Nr 8 den 22 februari
Krönika.
Den 17 febr. Det är söndag i dag, och himmelens ljus flödar över våra drivor. De vita fälten och de rimbeklädda björkarna gnistra, som om de vore översållade med miljoner diamanter, medan gulbruna rökpelare stiga mot höjden från stadens hundrade gårdar, tills röken svagt böjes mot norr. Det är mycket vackert.
Snötäcket är tunt, så att bilarna surra mot norr och mot söder, som om det vore sommar. Men termometern visar dock 18—20 grader kallt, och kvicksilverpelaren har stundom sjunkit till 25 grader under nollpunkten. Kölden har varit måttlig men ihållande, så, att vintern måste anses sträng.
Men i sommarens länder är vintern förfärlig. I danska sunden ligga, omkring etthundra fartyg infrusna, så att Finland, nödgats skicka isbrytaren Sampo dit ned till hjälp, medan Jääkarhu krossar isen i Hangö, sedan sjöfarten på Helsingfors avstannat. I Berlin är det över 40 grader kallt, i Wien 45 grader, så att Donau är betäckt med metertjock is liksom Nykarleby älv. Och i det soliga Italien ha Roms springbrunnar frusit! En del människor dö av köld där nere, ty de ha inte eldstäder i sina boningar och inte dubbelfönster, såsom vi ha.
* *
*
Varpå all denna köld beror?
Jo, på Golfströmmen, som lär vara för varm! På Spetsbergen och på Björnön, som höra till den eviga snöns och isens regioner, har man omkring 0 grader. Denna värme orsakar klar himmel i Europa, så att jordens värme går upp i rymden. Om det nu verkligen är på det sättet? De lärda söka ju att förklara allt, och det är vanskligt att veta, när de ha rätt och när de göra misstag.
Emellertid hoppas jag på en varm sommar efter den stränga vintern. Professor O. Johansson säger visserligen i Hbl., att på en kall vinter snarast bör följa en kall sommar, ty isarna i våra havsvikar äro svåra och tjälen tränger djupt i marken. Men det tycks dock vara så, att medeltemperaturen för alla år är tämligen lika. Om då någon årstid är för kall, bör en annan bli något för varm. Jag hoppas därför, att det blir varmt vid midsommartid och att värmen skall hålla sig ett par månader, då årets gröda skäll mogna och bärgas in.
Och värme och köld tyckas inte bero blott på is och snö utan även på Golfströmmen. Bra gärna ville jag vara med om att reglera dammluckorna där borta, så att vi verkligen finge helst 3 à 4 månaders sommar med skön värme och ett lämpligt antal regnskurar.
* *
*
Då jag skriver dessa rader, dallra kyrkklockornas toner i esplanadernas och parkernas trädkronor. Det är på timmen fyra veckor, sedan vår vackra kyrka härjades av eld. Med vemod såg jag rökmassorna tränga ut genom tornets luckor, och jag kunde inte tänka mig, att templet skulle kunna räddas. Brandredskapen voro otillräckliga, manskapet oövat, och själva eldhärden föreföll oåtkomlig. Jag tänkte också på det fyllnadsmaterial, vilket i somras vindades upp på mellantaket. Hyvelspån! Kan något annat ämne brinna bättre?
Det torde emellertid visat sig, att materialet var gott nog för sitt ändamål. Det brann icke alls som fnöske, det kyttade, blott. Vattnet kom att göra större skada än elden, ty det kom fruktansvärt med vatten, sedan Jakobstads motorspruta började arbeta och sedan stadens egen sprutslang begynte göra tjänst.
Då allt var försäkrat till fullt värde, torde skadorna kunna repareras och kyrkan återställas i sitt förra skick. Den stora massan av åskådare, som infunnit sig, var rätt lugn, om ock flere sågo beklämda ut. Moderskärleken tager sig dock stundom egendomliga uttryck. I min närhet yttrade en gumma: Min pojk har nu arbetat där i tre timmar; och månne han får ens betalning för sitt arbete? Om de förstode att ge kaffe åt pojkarna! Tja, visst behövde pojkarna kaffe, vilket de ock sedermera fingo. Men att i främsta rummet tänka på betalningen, då det gäller att släcka elden i hemsocknens kyrka det är en modern tidsbild, som bör räddas för kommande tid.
Jag kan inte tänka mig, att någon för 25 år sedan skulle kunnat uttala en sådan tanke. Man får hoppas, att pojken inte tänkte på samma sätt som hans mamma. Han var visst duktig, såsom också de andra pojkarna voro.
