kontakten
NYKARLEBY AFFÄRSVERK INFORMERAR 2 - 1999
Kovjoki Vatten renar och behandlar grundvatten till dricksvatten.
Varumärket inom Nykarleby är ”Lepu-vatten”. Förstoring.
En begränsad naturresurs
I vårt förra nummer av kundtidningen Kontakten presenterade vi elverket. Denna gång informerar vi i huvudsak om vatten- och avloppsverken samt om tvätteriet.
Affärsverket ägs av Nykarleby stad
Stadens fullmäktige besluter om Affärsverkets allmänna målsättning. Vår uppgift är att erbjuda stadens innevånare sådan service och sådana tjänster som inte hör till kommunens lagstadgade uppgifter.
Vår prissättning av produkter och tjänster bör vara förmånlig och servicenivån skall vara god. Verksamheten är helt självfinansierad.
Egen kraft ger förmånlig el
Vår elverksrörelse har snart 75-årsjubileum. Kraftverket byggdes år 1926. Nykarleby Kraftverk sålde på sin tid elektricitet inom ett vidsträckt område mellan Oravais i söder och Gamlakarleby i norr.
l dag utgör den egna vattenkraften ca 20 % av elanvändningen i Nykarleby. Som aktionär i Katternö Ab äger staden också andelar i kraftbolagen Pohjolan Voima och Perhonjoki.
Då Alholmens Kraft Ab:s nya värmekraftverk står färdigt år 2001 ökar vår självförsörjningsgrad till över 60 %. En hög självförsörjningsgrad garanterar ett förmånligt och stabilt elpris.
Elpriset på den fria marknaden
Elkraftens andel är ca 1/3 av elfakturans belopp. Transporten (eldistributionen) utgör också den ca 1/3-del av elkostnaden, den sista 1/3-delen utgörs av skatter.
Sin elkraft kan konsumenten köpa på den fria elmarknaden, dvs från vilket elverk som helst. Elkraftens konsumentpris i Finland är bland de lägsta i Europa.
l Nykarleby är elpriset dessutom lägre än landets medeltal vilket gjort att elkonsumenterna i Nykarleby förblivit trogna kunder hos sitt lokala elverk. För normala hushålls- och elvärmekunder är skillnaden mellan olika elverks prissättning rätt marginell.
Om priset varierar 2 p/kWh inverkar det på elkostnaden för ett normalt hushåll med 10 mk per månad.
Kontakta oss alltid för utredningar och information ifall Du, av någon orsak, överväger att byta elkraftsleverantör.
Vattenförsörjning
Staden äger, tillsammans med Pedersöre kommun, vattenreningsverket Kovjoki Vatten Ab. Kovjoki Vatten renar och behandlar grundvatten till dricksvatten. Varumärket inom Nykarleby är ”Lepu-vatten”. Affärsverkets personal sköter driften vid Kovjoki Vatten.
Ca 90 % av Nykarlebyborna använder ”Lepu-vatten”. Endel byar och sammanslutningar inom Nykarleby har fortfarande egna vattentag och distributionsnät.
Hälsosamt och välsmakande dricksvatten är en begränsad naturresurs. Slösa ej bort den, spar på vattnet!
På grund av den allt ökande vattenkonsumtionen har staden sett sig tvungen att komplettera nuvarande vatteninköp från Kovjoki med egen vattenanskaffning från grundvattenområden inom Jepporegionen.
l höst inleds byggandet av en ny vattentäkt och rening i Kainuunkangas. Samtidigt byggs en förbindelseledning till stadens allmänna vattenledningsnät.
Affärsverket utreder och planerar fortlöpande nya projekt för såväl normalt dagligt behov som för olika krissituationer.
Jakobstad, Pedersöre och Nykarleby samarbetar och kommunerna har med ekonomiskt stöd från staten sammanbyggt sina vattenledningsnät för en bättre och tryggare vattenförsörjning i nejden.
Avloppsvattenhantering
Stadens avloppsvatten från hushåll och från andra vattenkonsumenter leds, sedan ett par år, till reningsverket [Alheda byggt 1979] i Jakobstad.
För ett år sedan anslöts även Jeppo-området till stadens allmänna avlopp.
Genom att sammanföra fler små avloppsledningssystem till större reningsverk uppnås effektivare rening och säkrare drift. Till Jakobstads reningsverk leds numera avloppsvatten från Nykarleby, Pedersöre och Larsmo.
I Munsala kyrkby har vi fortfarande ett litet lokalt reningsverk. Sannolikt kommer också detta, någon gång i framtiden, att anslutas till det regionala avloppsreningsverket i Jakobstad.
Långa transportavstånd gör dock att avloppsvattnet börjar ”ruttna” på vägen innan det når reningsverket. Det har krävts en hel del specialåtgärder för att få bukt med det problemet.
Flere industriföretag har också föredömligt gjort stora insatser och förbättrat sin avloppsrening vilket underlättar vår hantering av avloppsvattnet.
Er synpunkt är viktig
Har ni synpunkter, frågor eller förslag?
Kontakta oss så skall vi gemensamt utveckla våra kundtjänster inom el - vatten - avlopp och tvätt. |