1956. Sedvanliga praktiska kurser har hållits. Under temat Fest och vardag i marthaarbetet försiggick höstmötet i Monå. Marthabladets redaktionssekreterare Birgitta Pettersson föredrog om arbetet i studiecirklar. Hon talade om allt vad som bör sägas i den frågan, skrev sekreterare i det referat som ingick i dagspressen.
1957. På årsmötet talade pastor Runar Still. Arla Appelgren höll föredrag om Österbottens historiska museum.
Sommarfesten hölls på Keppo gård i Jeppo. Lektor Kurt Lobbas höll föredrag om Ungdomsproblem nu och jämförde med förr. Agda Norrback behandlade i sitt hälsningstal husmorsproblem. I pressen hette det efteråt: Husmors- och ungdomsproblem har behandlats på marthafest. Mag. Verna Häll berättade om Keppo gårds historia och värdinnan Ida Juslin från Oravais berättade på rent bygdemål barndomsminnen från Keppo där hennes far hade varit mjölnare.
1958. Sommarsamlingen hölls i Karvat. Den hade väl förberetts av distriktsstyrelsen och styrelsen för Karvatföreningen. Det var inget mindre än en storbrud man ville visa på sommardagen. Viola Segerstam hade lovat kläda bruden. Dräkten fanns, men ingen just då som ville eller kunde kläda. Det blev lång pällhaldarrad i brudföljet som anlände med spelmän som Eirik-Johan Lindvall i spetsen.
På hösten hölls en studiekurs i journalistik på Juthbacka.
1959. Serien praktiska och goda husgeråd har fortsatt att vandra inom distriktet.
Sommardagen i Vexala vid det gamla glasbruket. Förbundssekreterare Signe Bäckström festtalade. Av glasbruket finns ingenting kvar annat än glassplitter i olika färgnyanser.
På höstmötet som hölls i Kovjoki förde mag. Ines Sjöblom de närvarande på höstvandring i litteraturen. Förbundets studiecirkelledare Ingrid Åhlén talade om vilka skatter vi äger i böckernas värld.
Hedvig Bjurström bildar studiecirkel, Socklot.
1960. Då sommarfestades i Kantlax. Daniel Lindgren berättade om sin sångarresa till Amerika. Ole Jakobsson höll festföredraget.
På Juthbacka hölls en social etisk kurs om världsproblemen av i dag. Kursen hölls i samarbete med Sparbanksföreningen i Österbotten.
På höstmötet i Jeppo talade riksdagsman Jungarå.
1961. Den 5 juli firade Munsala och Vexala föreningar gemensam 60-årsfest i Munsala.
Den 30 juli firade Juthbacka 10-årsjubileum. Då överlämnade marthorna en gåva som hopsamlats i alla föreningar. Det var rostfria serveringsfat i olika storlekar.
1962. En demonstration av alkoholfria drycker. Ellen Fogel talade i nykterhetsfrågor.
Detta år var distriktet värd för Marthaförbundets årsmöte som hölls i Kristliga folkhögskolan 22 maj. På mötet fick Anni Suni marthas guldmärke av distriktet och Jeppoföreningen gav samma märke till Agda Norrback.
Den 3 december firade Jeppo 50-årsfest.
1963. Höstmötet var internationellt. Areas vicepresident i Kvinnornas världsförbund, Ulla Vickbom från Sverige, talade på mötet.
Sommardagen hölls i Åvist med Rut Eriksson som festtalare. Vidare medverkade kyrkoherde och fru Klingenberg med tal och sång.
Rut Eriksson talade om Mänskors möte, och sade bl.a.: Varför är vi så ofta stygga mot varandra. Ett vänligt leende kan ibland vara nog. Kvinnorna är väldigt avundsjuka, sade fru Eriksson vidare, även religiösa mänskor. En kvinna får ofta stor kritik av andra små systrar som inte skulle klara uppgiften. En kvinna skall faktiskt kunna mycket, mera än en man, om hon alls skall få stiga fram. Vi borde lära oss att respektera varandra, bära varandras bördor. Allt skall engång tagas ifrån oss vi har det endast som lån, slutade fru Eriksson.
Kvinnan och samhället dryftades på kurs med förbundsordförande Ebba Östenson. Du och jag och vår nästa var temat för en annan kurs.
1964. Aktuella problem var nu kursrubrik. Vid en hela landet omfattande morsdagsfest i Kristliga Folkhögskolan fick tiobarnsmamman Agnes Helsing från Vexala tillsammans med två andra mottaga Finlands Vita ros orden av första klass.
Nu beslöts också att alla skall säga sin mening på mötet och inte på vägen hem.
Var står vi? Vart går vi? var tema för studiekursen på Lärkkulla. Ester Fougstedt var med och har sedan berättat om kursen i föreningar.
Över alla gränser hette en kurs som försiggick på Juthbacka. Med den skulle man resa ut i världen och vidga vyerna. Det hade man redan gjort på en annan kurs, men då gällde det att se hur andra hade det ställt.
1965. Då ställde Jeppo till för sommardagen. 400 var väntade, men endast 200 kom när man festade dagen efter midsommar. Dagen var fel vald. Uttrycket kom från henne som kokat köttsoppa. Det var brukligt med ”kokarmat” då ännu.
1966. Studiekurs med Familjen i blickpunkten och Vår nyaste husmorskunskap, bäddutrustning och djupfrysning på programmet. Vidare har förekommit stor försäljning av flyktingljus. Insamling av 20 penni per medlem för ACCW.
Hirvlax har firat 40 år. Så har det deltagits i Nordisk dag i Karleby, samt i TEKOVA dag i Helsingfors.
[Vigselrya.]