* *
*
Då jag arbetar vid vårt sköna elektriska ljus, tänker jag med kärlek på Kraftverket, som levererar det, i synnerhet som de kommunala utskylderna hittills inte stigit nämnvärt. Men ingen glädje får man njuta oblandad. Jag läste nyligen i tidningarna, att man i Kuortane är betänkt på att fälla den sjö, som ger upphov åt Nykarleby älv. Man beräknar att få stora områden odlingsbar mark till ängar och åkrar, om sjön fälles. Visst behöva vi åkrar och ängar, men vi behöva vatten också. Hela Lappo älvdal är beroende av vattenkraften, som kommer från Kuortane sjö. Den senaste regleringen av älven, vilken reglering kostat många miljoner mark, har haft allvarsamma nackdelar. Vattnet rinner nämligen så snabbt bort, att dess kraft inte kan rationellt utnyttjas. Och att vårt Kraftverk skulle komma, att stå på torra landet, jag vill inte tänka den tanken till slut. Men jag förstår visst hela denna sak blott, till en ringa del. Skulle emellertid våra fordringsägare hitta på att säga upp lån, som de beviljat oss, bleve den sista villan värre än den första. Ty det är ont om pengar just nu, och man blåser inte ihop miljoner, även om man förfogar över de säkerheter, som Nykarleby stad har att erbjuda.
Kanske någon fara för uppsägning icke förefinnes. Jag kom blott att tänka därpå, ty stadens myndigheter äro hemlighetsfulla angående våra affärer, att det väckt någon förundran. Jag antager emellertid, att reglering av lån och betalning av räntor icke erbjudit några svårigheter och att vederbörande inte vilja i onödan oroa skattebetalarna, som för närvarande känna sig lyckliga, om de ha några vedträn i lidret.
* *
*
Jag tänkte skriva också något litet roligare denna gång: om en liten brytning inom de finska partierna, om kejsar Vilhelm, som fyllt 70 år, om påven, som i 60 år varit en fånge i Vatikanen och som nu sluppit ut och får åka automobil m. m. Men jag måste uppskjuta allt detta till nästa gång, då denna krönika blivit längre, än jag tänkt mig den.
Kurre. [K. J. Hagfors. Fler krönikor.]
Rätt till husundersökningar. Landshövdingen har beviljat nykterhetskonsulent Evert Huldén i Munsala rätt att för två år framåt inom Nykarleby landskommuns område verkställa husundersökningar för uppdagande av brott mot förbudslagen. Även i Oravais kommun har hr Huldén beviljats samma rätt.
Allt bättre bilkommunikationer. När E. Sundqvist från Jakobstad i höstas på linjen Jakobstad—Wasa insatte en person expressbil, som gör sträckan på endast 3 timmar, var detta ett välkommet plus till de redan förut goda bilkommunikationer, som upprätthållits med Haldin & Roses linjebussar. Kort därpå insatte även sistnämnda bolag en expressbil på linjen. De båda bilarna ha dock tydligen i konkurrenssyfte avgått med endast en halv timmes tidskillnad på morgonen från Jakobstad och på e. m. från Wasa, varigenom t. ex. en expresstur på e. m. söderut icke erbjudits. Från och med i onsdags har emellertid hr Sundqvist insatt på linjen en andra expressbil, som avgår från Vasa kl. 8 på morgonen, ankommer till Nykarleby kl. 10,30 och till Jakobstad kl. 11 f. m. samt avgår från Jakobstad kl. 4 e. m. passerar Nykarleby kl. 4,30 och anländer till Vasa kl. 7 e. m. Bilarna gå även på söndagarna. Om också de nya bilarna, vilka f. ö. äro synnerligen bekväma, icke under den rådande stränga vintern haft att påräkna fullt antal passagerare; skola de helt visst under sommarhalvåret till fullo utnyttjas av allmänheten.
Autobuss i diket. Då en i Jakobstad hemmahörande autobuss i lördags skulle föra idrottsföreningen Drotts bandyspelare till Vasa, slirade bussen ett stycke bortom Juthas i diket och välte alldeles på sidan. Passagerarna måste taga sig ut genom fönstren. Ingen blev skadad.
I Amerika avliden. Den 16 jan. avled i Hibbing, U. S. A., August Jackson i en ålder av 41 år. Han sörjs närmast av maka, två bröder och en syster i Hibbing samt mor och en syster i Nykarleby, där han var född.
Jutas Ungdomsförening höll sitt årsmöte lördagen den 16 febr. Till ordförande återvaldes Karl Hellman och till viceordf. Verner Ström, sekr. Emma Ollus, kassör Albert Björkman, revisorer Evert Sandström och Elis Åstrand, suppleanter Hugo Viklund, Ingrid Hägglund och Joel Fagerholm. Övriga styrelsemedlemmar blevo: Gunnel Hellman, Emma Ollus, Ingrid Hägglund, Anna Renvaktar, Beda Nylund, Verner Ström, Evert Sandström, Elmer Häger, Hugo Viklund och Ahlskog. Bufettföreståndarinnor Anna Renvaktar och Ester Renvaktar. Föreningen beslöt att bilda en programkommitté. I kommittén valdes: Verner Ström, Emma Ollus, Hugo Viklund, Rudolf Viklund, Elis Åstrand, Laina Hanhila, Ester Renvaktar, Evert Sandström, Albert Björkman, Gunnel Hellman och Joel Nygård. Till ordf. för kommittén valdes Gunnel Hellman. Som ordningsmän valdes för inkommande år Hugo Viklund, Gunnar Hellman, Joel Fagerholm, Elis Åstrand och Elmer Häger. Vaktmästare blev Valter Hellman.
Föreningen har varit ganska verksam under det år som gått och hoppas man att intresset fortfarande tilltar under det kommande året.
|