Minkrikets mässa blev
stor framgång


Minkrikets minimässa i Nykarleby senaste veckoslut blev en framgång. Det ekonomiska utbytet blev så bra att arrangören IF Nykarlebynejden inte behöver bekymra sig för verksamhetsunderskott innan det om tre år igen är dags för en ny och större mässa i IFNs regi.

Mässan samlade på två dagar totalt 4000 betalande. Närmare 80 utställare hade hyrt in sig i och utanför Idrotts- och ungdomsgården i Nykarleby centrum. Enligt mässgeneralen Ingmar Blomqvist uppfylldes mer än väl alla förhoppningar.


Arrangörerna betonar att en orsak till det stora överskottet är de helhjärtade insatserna av frivilliga. Ingmar Blomqvist själv jobbade praktiskt taget dygnet runt i en månads tid med förberedelserna. Mässgeneralen vill inte i mark och penni uppge nettot. Han säger endast att IFN inte på tre år behöver ha bekymmer med verksamhetsbudgeten.

Mässans netto har gett upphov till spekulation. Det finns uträkningar som går ända upp till 170.00 mk. En mera insides och tillförlitligare uträkning stannar på max 130.000 mk. Eftersom mässarrangörerna ännu inte har en exakt bild av kostnaderna uppger samma källa att nettot också kan stanna vid 80.000.
Utställare och mässbesökare har lovordat satsningen.

Men det hörs också kritiska synpunkter.

— Det var ett misstag av arrangörerna att inte bjuda med NIK, IF Minken och NUFS som medarrangör. Jag tror att det idrottsliga samarbetet i Nykarlebynejden blir lidande om det inte i framtiden blir ett samarbete kring mässan. I övrigt tycker jag förstås att idén med en mässa var ett positivt och bra drag säger NUFS representant Rickhard Ahlskog.

NIK:s ordförande Bruno Backlund säger att diskussioner med sådana här tankegångar har förts. Det betyder inte att NIK anser sig påtrampad eller förbigången.

— Sättet att arrangera mässan tyder på en viss brist på samarbetsvilja. Det skulle varit snyggare om vi tillfrågats, säger Bruno Backlund.

IF Minkens ordförande Ralf Skåtar förklarar att IFN endast är att gratulera till den lyckligt genomförda satsningen. Det står var och en förening fritt att kläcka idéer för att få in verksamhetspengar och genomföra dem.

Mässgeneralen Ingmar Blomqvist förstår inte Ahlskogs tankegång. Enligt hans åsikt var det IFN som behövde stärka kassan och en grupp IFN:are kläckte mässidén. Någon skyldighet att bjuda in andra ideellt arbetande organisationer finns inte. Rent praktiskt skulle det inte heller ha varit någon vits att dela inkomsten på 4-5 organisationer. Rickhard Ahlskog påpekar att det inte är fråga om avundsjuka.

— Faktum är att NUFS låg i startgroparna med samma idé. NUFS samlar pengar bland annat åt Stiftelsen för Idrotts- och ungdomsgården i Centrum med ansvaret för att klara gårdens skulder. NUFS satsar också en hel del pengar på idrotten. Hade NUFS hunnit först med idén skulle vi utan minsta tvivel ha kontaktat de andra idrottsorganisationerna för att utröna deras intresse för att vara med om arrangemanget, säger Rickhard Ahlskog.

— Självklart är det fritt fram för NUFS att arrangera en egen mässa. Jag rekommenderar att de i så fall verkställer planerna redan nästa år för att företagarna skall hänga med. Till vår mässa har nämligen många företagare redan bokat plats, säger Ingmar Blomqvist.



Hans Wikman, Vasabladet, 15 maj 1985.
Sixten Nyman tillhandahöll med kommentaren:


Jag hade som ett disponentuppdrag från Bokföringsbyrån där jag då arbetade att sköta Stiftelsen för Idrotts och ungdomsgården i Nykarleby. NUFS var bildat att ordna danstillställningar för att finansiera stiftelsen som ägde och underhöll fastigheten.

Jag hade inget att göra med själva tillställningen av mässan eftersom det var IFN som drog den och hyrde Idrottsgården för evenemanget.

Det är väl ganska dokumenterat om hur stiftelsen grundades och Idrottsgården byggdes på 60-talet men sämre från mitten av 80-talet till 1997.

Jag skrev samtliga mötesprotokoll 1982–1997 och då stiftelsen upphörde förde jag alla handlingar till stadens arkiv i Ämbetshuset. Om någon vill forska eller skriva historik så finns material fortfarande där.


*      *       *


Postkort. Ett intressant drag att låta en del av plakatet gå utanför kortet.
Vet någon vem som tecknade?




Bytte kortet den 4 juni 2006 med Carl-Johan Eriksson. I normala fall är vi i Nykarleby i juli, men dotter Ingrid skulle födas, så vi gjorde vårt besök i juni. Om den vänstra stämpeln är en evenemangs- eller en filatelistisk stämpel som hamnat lite snett, får framtiden utvisa.
Förstoring.


Läs mer:
Pälsdjursnäringen av Erik Birck.
Kortet 39 år senare.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2025-03-16, rev. 2025-03-17 .)