FLERA INDUSTRIER, både större och mindre, är det stora önskemål till Nykarleby. Och det är inte en önskan som skulle ha dykt upp först under de senare åren — det är en fråga som hängt med under långa tider. Men av någon anledning så har Nykarleby inte fått industrier i tillfredsställande antal, tvärtom, staden kan erbjuda tomter till hyggliga priser. Nykarleby har ett jämförelsevis lågt skattöre, 10 mark och man har i olika sammanhang pekat på en del positiva sidor som skulle göra det förmånligt för industrier att slå rot.
Visst strävar väl det invalda att göra så mycket de förmår för att infria väljarnas förväntningar. Men det finns många krokar också i den kommunala långdansen och det största hindret består i ekonomiska svårigheter. Finns det pengar i stads- eller kommunalkassan så kan en hel del uträttas i förbättringsväg. Men är kassan tom — och det är den oftast! — så måste det också viktiga problem vänta på sin slutliga lösning. Detta är inte något specifikt för Nykarleby. Alla kommuner kämpar med ekonomiska svårigheter. Huvudparten av alla utgifter är fastlåsta i lagliga förordningar som måste följas. Det blir inte så mycket kvar att ta till då utgifterna skall få oss att balansera med inkomsterna. 15 skall väljas. I Nykarleby stadsfullmäktige finns det 15 ledamöter. Lika många skall alltså väljas och vid dåligt kommunalval den andra och 3 oktober, d.v.s. om en knapp vecka. I sittande stadsfullmäktige finns 13 representanter för allmänna Vårdförbundet — det borgerliga — och 2 folk demokrater. Vid valet för 4 år sedan ingick socialdemokraternas valförbund med folkdemokrater och det resulterade i att sossarna förlorade sitt enda mandat i fullmäktige just till det parti med vilket det var i valförbund. Tidigare hade socialdemokraterna en plats i fullmäktige. Denna gång ställer socialdemokraterna upp i eget valförbund och antalet kandidater är 5. Det allmänna (borgerliga) valförbundet går till strid med 21 kandidater och folkdemokratiska valförbundet med 3. Sammanlagt alltså 29 kandidater. Allmänna valförbundet har 10 nya kandidater, medan 11 är sådana som också sitter i nuvarande stadsfullmäktige. 4 av de nuvarande ställer inte upp för omval, d.v.s. Fjalar Zittra, Bror Sandström, Magda Englund och Emil Fors. Folkdemokraterna har sina 2 nuvarande ledamöter i fullmäktige med bland med bland kandidaterna och för dessutom en ny i elden. Sossarnas 5 kandidater är alla nya eftersom det inte finns någon socialdemokratisk representant i nuvarande fullmäktige. Handlanden Axel Pensar är den som både till åren och mandattid är fullmäktiges äldsta medlem. Han har passerat 60 årsstrecket.
i staden vid älven när denna gång mindre än vid senaste val. Då fick 721 rösta och av dem använde sig 433 av sin medborgerliga rättighet. Antalet röstberättigade nu är 702, av dem 269 män och 433 kvinnor. Valdeltagandet i Nykarleby är som ovan framgick inte särskilt livligt — vid senaste fullmäktigeval mellan 60 och 70 procent, berättar bankdirektör Reinhold Blomqvist, centralvalnämndens ordförande, då JT ber om valinformationer. Hela Nykarleby stad utgör ett enda röstningsområde och vallokal är som tidigare rådhuset.
Vad tänker då stadsborna om sin stad och vad hoppas de att den nya stadsfullmäktigeförsamlingen skall uträtta? JT:s utsände begav sig på strövtåg och erfor att just hoppet om att få industrier är stort. På den punkten borde staden alltså lägga ner intensiva stötar också i fortsättningen. Industrier betyder att det finns arbete och arbete betyder att ungdomarna inte lämnar sin hemstad och flyttar till andra orter eller emigrerar utan stannar kvar. Så länge det inte finns tillräckligt med arbete i hemstaden så måste de söka sig bort. En mycket olycklig företeelse.
Och, tillägger konstapel Lund, jag hoppas att staden skall fortsätta med att bygga ut vatten- och avloppsledningsnätet.
Sedan önskar Pihlainen att fullmäktige inte ska glömma att fortsätta med vatten- och avloppsarbetena. Vidare att fullmäktige skall göra allt för att locka industrier till staden genom att bland annat ställa billiga tomter till förfogande. Då industrin växer upp ökar skatteunderlaget och staden blir rikare. Mera anslag för ungdoms- och idrottsarbete finns också på Pihlainens önskelista. En ungdoms- eller hobbygård skulle vara bra. Naturligtvis går det också att verka i hyrda lokaliteter men eget är ju alltid bäst, säger han med en optimistisk glimt i ögonvrån. [Ungdoms- och idrottsgården stod klar 1966. Sockenstugan fungerade som ungdomslokal före det.]
Och, slutar hon: Det finns nog att göra. Viktigt är att de pengar som man kan skrapa ihop placeras på rätta platser.
Ungefär så här tänker man alltså i Nykarleby inför kommunalvalet. Industrier, vatten och avlopp, bättre gator, mera arbete, speciellt för de unga. I övrigt förbättringar och framåtskridande i den mån kassan räcker till.
| ||||