Lillstugun
”Krankborg” – ”Berget” – ”Lillstugun” – ”Skäret”.
– Kärt barn har många namn. – Men utan Juthbacka ingen ”Andrasjöstuga”.
Några bevis för när stugan byggdes kan jag tyvärr inte visa upp. Juthbacka köptes 1813 och inom 10 år stod ca 23 nya byggnader (inklusive lador) under tak. Detta framgår av ett ”syneinstrument” avskrivet in extenso (i sin helhet) i Woldemar Backmans lilla särtryck om gården. Men ingen Andrasjöstuga finns upptagen i det! Var stugan kanske inte färdig, eller om den var byggd, räknades den då inte som viktig för hemmanets skötsel såsom ekonomibyggnaderna var det. Snarast är det så, för syneinstrumentet är avgivet 1823, och Carl Backman dog redan följande år. Om traditionen om pollaren på berget vid vilken han skall ha angjort sin båt, är baserad på fakta så måste han ha hunnit vistas vid Andra sjön då och då. Inte så mycket för att fiska – fisket i älven skall ha täckt nästan hela årsbehovet för det lilla hushållet – men kanske för att få segla, på vida vatten. Något han lärt sig i ungdomen i Savolax.
Byggnaderna på dagens Juthbacka står alla på norra sidan om landsvägen, men 1823 fanns det ekonomibyggnader också söder om landsvägen och ägorna sträckte sig troligen genom skogen ända ner till saltsjön. Varför skulle Carl Backman annars ha byggt sin stuga där, då stadsborna fr.o.m. den tiden och ända in på 1860-talet byggde och bebodde sina villor på Alörn och holmarna runtomkring? En storskifteskarta kan klarlägga ett sådant antagande. En stig från hemmanet ner till berget måste ha funnits, eller tagits upp redan då (eller tidigare). Längs en sådan kom Forsbackavärdinnan och hennes barn vandrande till sitt sommarviste (alldeles nära Lillstugun) på Andra sjön, där korna betade på lötet i väntan på kvälls- och morgonmjölkningarna – ännu på 1930-talet och kanske flera tiotal år senare.
När som helst kan jag i tankarna sätta mig på den flata klipphällen vid strandvattnet, titta ner på det frodiga kråkriset i skrevan bredvid, med svarta solvarma kråkbär, som var så beska och följa med min brors bestyr i det långgrunda vattnet där han manövrerade roddbåten med van 7-årig hand. – Till höger om mig ledde Backmans långa brygga ut till simhuset där Elisabeth brukade ta sitt morgondopp. Ibland låg motorbåten, en odäckad (?) fiskarbåt förtöjd vid bryggan. Det betydde motorbåtsfärd till någon utskärsholme: Woldemar, vår mamma, vi två barn och Alfons vid rodret, öppen eld, kaffe på saltvatten för de vuxna, saft för oss barn och härliga smörgåsar, bulle och pepparkaka – med öppna havet framför oss. Den sista sommaren var jag 9 år, men synminnet och upplevelsen av dessa färder är ännu starka.
Längre ut i fjärden syntes Långön. I gattet kunde man se Brudholmarna och mitt i fjärden låg lilla ”Loppan” med sin enda martall. – Till vänster om mig ledde Fougstedts stenbrygga långt ut i vattnet, mera en rågräns än en brygga och på lötet betade Forsbacka-korna. Var gång skällkon tog ett steg klämtade skällan till.
Markvegetationen, som jag minns den från somrarna på Andra sjön
– utöver kråkriset vid stranden – bestod av odon i skrevor på bergets ”topp”, sjustjärna, linnéa och blåbär på tomtens skogsparti ner mot vägen; och längs dikesrenarna på vägen mot ångbåtsbryggan (med fyra grindar att passera genom hästhagarna) växte ymnigt med åkerbär; och vägen var inte en slät sand- eller asfaltsväg utan bestod av hjulspår med en hög gräsrygg i mitten. – Vid vägen ut till ångbåtsbryggan låg Vaktstugu-Maries lilla stuga. En säng, en stol och ett bord, minns jag, på vilket posten till villaborna låg utlagd i prydliga rader och i slutet av den korta vägen låg bryggan vid 1/2 meter djupt vatten, genom vilket flintstenarna i flera färger var så vackra. – Uppe på land syntes ännu resterna av sandvallen, som burit den smalspåriga järnvägens skenor. Men 1977 – 40 år senare – var allt detta borta: ångbåtsbrygga, flintlstenar och Havet, vattnet, strandlinjen långt ute. Det var en förunderlig upplevelse. Såg jag rätt?
