Thomassonpromenaden
Den som vill meditera över kroppens skröpliget och bräcklighet, kan nu bereda sig på den korta men betydelsedigra Thomasson-promenaden. Då är vi inne på en av det gångna decenniets i mitt tycke märkligaste romaner, som växer lite för varje gång jag läser den, i patos och på något sätt också i förtröstan: Robert Åsbackas Orgelbyggaren. Romanen handlar om den gamle änklingen Thomasson, som byggt en orgel i sitt vardagsrum för att göra något av sorgen efter sin hustru Siri, död i Estoniaolyckan.
Han är en enstöring, och när han halvt av misstag befattar sig med sina medmänniskors liv, leder det till både elände och glädje. Inledningsvis stukar han foten när han hjälper en liten pojke ur en hotfull situation med hårdhänta kamrater, men finner sig plötsligt omgiven av intresserade och intressanta medmänniskor.
Promenaden börjar utanför Thomassons hem, ett mintgrönt våningshus vid Topeliusesplanaden, vid hörnet av torget och mittemot stadens bokhandel.
I hörnet utanför elaffären brukar den pensionerade taxichauffören Berg sitta på sin rollator, hålla sina utläggningar om världsläget och försöka håva in förbipasserande i samtal. När Thomasson beger sig ut på sin promenad en sen kväll är det emellertid tomt på gatorna och mörkt. Hans stukade fot har börjat läkas, men i stället har han armen i gips efter ytterligare en olycka. Han går söderut längs Topeliusesplanaden och viker sannolikt till vänster redan vid Bangatan. Han korsar gatan och tittar på programmet vid dörren till kulturhuset Scala på Karleborgsgatan, sen går han över till gatans vänstra sida igen och fortsätter norrut, förbi ett litet grått hus där han ser Borg sitta försjunken i sitt, och förbi de stora stenarna vid den lilla förhöjning i terrängen som österbottningarna döpt till Rummelbacken. I hörnet av Karleborgsgatan och Sollefteågatan får hans promenad – men inte hans jordeliv – ett abrupt slut.
|
|
KULTURHUSET SCALA |
|
RUMMELBACKEN. |
[Förstoring.] |
|
[Den lokala guiden visade sig vara Ann-Sophie Sandström. Mannen är dock än så länge oidentifierad.] |
Vallbacken/Källbacken
Vi som vet att man ska ha reflex går nu raskt vidare ungefär 300 meter längs Karleborgsgatan. Då kommer vi till kvarteret mellan Källbackgatan och Grev Tottgatan. Källbacken är förebilden för Vallbacken i Anita Wikmans roman Kråkögat, som handlar om en skomakarfamiljs liv i Nykarleby under kriget. Här står det som är kvar av den imponerande arbetarbostadslängan ”Långraden” i romanen, som i dag är förkortad och beklädd med fula vita mineritplattor.
Förutom miljökänsla och tidsfärg innehåller Kråkögat en drabbande men samtidigt finkänslig beskrivning av sexövergrepp på ett barn – en pappa som förgriper sig på en liten dotter som inte kan försvara sig annat än genom att fantisera sig bort, men förföljs av äckel och skräck också i fantasin.
Härifrån är det bara en kort bit till hörnet av Jakobstadsvägen och Jöns Drakes väg, där man kan kolla in ännu en Sandström-miljö, den lilla gula huset som inhyste köttkontrollen, där gestalten Hammars far i novellen ”Ronnie” stod hela dagarna ”och klämde på de döda grisarna och korna” i lukten av köttet som skulle godkännas och stämplas.
Vill man avrunda sin vandring mera högstämt kan man sedan gå till Herlers bokhandel (den snett mittemot Thomassons balkong) på Topeliusesplanaden 12 och bekanta sig med det handplockade bokurvalet där. Eller gå på Pedros Pub vid torget och äta hamburgare, titta på folk och fundera på Mirjam Tuominens karakteristik:
”I ett samtal med en österbottning når man alltid en punkt, då österbottningen på varierande sätt låter en förstå en sak, som väsentligen och allmänneligen lyder så här: jag är från Österbotten, och detta avslöjande är för österbottningen ungefär lika högtidligt som om en till människa förklädd ängel plötsligt beslöte sig för att låta masken falla och förkunna: jag härstammar från himmeln.” [Fortsättning.]
Gösta Ågrens essä ”Nykarleby i dikten”, om Topelius, de båda Lybeckarnas, R R Eklunds, Ernst Knapes, Evert Huldéns med flera Nykarlebyskildringar ur socioekonomiskt perspektiv, är ett måste för litteraturvandraren, och finns i Författare om författare. 24 finlandssvenska diktarporträtt (Söderströms 1980).
|