”Det där gjorde du bra Frostdahl”

Det där gjorde du bra, sade tonsättaren Erik Bergman spontant till stadsfullmäktiges ordförande Jan-Erik Frostdahl i Nykarleby på lördagen när torget invigdes.

Professor Erik Bergman hedrades nämligen med en alldeles egen gata i stan och på torget skall ena hörnet få namn efter tonsättaren som räknas om en av stadens stora söner.

Han tycktes trivas när han fick motta gatuskylten och när namnpelaren avtäcktes på Erik Bergmans plats.

– Det här är vårt sätt att hedra en av stadens stora söner som möter uppskattning i många av världens metropoler, sade Frostdahl till Nykarlebyborna som hade samlats till torget.


Jan-Erik Frostdahl överräcker gatuskylten som ett bevis på att Erik Bergman har fått en egen gata i Nykarleby.

Omdebatterat torg invigdes

Nykarleby fick sitt vardagsrum • Stora skaror trotsade regnet

Nykarleby har renoverat sitt vardagsrum och på lördagen var det dags för högtidlig invigning. Trots att regnet strilade ner fylldes hela torget med folk som ville delta i högtidligheterna.


Inte ett glåpord hördes ur folkskaran trots att ombyggnaden av torget har varit föremål för häftiga debatter.

– Det blev ju hur fint som helst, var den allmänna kommentaren till frågan vad som tycks om det nya torget.

Jeppo Ungdomsorkester stod för fanfaren när stadsfullmäktiges ordförande Jan-Erik Frostdahl klippte bandet. Dagen till ära invigdes också ”Erik Bergmans plats” i nordöstra hörnet av torget. En gata intill hans föräldrahem fick också namn efter tonsättaren, som själv var närvarande i regnet. En pelare med texten ”Erik Bergmans plats” avtäcktes samtidigt.

Enligt Frostdahl är detta Nykarlebys anspråkslösa sätt att hedra en av stadens söner som möter uppskattning i många av världens metropoler.

– Det är inte ovanligt att hela familjen har åsikter när ett vardagsrum skall inredas. Så har det också varit med Nykarlebys vardagsrum, torget, sade Jan-Erik Frostdahl i sitt invigningstal.

Han påminde om att debatten gick het i stadsfullmäktige när beslutet om torgrenoveringen skulle tas.

– Ännu kraftigare blev reaktionerna bland stadsborna. De protestlistor som insamlades torde vara de mest omfattande som något kommunalt beslut gett upphov till i Nykarleby, konstaterade Frostdahl.

Men han påpekade att debatten också hade en positiv sida trots att det förekommit vissa överslag.



Stadsfullmäktiges ordförande Jan-Erik Frostdahl klippte bandet och amanuens Johan Wikar hjälpte till.


Han menade att det är hälsosamt för politikerna att noggrant tänka igenom alla beslut och kunna motivera dem för stadsborna.

– Men i samma takt som arbetet med torget har förlöpt har allt positivare uttalanden kunnat höras. Vi har fått ett torg som är ändamålsenligt, ett vardagsrum att vara stolta över.

Torget välsignades av t.f. kyrkoherde Lars-Johan Sandvik och skolkören från Normen sjöng ett par sånger. På plats i regnet på torget var förutom stadens representanter bl.a. Lars Huldén, Kari Nars, Mao Lindholm*, Rose Djupsund och arkitekt Gerd Hytönen [från Vasa] som ritat torget.

[* För mig tidigare okänd skriftställare, bildskapare och melodimakare enl. presentation på hans blå…gg.]

Tidigare på dagen var det också en annan högtidlighet i Nykarleby då stans nya galleri, Rådhusgalleriet, invigdes i det gamla rådhuset. Där höll bildningsnämndens ordförande Sixten Ekstrand invigningstalet. Wallendahl & Co bjöd på jazzmusik.

Samtidigt var det vernissage för Anna-Lisa Blöths konstutställning. Det gamla huset som har anor från 1640 [byggt 1729] kommer också att fungera som kulturhus.


Leif Sjöholm, Jakobstads Tidning den 25 augusti 1989.
Margite Enlund tillhandahöll.


Läs mer:
Vi ska arbeit opp oss” – intervju med torgprotestanten Sigfrid Bertlin av Peter Sandström.
Torget i kapitlet Fakta.
Gatunamn.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2021-08-29, rev. 2023-11-11 .)