Ettor och tvåor i Skogsparkens skola sjöng två visor på Topeliusfesten under ledning av Åsa Forsbacka och Anna-Leena Eklund. Foto: Arash Matin

 
Hundratals ville fira Topelius

Ungefär 600 personer deltog i Topeliusfesten i Nykarleby. På söndag var det 200 år sedan Topelius föddes.

– Visst har vi ett lyxproblem. Folk kommer än, men måste vända om för det finns inte plats att parkera, säger Bo Kronqvist strax före festen ska börja.

Inne i Stjärnhallen letas extra stolar fram för att fler ska få plats i publiken.

Snart kommer festen i gång med sång och en scen ur ”Den eviga sommaren” som handlar om dagen då Zacharias Topelius föddes i Kuddnäs.Ettor och tvåor i Skogsparkensskola sjöng två visor på Topeliusfesten under ledning av Åsa Forsbacka och Anna-Leena Eklund. Foto: Arash Matin


Eleverna i Skogsparkens skola sjunger ”Sov du lilla videung” och ”Lasse Lasse liten”, båda skrivna av Topelius. Publiken applåderar generöst efter barnens uppträdande.

Det är som konferencier Kjell Lindroos konstaterar, en bra start på festen.

– Det känns rätt att fira Topelius så stort som vi gör i Nykarleby. Vi vill dra nytta av dig Zachris för att utveckla och platsmarknadsföra din och vår stad, men vi vill göra med känsla och varsam hand, säger stadsdirektör Gösta Willman i sitt tal.

– Det är ingen Topeliusfest utan poesi, säger Johan Klingenberg och reciterar därefter tre av Topelius dikter.

Mellan poesi och tal finns det rum för sång av gruppen Topeliusvägen. Gruppen har tonsatt Topelius texter för att ge dem nytt liv.


Stadsdirektör Gösta Willman gav stadens hälsning på Topeliusfesten. Foto: Arash MatinJohan Klingenberg reciterade poesi skriven av Zacharias Topelius. Bland annat Vattenspegeln. Foto: Arash Matin [Kuddnäsbilden i bakgrunden fotad av Leif Sjöholm för utställning i Rådhuset när Kuddnäs var stängt p.g.a. renovering.]Topeliusvägen spelade och sjöng sånger med texter skrivna av Zacharias Topelius. På sten står Jarmo Romppanen, Charlotta Kerbs och Erica Askolin. Foto: Arash Matin


Skådesspelerskan Stina Ekblad fångar publiken med sitt inlevelsefulla och rörande festtal på temat ”Späda stjärna på livets stråt – Zacharias Topelius och mitt fattiga flickjag.”

Hon konstaterar att växa upp i Österbotten på 60-talet var att växa upp med 1800-talet i ryggen.

– Jag kände att alla fattiga 1800-tals flickor var nära. Kände deras närvaro. Topelius var den främste påminnaren om de fattiga flickorna före mig, men han var inte den ända.

Hon berättar hur hon som liten flicka identifierade sig med den fattiga flickan Skrållan i Topelius saga ”Det skrynkliga förklädet”. Hon lyckas också återkoppla till de fattiga barn som finns i dag, på betonggolv i fabriker och på jäsande sophögar.

– Topelius lyfte fram dem och lärde mig identifiera mig med dem. De fanns och de finns alltid som mitt samvetes främsta ballast. Så måste det vara om vi vill kallas människor.

– Tack Topelius för att du lärde mig att mitt fattiga flickbarn i själva verket är mitt vuxenjags största rikedom, säger Stina Ekblad.Stina Ekblad charmar publiken med sitt inlevelsefulla festtal. Foto: Arash MatinRut Liljekvist från Nykarleby hade en guldstjärna i sitt programblad. Därför var hon en av tio som fick en Zachrislimpa på Topeliusfesten. Foto: Arash Matin [Anders Fors d.ä. mitt i bilden tittar glatt mot kameran.]Elli Flén råkade vara en dem som fick en Zachrislimpa. Foto: Arash Matin


Festtalet var Rut Liljekvist favoritdel av hela Topeliusfesten.

– Jag tyckte festen var bra, säger hon medan hon köar för att få provsmaka Topeliusbakelsen som bjöds på efter festen.

Under festen delades Topeliuspriset ut till Marko Hietikko. Läs mer om honom i artikeln ”Yle-journalisten Marko Hietikko får årets Topeliuspris”.

Stadsbibliotekets stipendium fick Hanna Back som går i åttan i Carleborgsskolan.

Nykarleby stads kulturpris fick Kovjoki hembygdsförening. Mer om dem kan du läsa i artikeln ”Kulturpriset till Nykarleby Jernväg”.Yle-journalisten Marko Hietikko får årets Topeliuspris. Utdelare är Wivan Nygård-Fagerudd som är ordförande för Svenska folkskolans vänner och Lasse Garoff som är ordförande för Finlands Svenska Publicistförbund. Foto: Arash MatinHanna Back får Stadsbibliotekets stipendium, utdelare är bibliotekarie Catrin Wiik. Foto: Arash MatinKovjoki hembygdsförening tar emot Nykarleby stads kulturpris av Bo Kronqvist som är ordförande för välfärdsnämnden och Tina Nylund som är välfärdschef. Foto: Arash Matin


Sarah Grönstrand, Österbottens Tidning, den 15 januari 2018.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Inför festen.
Topelius fick också kämpa för trovärdighet.
Topelius i Uppslagsverket Finland.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2018-01-15, rev. 2018-01-15 .)