Nödlandning i Socklot 1943

Det tyska spaningsplanet nödlandade bakom bönehuset i Socklot i november 1943 [den första]. Elvi och Thordis Ekström som står på vingen försökte gömma sig bakom stenen (på bilden) då de såg att planet närmade sig. Det var verkligen nära ögat. Runar Ekströms mamma tog hand om piloterna och gav dem mat. Runar själv befann sig i Helsingfors för att sälja sikrom. Där fick han höra att ett tyskt plan hade nödlandat nära Nykarleby. Att det skedde intill hans hus kunde han inte ana. Som driven affärsman tog Runar hand om flygbensinen och gömde kannorna i gödselhögen.

Flygplansvraket plockades i delar och transporterades bort. Endast flygbensinen blev kvar i gödselhögen. Gunnar Willman i Nykarleby köpte eller bytte till sig bensinen senare. Bensinen (200 liter) måste gömmas eftersom det var förbjuden vara på den tiden. Jag minns att Runar berättade att spaningsplanet var på väg från Norge och måste flyga via Finland eftersom tyskarna inte fick flyga över svenskt luftrum. Runar Ekström i Socklot äger originalbilden.

 

Tvåmotorigt fotospaningsplan typ Focke-Wulf FW-58, kallat"Weihe".
Lars Pensar kontaktade Finlands flygmuseum och fick beskedet om att det är ett tvåmotorigt fotospaningsplan typ Focke-Wulf Fw 58, kallat ”Weihe”. Notera hakkorset på stjärten!


Leif Sjöholm tillhandahöll. Mor Doris Liljeström, berättade att hon som 10-åring såg flygplanet transporteras i delar på lastbilar förbi Sundby och norrut.


*     *     *

Thomas Norrback kollade med med en australiensare som har en databas med flygplansfakta och fick beskeden att:

  • Den kompletta planbeteckningen var Focke-Wulf-Fw-58-Stab-II.JG5-Stkz.
  • Nödlandninngen skedde den 1 november 1943.
  • Tillverkningsnummer var 1017.

(Inf. 2022-08-29.)


Läs mer:
Anakronistiskt fotomontage av Johan Pensar.
En flygolycka och följderna av den i Österbottniska Posten 1960.
Innehållsförteckning till kapitlet Vinter- och fortsättningskriget 1939—44.
Kauhavakråkor över Nykarleby av Lars Pensar med fler flygrelaterade länkar.
Socklot av Thure Sandvik i Den österbottniska byn.
(Inf. 2005-11-16, rev. 2022-08-29 .)