V EMIGRATIONENS ORSAKER
Vi har redan i inledningen berört flera generella orsaker till emigrationens uppkomst och ska inte här alltför mycket stanna vid dem då de ju beskriver sammanhang av mera omfattande karaktär. Vi ska dock konstatera att man brukar dela orsakerna i två huvudgrupper, för vilka man använt termerna push och pull. Med push avses de orsaker som s.a.s. drev emigranten att flytta och med pull de som lockade honom till mottagarlandet. Men dessa orsaker får givetvis inte renodlas skilt för sig. För emigranten rör det sig om ett helhetsbeslut, där skillnaden mellan förhållandena i det gamla och det nya landet är avgörande. 511)
Olika forskare har betonat olika faktorer. Bland dem som försökt skapa ekonomiska modeller anser sig t.ex. Birgitta Odén kunna urskilja tre olika förklaringsmodeller. 512) De utgörs av skillnaden i social mobilitet, lönenivå och tillgång till arbetsmöjligheter.
Andra orsaker av allmän karaktär är befolkningsökningen samt religiösa och politiska orsaker, varav de två förstnämnda inte torde ha spelat någon särskild roll i Nykarleby. De politiska ska däremot upptas till diskussion.
Vidare har vi den s.k. Wilkinsons modell. 521) Enligt Wilkinson fattar individen i princip två olika beslut. Det första, när han besluter sig för att emigrera till ett bestämt land och det andra, när han bestämmer tidpunkten för emigrationen.
De faktorer som inverkar på valet av tidpunkt för emigrationen är:
”Viktiga |
1 |
Sysselsättningsmöjligheter i hemlandet |
|
2 |
Sysselsättningsmöjligheter i invandringslandet |
Mindre betydelse-
fulla |
3 |
Transportkostnader |
4 |
Informationsflödet från invandringslandet |
5 |
Irreguljära händelser som hungersnöd, revolution etc.” |
Ovanstående är givetvis bara en modell och som sådan generell i sina lösningar. Den kan dock ha sitt intresse och ge stadga åt framställningen, men förhållandena varierar från plats till plats och varje orsakssammanhang måste anpassas till de lokala förhållandena.
1 Faktorer på hemorten
Mot bakgrunden av vad som tidigare sagts om utvecklingen i Nykarleby stad i samband med presentationen av undersökningsområdet är det inom handel och sjöfart som de största förändringarna är att söka. Undersökningen av emigranternas yrken visade oss att gruppen hantverkare dominerade följd av sjömän, arbetare och pigor och drängar.
För sjömännens del förefaller sammanhanget klart. I och med uppgrundningen av hamnen försämrades förutsättningarna för sjöfarten, som vid mitten av 1800-talet berett arbetstillfällen åt hälften av stadens vuxna manliga befolkning. Ännu 1873 gjorde man försök att hänga med i utvecklingen – ett ångbåtsbolag bildades. En båt, Toivo, hade 20 sjömän och två övriga fartyg 16 vardera. Alla dessa var från staden eller dess närmaste omgivning. 531)
Här arbetstillfällena för sjömän avtog sökte de sig till andra ”trader” eller gick i land. I den valsituation de befann sig var emigration ett alternativ. Rörliga som de var beredde uppbrottet dem inga svårigheter, yrkesmässigt kunde de lätt komma över till Amerika och de kunde relativt lätt hålla sig underrättade om löneläge o dyl. Motsvarade landet inte deras förhoppningar kunde de arbeta sig tillbaka till hemlandet. Redan när de valde sjön visade de att de yrken eller arbeten som staden kunde bjuda inte intresserade dem. Tillgången till arbetsmöjligheter och skillnaden i lönenivå vägde lätt över till fördel för det nya landet. När de väl etablerat sig var det naturligt att deras barn följde efter.
För hantverkarnas del är situationen något mer komplicerad eftersom yrkesgruppen ju är så mångsidig. Allmänt kan dock sägas att en emigration krävde mera av en hantverkare än av en sjöman, redan investeringen i resebiljetten motiverar ett dylikt påstående, och att den möjlighet till en ökning av inkomsten som emigration kunde medföra spelar en mycket väsentlig roll.
Under äldre tider garanterade skråtvånget hantverkarna deras inkomster, eftersom det ställde formella krav på utövaren och förhindrade godtyckliga nyetableringar. Fullständig näringsfrihet infördes i Finland år 1879 och därmed försattes hantverkarna i en ny situation. Efterfrågan på deras produkter var visserligen efter industrialiseringen lika stor som tidigare men konkurrensen hade ökat. Yrket var inte längre lika statiskt utan gav rum t.o.m. för tillfällighetsutövare.
