Vandringsteater på älvstranden
Lördag 13 september på kvällen spelas det teater på älvstranden i Nykarleby. Kärntruppen består av skådespelare från Juthbacka Teater, men förstärkning till de sammanlagt trettio rollerna har kallats både från norr och söder.
Fem av de sex korta scenerna som spelas på olika platser på området mellan Stora bron och gångbron vid kraftverket är tagna ur en novell av Zacharias Topelius. Topelius hann aldrig slutföra novellen, men man har utgått från att den bygger på faktiska förhållanden under våren och sommaren 1808, åtminstone i sina huvuddrag och i många intressanta detaljer. Novellen hade först burit namnet Vadet om ett fädernesland, sedan Celina Juthes bröllop eller Celina Sommers bröllop och slutligen Örnen och lejonet, som syftade på Rysslands och Sveriges eller Finlands vapen.
|
Foto: Ove Lillas. |
Tre gånger Celina Juthe. Jonna Skrifvars, Anna Sundqvist och Matilda Sjöholm ska alla spela Celina Juthe, var och en i sin egen scen på sitt eget sätt, samtidigt. |
I fokus är familjen Juthe, och speciellt dottern Celina och hennes starka åsikter om den dåtida dagspolitiken, samt fadern, konsul Daniel Juthe. Celina vägrar bl.a. att deltaga i en bal som ryssarna ställer till, för att hon inte vill umgås med dem som hon anser vara fienden till hemlandet, och hon slår vad om att gå i landsflykt om ryssen tar Finland. Fadern, å andra sidan, försöker jämka och ta tillfällen i akt för att idka handel. Berättelsen slutar efter slaget där Stora bron har brunnit. Flyktingarna (kvinnorna och barnen) som varit i skydd ute i skärgården återvänder till staden. (Se www. nykarlebyvyer.nu för att läsa novellen, samt för mera information.)
En av scenerna är tagen ur J. L.Runebergs Döbeln vid Jutas. Scenerna är aningen omformade för att anpassas till att spelas var och en för sig. Varje scen tar 3–6 minuter. Publiken får stå kring spelplatsen, för att sedan vandra vidare till följande scen. Alla scener spelas samtidigt, på nytt och på nytt med 10 minuter emellan under ca 1,5 h, start ca kl. 18.30 genast efter att traditionstrupperna har marscherat. Man kan välja i vilken ordning man ser scenerna. De bildar en helhet tillsammans, men fungerar också som självständiga berättelser som skildrar hur livet kunde tänkas te sig för den civila befolkningen i Nykarleby på den tiden.
|
Foto: Ove Lillas. |
Jonna Skrifvars och Joachim Högväg i rollerna som Celina Juthe och kapten Lubomirski kan man få möta i scenen ”Vadet” på vandringsteater kring älven. |
Medverkande bl.a. Maily Ahlin, Håkan Ahlnäs, Margit Aromäki, Clas-Göran Backström, Boris Bränn, Anders Fredriksson, Gunilla Holmberg, Joachim Högväg, Camilla Juthbacka, Bernhard Kivivniemi, Rasmus Libäck, Paula Lindén, Bettina Mannström, Mårten Mattbäck, Markus Mäenpää, Gun-Britt Nybacka, Catarina Nylund, Kenneth Nymark, Emil Nynäs, Sofia Nynäs, Frits Olaussen, Sara Rantamäki, Oskar Sandin, Stefan Sandin, Matilda Sjöholm, Jonna Skrifvars, Anna Sundqvist, Simon Westerlund.
Dramaturgi: Britt-Marie Norrgård och Pauliina Holmqvist
Regi: Pauliina Holmqvist
Visualisering: Eva Forsman
Pauliina Holmqvist
|