Den äldre villabebyggelsen
1. Villa Marielund
För de sjöfarandes trevnad och bekvämlighet lät Richard Ahlqvist bygga en sjömansrestaurang, det senare så bekanta ”Marielund” år 1884. Namnet gavs efter hans adoptivdotter Maria Ahlqvist. Ahlqvist var mannen med många yrkesbenämningar och titlar – inspektör, hökare, viktualiehandlande, handlande och rådman, och ägare av tomten 48 i staden, där Skanska uppfört ett våningshus.
En annan Maria, Maria Sarlin handhade restaurationen men kom även att inneha restaurationen på Brunnsholmarna i älven. Det är hon som är Mor Mari i Lybecks dikt ”Där älven rinner runt holmens bro”. ”Till allmän belåtenhet”, som det står i hennes nekrolog. Före det hade, från 1878, öl och smörgås serverats ångbåtspassagerare ur ett skjul på stället, förestått till år 1883 av en annan Maria, nämligen Maria Löfsten.
Ahlqvists villa, ditflyttad från Djupsten, hade varit värdshus från tiden hamnen anlades vid Långöfjärden. Den 24 september 1874 hade nämnda Ahlqvist ”erlagt lösen för intagen jord till en villa, benämnd ’Mariedahl’, omfattande ett tunnland vid Långöfjärden.” Den 5 november, samma år betalar handl. Carl Nylund lösen för ett halvt tunnland jord invid sin villa i närheten av ångbåtsbryggan, då han nu köper Mariedahl av Robert Ahlqvist en månad senare. Villan har haft en öppen veranda mot vägen och har ännu en kringbyggd veranda i övre våningen mot öster, vilket ger villan ett särpräglat utseende, av samma slag som den andra i ordningen av G. M. Hedströms villor vid Andrasjön. Villan är rödmålad med vita knutar, fönsterluckor och garneringar.
År 1892 säljer änkan Maja Lisa Ahlqvist värdshuset Marielund åt Petter Blomqvist som var handlande i staden. Sedan följer handlande Söderlund som efterföljs av stadshotellets innehavare Kankkonen som ägare fram till 1897, då änkan Greta Broo efterträder som innehavare. Hon säljer Marielund år 1901 åt Johan Bonäs, vilken i sin tur fortsätter utskänkning där fram till 1903, då staden köper stället för 1348:75 mk. 1905 inreds en vindkammare, ett stakett med grind uppsätts och målar Sundell utför målningsarbeten på värdshuset.
Marielund kom att under ett år, 1906 fungera som nykterhetscafé, men följande år, 1907, köper segelföreningen för 1475 mk stället, där föreningen grundats 1884. Telefon hade anslutits redan 1901.
Efter det att de ryska soldater, som varit inkvarterade från september 1915 i Marielund [och förorsakade ett tillbud till eldsvåda] och från 1917 i vaktstugan och i Carl Nylunds villa, hade avväpnats den 28 januari 1918, sålde segelföreningen Marielund åt konditor Karl Granberg.
Det tar tid att renovera det illa medfarna stället och först 1924 kunde Granberg annonsera att han öppnar sommarcafé, en nyhet som tacksamt noterades i staden. Följande år, 1925, förvärvar Ägir i sin tur den lilla holmen Loppan, sydväst om Kråkskär, av borgmästaren Oscar Calamnius och anlägger där en segelpaviljong.
1926 säljer Karl Granberg Marielund åt veterinär Max Friberg, ägare av stadens finaste cabriolet, men hans tid som ägare av Marielund blir kort. Redan följande år säljer han stället till Axel Lund och flyttar själv till Kristinestad. Axel Lunds sondöttrar är idag Andrasjöbor men på andra ställen.
[Villaköp. Den vid Andrasjön belägna villan »Marielund», förra segelpaviljongen, tillhörig d:r M. Friberg, har genom köp övergått till gårdsägaren Axel Lund. Tillträdet sker genast.
Österbottniska Posten, 03.08.1928, nr. 31, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.
(Inf. 2024-04-07.)]
Efter kriget, i slutet på 40-talet är det en konsthandlare från Helsingfors, som figurerar som ägare och stället står mestadels oanvänt. Vegetationen tar över och stället växer igen och blir osynligt från vägen då skogen växer tät och hög.
År 1965 köper Maj-Gret Björklund villan och innehar den tills hon 1999 överlåter den åt sin äldste son Bror-Erik. Han påbörjar en renovering av byggnaden. År 2005 säljer han den anrika villan, omfattande 2 rum och kök på bottenvåningen. Ett vindsutrymme inreds av nya ägaren till 2 rum, medan köket och kammaren förenats och en trappa från vindsutrymmet tillkommer 2009. En öppen taktäckt och vitmålad veranda längs långsidan mot vägen har funnits från början. Villan av stock är brädbeslagen och rödmålad med vita knutar. På gårdsplanen har en del mindre förrådsbyggnader tillkommit.
Marielund 1970. Förstoring.
Kolorerad.
|