[Ett liknande foto som ersättning för målningen.]
En oljemålning – gjord av Wold. Backmans syster Annie, som 1896 studerade vid Royal Academy of Art i London – visar en röd liten stuga på ett berg. Sadeltak och ett fönster mot norr (?) d.v.s. Backmans, vita knutar, vitt fönsterfoder och granar i bakgrunden. A tergo (på baksidan) av tavlan har min mormor Tima Söderström (f. Fanny Ultima Elise Kjellman) skrivit med sin nästan kalligrafiska stil: ”Krankborg given åt Gunn Huldén 1932”. – Stugan ärvdes av Carl Backmans dotter Carolina Wilhelmina g. Kjellman och efter hennes död 1867 av dottern Olga.
Gamla fotografier visar nu upp en stuga med tillbyggd veranda och vitmålade fönsterluckor. Skorstenen är så låg att den inte syns från sjösidan. I fonden syns Fougstedts villa tydligt, också den har sadeltak. Texten under fotot lyder: ”Lilla stugan på berget”. På bilden syns mostrarna, Gunnar Söderström, andra ungdomar t. h. Karin Söderström. Året är ca 1908.
Gurli (överst), Ragni (nederst), Verna (t. v.), Edith (?) t. h.
Fougstedts stenbrygga i bakgrunden, ca 1907.
På ett annat en flaggstång eller telefonstolpe (!) mitt på flata berget.
”Hvila på Berget” Utsikt mot Långön. Samma dag som nr. 1.
Utsikten därifrån över fjärden mot Långön är s.g.s. fri. Sittande på veranda eller berg syns ungdomarna Söderström med kusiner och mostrar. Som utfärdsställe var Berget flitigt besökt. Ca 1910.
Trettio år senare, 1932, sitter min mamma, bror och jag på samma oförändrade veranda till samma lilla stuga. Den enda förändring som skett är att skorstenen höjts. Förstoring.
Redan följande sommar –1933 – bor vi i en ombyggd ”Lillstugu”, förlängd och höjd med en våning nu med brutet tak och i övre våningen, utöver fönstret i söder: balkong mot sjösidan! Carl Wilhelm Huldén med sonen Carl-Johan.
I något skede hade stugan gått i arv/övertagits av Olga Kjellman, den enda ogifta systern. Efter 1913 bodde Söderströms inte mera i Nykarleby. ”Moster Olga” dog 1927. I sitt testamente gav hon ”Andra sjö stugan åt Gunnar Söderström”. – Men han var bosatt i Helsingfors och Stockholm. – Min far däremot var stationerad i Uleåborg, därefter i Wasa. Därifrån var det inte långt till Nykarleby. För en barnfamilj var stället välkommet. Gunnar Söderström gav det som gåva åt sin systerdotter Gunn. – Men, 1938 förflyttades min far till Nylands regemente på Sandhamn utanför Helsingfors. Den ön var ett idealiskt sommarställe för barn. Nästa kommendering förde oss till Karis och fortsättningskriget tog vid. ”Lillstugun” kom att stå tom i 13 år med två korta besök 1946 och 1947 som avbrott.
Juthbacka hade efter Woldemar Backman övertagits av min moster Elise Söderström, hans kusin och ominreddes nu för att fungera som sommarpensionat och hyresrum för seminarister under terminerna. Men den ekvationen gick ju inte ihop så många år: 1950, efter 137 år i släktens ägo såldes Juthbacka.
Efter det följde 50 år av ägarbyten, misshushållning och planlös exploatering av markområdet. Sedan Nykarleby stad äntligen övertagit gården har exteriören reparerats. Men ett på området upp fört hotell – utan nattportier – har lett till negativ uppmärksamhet i tidningspressen.
