Börje Nygård

21.4.1930 – 11.7.1995




DÖDSFALL


Börje Nygård

Natten till tisdagen avled i Nykarleby pensionerade stadsdirektören, diplomekonom Börje Nygård efter en sjukdomsattack.

Foto: JT-arkiv
Börje Nygård.


Börje Nygård föddes i Nykarleby den 21 april 1930, men flyttade redan som liten med familjen till Jakobstad. Efter studentexamen avlade han ekonomexamen vid Åbo Akademi. Han verkade som skattedirektör vid Pedersöre skattebyrå 1960–1965, därefter fram till 1971 som stadsrevisor i Jakobstad. 1972 tillträdde han tjänsten som stadsdirektör i Nykarleby, och denna innehade han till pensioneringen i oktober 1991. Han hade då verkat i statliga och kommunala tjänster i 33 år.

Börje Nygård stod i ledningen för Nykarleby stad under en kraftig tillväxtperiod. Sammanslagningen av Munsala och Jeppo med Nykarleby gav växtkraft, men krävde också såväl smidighet som handlinsgkraft av stadsledningen. Bland de stora projekt som genomfördes under Börje Nygårds tjänsteperiod kan noteras kraftverksutbyggnaden, byggandet av högstadiet och andra skolfastigheter, idrottsanläggningen Skogsvallen samt icke minst stadshuset. Dessutom verkade Nygård aktivt för satsningar som gagnade stadens näringsliv samt pälsnäringen som den viktigaste landsbygdsnäringen.

Börje Nygård blev också känd för sitt idrottsintresse, i synnerhet för sina egna insatser som aktiv fotbollsspelare och ledare. Sin aktiva tid spelade han i IF Drott och var med om att föra laget till mästerskapsserien. Som kulmen vann Drott Finlands cup år 1957. I cupfinalen på Olympiastadion mot KPT gjorde Nygård Drotts första mål, utjämning till 11–1, samt förspelet till det anfall som i förlängningen gav Drott straffspark och segern med 2–1. Börje spelade en A-landskamp, en B-landskamp och en pojklandskamp.

Börje Nygård var en av initiativtagarna när FF Jaro bildades och verkade som ledare i klubben under många år. Efter flyttningen till Nykarleby engagerade han sig också i NIK och var med om att föra klubben till division II. Som glansfull höjdpunkt på den eran kunde Börje ordna jubileumsmatch NIK–Manchester City på Skogsvallen.

Det var dock inte enbart fotboll som fyllde Börje Nygårds fritid. All idrott intresserade honom, samt dessutom djur och natur med fåglar som specialitet. Villalivet med familjen i Nykarleby skärgård hade också stor betydelse för honom.

Börje Nygård sörjes närmast av hustru, fyra barn med familjer samt en vid vänkrets.


B.W., Jakobstads Tidning, onsdagen den 12 juli 1995, dagen efter dödsfallet.



*     *     *



  Dödsfall

 

Börje Nygård


Nyligen hemkommen från semesterresa fick jag ett sorgebud. Börje Nygård är borta. En god vän hade avlidit efter en sjukdomsattack natten till tisdagen den elfte juli.



Bara dagen innan tänkte jag på honom när jag gick i ett varuhus i Esbo. Där mötte jag en person som hade genomgått en liknande operation som Börje för ungefär ett år sedan. ”Hur skall Börje nu ha det”, tänkte jag. Och mindre än ett dygn senare är han borta. Hur oberäkneligt vårt liv kan vara. En livslåga kan släckas så plötsligt.

65-årige Börje Nygård var pensionerad från sitt arbete som stadsdirektör i Nykarleby. Han var född i Nykarleby, men flyttade redan som liten pojke till Jakobstad. Han arbetade för Pedersöre kommun och staden Jakobstad innan han i början av 70-talet blev stadsdirektör i Nykarleby. Han hann vara pensionär i tre år.

Jag blev bekant med Börje via idrotten och främst då fotbollen. Börje arbetade hårt inom Nykarleby IK och med rätta har han kallats ”mister NIK”. Han njöt av de framgångar som NIK hade under frammarschen från fyran till division II. Han levde starkt med när Mats Nylén och Pekka Kultanen gav NIK ny gnista.

I december intervjuade jag Börje för NIK:s tidning. Han berättade då bl.a. om vilken stor upplevelse det var när Manchester City kom på besök till Nykarleby. Börje var med om att ordna det besöket.

Men före NIK-tiden hade han hunnit delta som aktiv spelare i IF Drott. Han var med i FM-serien och i en oförglömlig cup-final mellan Drott och KPT hösten 1957. Då vann Drott med 2–1 efter förlängning. Börje själv sköt in 1–1 målet och var delaktig i det andra målet som kom på straff.

Börje var också med när IF Drott ändrades till FF Jaro. Han var noggrann med serietabellerna. Ofta hände det att han ringde och vi gick igenom de tabeller som var olika i olika tidningar. Det var viktigt att varje mål var rätt.

Börje tyckte också om kortspel. Hur ofta har månne han och en annan NIK-aktiv, Ralf Ström, suttit vid samma bord och spelat kort. Jag kan ännu höra Börjes röst i bakgrunden när jag senast ringde Ralf: ”Hälsa Roy”.

En god vän är borta. Vila i frid.


Roy Frilund, juli 1995, sportreporter på Österbottningen, Jakobstads Tidning och Österbottens Tidning.
Maria Palm f. Nygård tillhandahöll.


Läs mer:
Alla sidor där Börje förekommer.
Stadsdirektörer av Erik Birck.
Fler artiklar ur tidningarna.
(Inf. 2024-05-01, rev. 2024-05-02 .)