


Planen är att showrummet
i Passagen i Jakobstad ska öppna senast i början av december.

En person kommer att jobba där, dels med kundkontakter, dels med kontorsuppgifter. De som beställt varor kan också hämta ut dem på Jakobstadskontoret om de önskar det. 

Preprint grundades 1989 i Nykarleby. I dag ägs företaget av Anders Finne och Daniel Bro. Pals har sedan starten 2017 hunnit bli en märkbar aktör inom branschen främst i Helsingforsregionen. Pals grundare Robin Borgström och Sebastian Motelay inledde sin företagarbana som 16-åringar genom att sälja tygkassar till sin egen skola.


Anne-Maj Wisén, Österbottens Tidning den 12 november 2020.
(Inf. 2021-01-10.)Margite Enlund tillhandahöll artiklar ur JT och ÖT, Lena Salonen bidrog med fakta.


Läs mer:
Minnestavla i Stadshuset.
Företagen på Kampen.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2021-01-10, rev. 2024-06-25 .)