Nu går Nykarleby-styret ut med uppmaningen
Spara så mycket vatten du kan!'
EN ALLVARLIG uppmaning till alla i Nykarleby att spara på vatten. Det blev beslutet, då stadsstyrelsen i Nykarleby i går var samlad till krismöte om vattenbristen i kommunen. — Var och en bör nu undvika all onödig vattenförbrukning, som t.ex. biltvätt och bevattning av gräsmattor, säger stadsstyrelsens ordförande Gunnar Mäenpää.
FÖR ATT få bort de värsta topparna i vattenförbrukningen inleddes natten till onsdagen distribution av renat ytvatten från Nykarleby älv till Farm-Frys. I dag börjar man distribuera ytvatten också för vissa andra farmares räkning. Men hjälper inte heller det, så har de ansvariga för Nykarlebyvattnet nu fullmakter — enigt beslut av stadsstyrelsen — att ifall inget annat hjälper blanda vattenledningsvattnet från Kovjoki med ytvatten.
Stadsstyrelsens beslut kommer knappast som någon överraskning i Nykarleby. Den senaste veckan har det upprepade gånger hänt att man på högre belägna, platser inte fått vatten ur kranarna. Men också annorstädes har man kunnat konstatera att vattentrycket i kranarna varit mindre än normalt.
Orsakerna till den ökade förbrukningen har inte undersökts i detalj. Men det är klart att den långa värmeperioden lett till högre vattenkonsumtion. Människor och djur dricker mer, trädgårdsland och gräsmattor behöver vattnas.
Speciellt ökar vattenförbrukningen för pälsfarmerna. Dels för att ungarna behöver allt mer vatten vartefter de växer under sommaren, men kanske också för att allt fler farmare gått över till torrfoder den senaste tiden.
Allt som allt förbrukar man inom Nykarleby kommun för närvarande omkring 2800 kubikmeter vatten från Kovjoki per dygn. Av den mängden står kommunens centrum för omkring 900 kubikmeter per dygn.
Det betyder att vattenförbrukningen i Nykarleby har ökat med nästan en tredjedel sedan ifjol. Av allt att döma har vattenförbrukningen ökat mest i kommunens perifera delar.
Vid vattenstationen i Kovjoki har man som mest pumpat upp drygt 4600 kubikmeter om da gen. Den hittills största distributionen under ett dygn från Kovjoki är 4250 kubikmeter — en mängd som uppmättes i tisdags. Av Kovjokivattnet går som bekant en del till Pedersöre.
Vatten finns tillräckligt
Enligt uppgift från Kovjoki vattenstation är det mest akuta problemet för närvarande inte att vattnet skulle ta slut i Kovjoki utan att man inte har kapacitet att rena och distribuera mer vatten än man gör nu.
Den 2 juni var grundvattennivån vid Kovjoki-brunnarna 6,9 meter under markytan. Den 8 juli var nivån ungefär densamma. Exakt besked kan inte ges, eftersom mätningen då gjordes på ett annat sätt än normalt.
Någon senare uppgift om grundvattennivån finns inte. För en noggrann mätning måste man stanna vattenpumparna och det har man inte råd med nu.
En lösning som föreslagits på vattenproblemet är att överföra orenat vatten från ett par Kovjokibrunnar som nyligen grävts, men som ännu inte hunnit anslutas till reningssystemet.
Vattenkvaliteten i brunnarna betraktas som god. Enligt sakkunniga är den lösningen dock av flera skäl inte möjlig.
De arbeten som är på gång för att öka kapaciteten vid Kovjokiverket medför ingen förbättring på flera månader.
Spara allt du kan!
— I det här läget fann vi att vi inte har någon annan möjlighet än att gå ut med en allvarlig uppmaning till alla nykarlebybor, som får vatten från Kovjoki, att spara vatten så mycket de kan, säger Gunnar Mäenpää och stadssekreterare Bror Åström.
— Det betyder att man inte bör vattna gräsmattan, inte tvätta bilen om det inte är absolut nödvändigt. Och att den som har möjlighet därtill försöker använda vatten från annat håll, t.ex. en brunn eller källa i närheten.
Mäenpää och Åström säger sig förstå att det kanske inte är en så populär uppmaning de kommer med. Men i ett svårt läge finns inte så mycket att välja på, säger de och framhåller att stadsstyrelsens beslut går ut på att byggnadskontoret under alla förhållanden måste sträva till att konsumenterna har vatten i kranarna, var i kommunen de än befinner sig.
En annan åtgärd i detta syfte är, som nämnts, att man börjat distribuera renat ytvatten från Nykarleby älv till vissa minkfarmare. 300 kubikmeter går sedan onsdagen i en skild ledning till Farm-Frys, ytterligare 100—150 kubikmeter skall från och med i dag ledas till andra farmer..
Allt som allt kan reningsverket i Nykarleby rena 800 kubikmeter ytvatten i dygnet. Ännu mer, ifall man ger lite avkall på kvaliteten.
Som en sista åtgärd, ifall situationen blir kritisk, gav stadsstyrelsen fullmakter till ansvariga tjänstemän att blanda vattnet från Kovjoki med renat ytvatten.
— Det alternativet är utan vidare bättre än att t.ex. låta djur lida för att de inte får vatten, säger Mäenpää och Åström.
God kvalitet på ytvattnet
Uppenbarligen finns ett visst motstånd i Nykarleby mot att börja använda ytvatten. Man menar att kvaliteten på det vattnet är sämre.
På reningsverket i Nykarleby har man dock en annan uppfattning. Preliminära analyser av det renade ytvattnet visar att värdena med ett undantag klart ligger under de gränser som stadgats för hushållsvatten.
Undantaget gäller mängden kaliumpermanganat (kemisk beteckning KMnO4 som i provet förekom i 21 milligram per liter, medan den stadgade gränsen för hushållsvatten är 15 milligram.
Den stadgade gränsen för brunnsvatten — där gränserna är lite högre — är 30 milligram KMnO4 per liter.
På reningsverket säger man att det renade ytvattnet ändå är högklassigt vatten, för vissa ändamål är det t.o.m. bättre än Kovjokivattnet.
— Frågan är om någon kan känna någon smakskillnad mellan Kovjokivattnet och ytvattnet. Ifall man är skeptisk till ytvattnet har det mer med psykologiska saker att göra än med fakta, säger man.
Den enda skillnaden mellan de två vattensorterna som skulle märkas i kran är att ytvattnet är några grader varmare.
Rent är det och någon skillnad i smak kan han inte känna, Leif Sandnabba på reningsstationen i Nykarleby. Ställning i den kontroversiella frågan om ytvattnet är sämre än Kovjokivattnet vill han dock inte ta. Jag gör bara mitt jobb här. Så skäll inte på mig om ni är missnöjda utan på de ansvariga, säger han.
|