Ett foto från ca 1910, alltså 100 år sedan! Där syns först min mormor Tima (uttalas med långt i) i hatt och med parasoll! Kvinnor skulle inte få bli solbrända på den tiden. Bredvid henne i vita skor och med parasoll också hon, sitter min moster Maria, som kallades både Hallon och Malle (av min generation). Hon var den som höll ihop släkten. Bakom henne står min moster Lisi, som Baba bra kommer ihåg och de övriga tre är vänner till systrarna. De sitter alla på berget mellan Backmans och Lillstugun på översta kullen mellan husen.
Ett första besök sen Lillstugun gavs åt mig 1932. Min pappa, Babas morfar är kapten, men eftersom han inte har permission, semester måste han vara klädd i uniform under resten av året. Mom-mom sitter med basker på håret och Poppe bredvid sig, knappt 4 år gammal och jag sitter i Elsi Bäcks famn (som farmor Bäckström kände) 6 1/2 år gammal. Holmarna i bakgrunden är Långön och Sandön. I dag är utsikten över vattnet fri. – Jag skulle tycka att Elsi Bäck sitter på samma klippa som min mormor, för på flata berget skulle hon inte se ut att sitta så bekvämt. Förstoring.
Följande foto visar Lillstugun som den såg ut då den gavs åt mig. Ett enda rum med öppen spis. Vi bodde troligen en kort tid den sommaren. Mat kokades på Primus-kök: en bärbar grej, blåsprit, en tändsticka och så fick man en låga att koka över! Förstoring.
Vägen från ångbåtsbryggans avtag mot Bonäs var avstängd på fyra ställen. Tre hemman i Forsby hade sina hästhagar genom skogen. Den fjärde grinden låg ca 10 m från uppgången till Lillstugun. Detta är sommaren 1936, Poppe är 7 år, jag 9. Förstoring.
[Hennes lediga hand sträcks mot min, jag håller den. Den är varm.
Och marken är varm, jag känner dess värme med fotsulorna. Medan jag tar ett steg springer Kati två.
Ormbunkarna växer vid sidan om vägen; det är en smal väg, sällan körd. Med breda band av mjukt gräs mellan igenvuxna hjulspår. Den slutar med en grind och börjar med en grind, och grindarna öppnas så sällan att det är nästan bekvämare att kliva igenom dem mellan tvärspjälarna, än att besvära sig med att skjuta upp dem på de bristfälliga banden av vide. Vid en sådan grind bukar man för resten få se grannens ko stå och stirra i solfläckarna under björkarna medan den lättjefullt viftar bo flugorna med öronen och svansen . . .
Bakom ormbunkarna är ett grått och fallfärdigt gärde, och bakom gärdet sluttar ängen ned mot sjön och albuskarna på stranden. I dikesrenarna på ängen brukade vi gå och plocka smultron när det var den tiden — men nu är smultronens tid förbi och ängen med alla de färglysande blommorna är slagen. Bara här och där sticker en spinkig blomstjälk upp ur stubben och de tomma hässjorna ligger på kant. Höet är bärgat.
Sommar ur i Åratal av Tito Colliander i Författarna berättar av Kurt Lobbas och Solveig von Schoultz 1960. Tänk att den boken fanns magasinerad i Stockholms stadsbibliotek! Upptäckte den när jag googlade Lobbas.
(Inf. 2020-01-31.)]
Här kommer soluret till. Min pappas vän och kollega major Aarne Salminen ger en handräckning sommaren 1935. Tyvärr är fotot trasigt. Förstoring.
Och sist ett foto av en kaffestund hos Woldemar och Elisabeth, mammas kusin med fru, som båda var läkare. Woldemar var barnkär – de hade inga egna barn – Elisabeth var mera kärv. Vi kallade dem respektlöst Wollis och Lippen, men det visste de nog inte om. Woldemar var vår barnläkare. Tidigt förstod han sig på Poppes och mina matallergier. Poppe hade förfärliga mjölkskorv men mjölken som vi fick från Forssens föus (ladugård) var hade säkert en fetthalt, som närmade sig 5 % och jag tålde varken jordgubbar eller ägg ... Min pappa, eller Elna Svedlin fotograferade. – Elnas mamma och min mormor var barndomsvänner livet ut. Båda kom från Nykarleby och flyttade senare till Helsingfors. Elna och mamma var likaså barndomsvänner, klasskamrater i Nykarleby och i Helsingfors och blev studenter 1916. Elna blev hälsosyster och flyttade med tiden tillbaka till Nykarleby och Munsala. |