Hästar och ”hästkarar”

Jag fick häromdagen några foton av hästar och ”hästkarar” i min hand. Kanske kan de vara av intresse också för andra.


Fram till mitten av 1960-talet kördes skräp och avfall från höghusen med häst och kärra. Ännu på 1980-talet anlitade många privathushåll Nykarlebys två absolut sista formän, Erkki Hietanen och Valfrid Vallu Kling (1940–2008), till att köra skräp till roskis. Äldre personer anlitade även karlarna till att köra sina flyttlass.

Det finns ett oändligt antal historier om Nykarlebys mer eller mindre kända hästkarlar. Nu vill jag berätta en: Rolf Herler på Källbacken beställde Vallu med häst för bortforslande av ris från sin gårdsplan någon gång på 1970-talet. Rishögen var så stor att Vallu föreslog att Rolf skulle ta hjälp av en traktor för att snabbare bli av med den. Rolf replikerade snabbt: — Jo men ser du, du och din häst är så mycket mer miljövänliga än traktorn!

Jag skulle vilja påstå att de som på 1960- och -70-talen anlitade häst med tillhörande forman var miljömedvetna trots att vi överlag inte var så informerade om miljöpåverkan på den tiden.Det här är en smått otrolig bild. Den visar Putte, Vallu och Luoma-Ville på marknad i Härmä. Dit körde han tur och retur med häst och häckkärra, ca 90 km. Året var 1965 och bilar var ju ändå ganska vanliga på den tiden. Det finns knappt någon i dag som skulle göra samma resa på det sättet. Stressen och brådskan var nog inte var mans egendom på den tiden. Fordonstrafiken en bråkdel av dagens.
Det här är en smått otrolig bild. Den visar Putte, Vallu och Luoma-Ville på marknad i Härmä. Dit körde han tur och retur med häst och häckkärra, ca 90 km. Året var 1965 och bilar var ju ändå ganska vanliga på den tiden. Det finns knappt någon i dag som skulle göra samma resa på det sättet. Stressen och brådskan var nog inte var mans egendom på den tiden. Fordonstrafiken en bråkdel av dagens.


Matpaus vid 1960-talets mitt eller senare del nära ”storkäldon” öster om Lippjärv, då hårt kroppsarbete gällde. Sittande vid brasan Mauritz Söderlund och Vallu.
Matpaus vid 1960-talets mitt eller senare del nära ”Storkäldon” öster om Lippjärv, då hårt kroppsarbete gällde. Sittande vid brasan Mauritz Söderlund och Vallu.
Foto: Leif Söderlund.


Vid hötappen står Putte. Drivning av virke med häst ur stadens skogar förekom ännu på 1970-talet.
Vid hötappen står Putte. Drivning av virke med häst ur stadens skogar förekom ännu på 1970-talet.
Foto: Leif Söderlund.


Vallu och Prins vid morbror "Skata-Hjalmars" stuga vid Skatan 1974.
Vallu och Prins vid morbror ”Skata-Hjalmars” stuga vid Skatan 1974. Hela stugan.
Foto: Maj-Britt Kronqvist.


Radarparet Erkki Hietanen och Nappi körandes "Folkistrillon" någon gång i slutet av 1990-talet. Så här var vi ju även vana att se dem och även i Luciatåget hade de sin givna plats, Nappi som dragare och Erkki utklädd till tomte.
Radarparet Erkki Hietanen och Nappi körandes ”Folkistrillon” någon gång i slutet av 1990-talet. Så här var vi ju även vana att se dem och även i Luciatåget hade de sin givna plats, Nappi som dragare och Erkki utklädd till tomte.


Åke ”Häst-Åke” Björklund.
Bilderna lånade från Valfrid Klings privata samling.


Lars Pensar den 8 oktober 2018:

Åke berättade i kväll att  han inte längre är ”Häst-Åke”.  En av hans hästar hade blivit sjuk och för att inte behöva lida beslöt han ta bort den och den andra också, för den skulle inte klara sig ensam utan kamrat.

Få se om det någon gång mer kommer att beta hästar vid Hugos resp. Roosas lindorna, och vad som händer med lindorna. Faravärt att de växer igen.


Erkki Hietanen.
Erkki Hietanen (f. 4.4 -47, d. 15.1 07) i full fart på väg från Storbron. Förstoring.
Foto: Leif Söderlund.
(Inf. 2009-05-27.)
Tre travare på torget.
Tre travare på torget. På förstoringen syns skjulet framför klockstapeln bättre.
Foto: Nykarleby fotoateljé/Gerda Mattsson.
(Inf. 2009-06-25.)

 

Ulf Harjulin:

Fotot, som också jag har, är taget någon gång mellan 1945 och -47 Hästen längst till vänster ägdes av min far Lennart och hade namnet Stråhl. Tyvärr syns endast en person, han som står längst till höger. Man kan dock se fötterna av de andra två. Dessvärre minns jag inte vilka de andra två var.
(Inf. 2013-10-14.)

Stig Haglund:

Enligt Hans Hansén heter hästen i mitten Rex och ägs av Verner Blomström från Källbacken.
Skall höra med Gustav H. om den tredje.

Maria Krokvik vidarebefordrade uppgifter av Hans Hansén på facebookgruppen Nykarleby den 20 mars 2014

Stråhl - Lennart Harjulin, Lex - Verner Blomström och Strong - Henrik Enqvist från Vexala.

Mer om Stråhl.
(Inf. 2013-10-18.)

Även i mina samlingar fanns en hästbild:


Åke Johanssons sto och föl i hagen vid Kvarnvägen en sommarkväll 1971. Ströms gjuteri i bakgrunden. Förstoring.
Foto Werner Hatting.
(Inf. 2013-12-30.)


Läs mer:
Vallu första maj 1974.
Här har varje flicka en egen skötselhäst i Österbottniska Posten 1978.
Nykarlebybo röjde fram okänd kulturminnesplats av Kenneth Myntti. 1988
Vallus hus på originalplats.
Mina minnen av Vallu och Erkki.
Vallu på klassfoto. 1948
Åke tillreder nätingar. 2012
Häst och kibika på Nygårdsvägen.
Stålas-Ant av Leo Ågren.
Emil Wiklund.
(Inf. 2007-05-02, rev. 2023-04-27 .)