Kommentarer på facebook
Lade in en länk till artikeln i facebookgruppen Nykarleby och det resulterade i många intressanta kommentarer.
Det första discot 1979
Henrik ”Böttler” Bertlin var eldsjälen. Stefan Fors meddelade att åtminstone han, Göran Palm (första DJ), Stina Engström, Viviann Liljeström (?), Peter Sandås och Carl-Johan Nygård startade upp discot. Vi hade förresten Josper Knutas som guest-DJ en gång. Månne han gjorde ett radioinslag? Kanske 1977–78?
Leif Ström: Hittade två blekta foton från när vi byggde första versionen och någon av de första kvällarna. Böttler fick pratat loss en skivspelare och en förstärkare från NUFS. Högtalarna byggde vi själva. Pengar fick vi inte till LP-skivor så Böttler och jag var julgubbar på en massa ställen och fick ihop en ganska stor pott pengar. För dem köpte vi de första skivorna. Tror jag kan ha någon kvar ännu. Tyvärr kan jag inte minnas årtalet, 1976 eller 1977 (kanske 1978). Öppningen var på vårvintern efter vår investering av julgubbspengarna.
Helena Pitkäranta f. Kortesniemi bekräftade att det var 1978, men sist och slutligen var det 1979.
Ralf Skåtar: Black Disco blev en framgång. Böttler var den första ansvarige. Det byggdes i lösa konstruktioner som efter en tid revs. Då fick följande generation bygga upp ett nytt disco. Alkoholfri drinkar såldes. NUFS ansvarade för discot.
Den isolerade väggen är ännu inte skivad, men skylt finns redan. Tycker mig känna igen Anders Engström i mitten. Känner någon igen de två andra?
Foto: Leif Ström.
När första discot arrangerades hade man ännu inte hunnit skiva.
Foto: Leif Ström.
* * *
Början på 1980-talet
Tapio Rautio: Det var ju en årlig grej att discot skulle byggas om varje höst före danserna kom igång. Bort med det gamla och in med något nytt. Försöka göra discot bättre varje gång. Ljud och ljusanläggningarna uppdaterades till mer avancerade grejor än de tidiga hemstereorna och värmelamporna för grishus. När vi ”klåttade” och målade den här 1980-renoveringen hade vi ju inte täckt dansgolvet. Inför öppningen såg ju golvet eländigt ut. Vi försökte tvätta Miranolstänk med thinner men det blev inte rent. Asfalt fanns på parkeringen framför idrottsgården men inte vid gaveln där man gick in till discot. Så på öppningen -80 hade det varit en del höstregn och alla som kom in hade ”rapa” under skorna. När kvällen var slut, sopade vi bort sanden från dansgolvet och inga målfläckar fanns kvar. Borde tipsa Mirka om denna teknik.
Dansen pågick 20–1 och discot var öppet 21–24.
* * *
På väg till Black Disco 5.2.81
Susann Asplund g. Heikkilä: Oj, oj, det var tider det. Och ”häftigt” klädd sku man ju vara å.
* * *
Jakobstads Tidning 13 mars 1986
I discot är det mera fart på. Det begränsade utrymmet är fullt av dansande ungdomar. Plötsligt blir stämningen hotfull i en klunga pojkar inte långt från dörren. De har kommit ihop sig om någonting och smockan hänger i luften. Men ur intet dyker en ordningsman upp och skiljer stridstupparna åt.
Utanför träffar UT-redaktören Paul Lindholm. Han är en av de fyra diskjockeys som håller igång Black Disco. Lindholm tror att discots popularitet beror på att det får nya låtar snabbare än vad orkestrarna hinner öva in dem. En annan sak som skiljer discot från stora salen är att det ytterst sällan blir några lugna låtar i discot.
Ett problem med discot är enligt Lindholm att det ibland blir en aning trångt och att det blir ont om luft.
Margite Enlunds kommentar.
* * *
Tribute to Black Disco 2016
Googlade Black Disco och hittade i stadens evenemangskalender att det den 26 november 2016 kl. 21 skulle arrangeras Tribute to Black Disco i Stjärnhallen:
Förra festen med temat 80–90-tal på ölstugan blev så lyckad och uppskattad så jag tycker att vi gör en fortsättning av kalaset om ni fortfarande har orken och dansstegen kvar i er ...
Därför går vi ett steg högre och anordnar tillsammans med ölstugan en Tribute to Black Disco kväll på Lilla Björn vid stjärnhallen den 26 november. Lilla Björn har tillstånd att husera 900 personer så det vore en dröm att vi skulle spräcka 500 gränsen i alla fall.
Ni som minns så var Black Disco stället att vara på från sent 70-tal in på början av -90 talet när det begav sig. Jag själv som DJ gjorde mina första mixningar och spelningar just på Black Disco. Därför blir detta ett speciell händelse för mig att spela än en gång i samma hus.
Denna gång blir det även gamla låtar men också låtar fram till dagens datum kommer att spelas.
Ölstugan står för arrangemanget vilket innebär C-rättighet med öl och cider.
Åldersgräns: 18 år
Inträde: 10 €
Förköp av biljetter finns att köpas på Mommos Café och kostar 8 €.
Thord Sjöblom var diskjockey och hade kvar skylten: ”Härliga Black Disco. Det var starten för ens egen Dj-karriär Var med också och renoverade lokalen innan det till slut stängdes.”
Biljetter till Tribute .... Förstoring.
* * *
DJ |
År |
Göran Palm |
1979 |
Stefan Sandås |
|
Christian Palm |
|
Tapio Rautio |
|
Anders Åberg |
|
Thord Sjöblom |
|
Paul Lindholm |
|
* * *
En efterföljare var Restaurang von Döbeln som arrangerade discokvällar i mitten på 80-talet.
Några populära låtar när jag frekventerade stället kring 1980 var Aquarius från Hair, I Feel Love med Donna Summer, Daddy Cool med Darts, Moottoritie on kuuma med Pelle Miljoona, Ça plane pour moi med Plastic Bertrand, temat från filmen Midnattsexpressen o.s.v. |