1967. Då hölls ungdomsledarkurs, trekonsulentdag med näringslära, insamlingsgåva till Juthbacka ett dussin handdukar och sex st. lakan. Deltagits i husmoderkongress i Helsingfors.
1968. Föredrag av Östen Engström: ”Föräldrarnas språk med barnen i förskolåldern”, ”Traditionen ett stöd eller en belastning” av Maja Granvik. ”Guldåldern i Finland” av Margaretha Törngren, ”Bokens uppgift i dagens värld” av Majlis Qvickström, ”Vad får vi för våra pengar” av Marianne Kroks.
Gåva för grundplåt till piano i Idrottsgården. Insamling för Biafra.
1969. Alfred Sund med fru på 10 dagars semester på Juthbacka med medel ur Lise Wahls fond. Gymnastikkurs och föredragsvecka. Marthaförbundets 70-årsjubileum, försäljning av jubileumsljus. En flickmarthakrets med 14 medlemmar.
1970. Åvist förening flyttade över till Jakobstad.
Margaretha Törngren fyllde 60 år och uppvaktades. Elsa Nordlund var med i Umeå där ACCW världspresident Aroti Dutt från Indien talade. Om detta berättade fru Nordlund på höstmötet. På Juthbacka hölls en utställning ”Mitt senaste handarbete”. Vidare gästades distriktet av studieledare Sonja Stenmark från Norge. Föredraget hölls vid ett möte i Socklot där gäster från Vasa marthaförening var med.
Österbottnisk studiekurs på Juthbacka. Distriktets första ordf. dr Elisabeth Backman i bild ovanför pianot jämte maken Woldemar Backman. Anna Bergman talar. Helen Segerstam på pianopallen färdig att svänga om och ange ton vid allsång.
1971. Kvinnans juridiska ställning i äktenskapet i vårt land, behandlades vid kurs där även äktenskapet med alla dess störningar behandlades.
Fru Fougstedt firades på sin 80-årsdag med en inbetalning till semesterfonden samt vid en högtidsstund på Juthbacka med styrelsen.
Till Nykarleby Marthaförening överlämnades en stenmortel från de kursgrejor som skaffades när distriktet var ungt. Vidare några antika tallrikar som väggprydnad att sättas upp i Marthagården. Resten av grytor och porsliner skänktes till barnkolonin på Roparsand. Ellen Fogel hade tidigare fått en distriktet tillhörande skrivmaskin. Distriktet var inbjudet till Studieförbundets 50-årsfest i Vasa.
1972. Gardiner och dukar har getts som gåva till barnkolonins och Folkhälsans 50-årsjubileum.
Inbjuden till konferens kring finlandssvenskarnas bildningsarbete, ”Nutid och framtid”. Bengta Risberg festtalade på sommardag i Jeppo.
1973. ”Spara eller inte spara”, ”Kärlek och beröm”, ”Äktenskapsjuridik”, ”Kampen mot blindhet”. Detta är några rubriker för föredrag under året. Den stora Islandshjälpen, informations- och understödsdag på Lannäslund, finlandssvenska kulturdagar i Vasa, diskussionsdag på Sursik skola, 50-årsjubileum i Socklot, det är saker som hänt under året.
Ännu var det utställning i Marthastugan i Oravais på höstmötet av gammal och ny fransknytning.
Ellen Fogel fyllde 80 år.
Distriktet deltog i studiedag på Airisto kongresshotell i Pargas genom Elsa Nordlund.
Nu gjordes också upptakten till den inom hela marthaförbundet upptagna frivilliga bröstundersökningen för tidig diagnos av bröstcancer.
1974. Med anledning av Marthaförbundets 75 år, stor samling vid samkväm på Juthbacka. Jakobstads distrikt var inbjudet och Marthakören sjöng. Uppvaktning vid Elisabeth Backmans och Hanna Sjöbloms gravar. Nu gavs bidrag till en veteranfana. Ordförande deltog i fanspikning vid en fest på Idrottsgården.
Storbruden kläddes än en gång vid sommardag i Komossa. Vidare var uppsatt en riktig brudhimmel.
På höstmötet i Nykarleby såldes kostcirkeldukar. Dagny Sandvik höll föredrag om att vara annorlunda.
Distriktet var inbjudet till Jakobstads marthaförenings 75-årsfest. Ett marthastandar lämnades som gåva.
Nu inlämnades ett upprop till stadsfullmäktige i Nykarleby om att stoppa mellanölet.
På inbjudan av Åbolands marthadistrikt deltog 8 medlemmar ur distriktsstyrelsen i en marthadag på Korpo.
|
|
|
Marianne Kivinen och Irene Backlund säljer kostcirkeldukar. |
|
Kronbrud i Komossa Anita Nyman. |
1975. Vid senaste års sommardag på Juthbacka talade översköterskan Siv Sundberg om sjukvården i dagens samhälle. Vid sommardagen medverkade två ungdomsorkestrar med musik. Det var en norsk ungdomsorkester, tillfälligt i Nykarleby samt Jakobstads ungdomsorkester ledd av Gustav Segerstam. Också Jeppo spelmansgille medverkade. Förbundsordförande Margaretha Ehrnroth var med.
I oktober hade distriktet fått en inbjudan att vara med på en nordisk studiekurs på Kungälv folkhögskola-folkakademi. Genom ett stipendium från Svenska studieförbundet blev Helen Segerstam i tillfälle att deltaga.
En inbetalning har gjorts till Cancerföreningen.
Så var det det ödesdigra sammanträdet på Juthbacka då marthorna inte mera ansåg sig orka föra Juthbacka vidare.
På årsmötet inlämnade Karvat förening i Oravais sin anmälan om att de upphör. |