Hantverkarna var heller inte orörliga. Yrkesutövandet krävde en marknad och hantverkarna sökte sin där den fanns. I Nykarleby vid sekelskiftet måste hantverkarna ha känt sina utkomstmöjligheter hotade.
En grupp som direkt påverkades var timmermännen. Under 1800-talet byggdes 28 större fartyg på stadens skeppsvarv. Det sista 1881. Därefter var de tvungna att söka sin utkomst på annat håll. En arbetsresa t.ex. till södra Finland var ett alternativ, att förlänga den till Amerika ett annat. I vår förteckning över emigranternas yrken finner vi 17 personer under rubriken timmerman och 18 under snickare.
Största gruppen bland hantverkare som emigrerat utgörs av skomakare. Gruppen omfattar 26 medlemmar. Skomakarna i Nykarleby har minsann inte blivit vid sin läst. Efter att ha begrundat Nykarlebys möjligheter att bereda dem arbete och en tillfredsställande förtjänstnivå valde de utvandring som ett sätt att uppnå bättre förhållanden
I Nykarleby tycks yrkesmännen och lärlingarna ha reagerat rätt lika. Några plock visar att 8 snickare, 8 skomakare, 3 målare, 3 skräddare samt 9 lärlingar utvandrar. Lärlingarnas grupp kan dock inte fördelas på de olika yrkena, då materialet inte tillåter det.
Gruppen arbetare liksom pigor och drängar representerar grupper för vilka arbetsmöjligheterna, inkomstnivån och kanske också synen på arbetets värde var direkt avgörande. Det är lätt att i dag dra paralleller till 1950-talets starka emigration till Sverige eller till de s.k. gästarbetare som vistas i Europas metropoler. Införandet av näringsfriheten gjorde arbetskraften rörligare. Staten behövde arbetare för sina järnvägsbyggen. För Nykarlebys del kan speciellt nämnas byggandet av järnvägen från Kovjoki till Andra sjön. Uppgifter om hur många arbetare som bygget sysselsatte föreligger inte men de arbetsmöjligheterna tog i varje fall slut år 1899.
Det politiska klimatet har sannolikt också inverkat. I de österbottniska kusttrakterna har man alltid reagerat känsligt för tryck österifrån. Men som en allmän förklaring till den stora emigrationsvolymen räcker det inte. 551) Dess inverkan har varit mera individuell – den har mest berört de unga män som varit aktuella för rysk militärtjänstgöring. Ett försök att klarlägga dess betydelse i det fallet görs längre fram.
Anders Svedberg liknade emigrationen vid en säkerhetsventil. Det är brist på kapital hemmavid, inte på arbetare. 552) Man behöver bara jämföra hemlandets låga löner med emigranternas hemsända penningbelopp för att förstå orsaken till den livliga emigrationen. Vidare framhåller han att kroppsarbetare här sågs över axeln av s.k. bättre folk, speciellt av ämbetsmännen. Samma uppfattning framför Timo G. Orta. 553) En tidning ansåg att arbetarna hade fått det för bra, de åt numera t.o.m. vetebröd och ej bara strömming, rågbröd och surmjölk.
De orsaker till emigration som fanns på hemmaplan kan sammanfattas så här: De traditionella näringarna för Nykarleby stad med omnejd befann sig på stark tillbakagång. Främst berördes sjöfart, skeppsbygge och handel, särskilt handeln med tjära. Nya arbetsplatser kunde inte skapas i tillräckligt antal – den nya tiden nådde inte fram till staden. Rörligheten fanns hos stora befolkningsgrupper, vilkas utkomstmöjligheter begränsades och en sänkt levnadsstandard hotade. Denna utveckling måste sedan ställas i relation till den ökade Informationen och medvetenheten om de möjligheter en utvandring till Amerika kunde medföra. I bakgrunden finns ytterligare faktorer som de ryska förtrycksåtgärderna, och 1860-talets hungerår som kan ha inverkat på den allmänna inställningen till hemlandets möjligheter. När rörelsen väl kommit igång uppstod ett sug som drog många med sig – Amerikafebern. För de ungdomar som växte upp med Amerikafararnas berättelser i sina öron var det i många fall en redan röjd väg som de beträdde.
2 Faktorer i mottagarlandet
Både Wold. Backmans och Johannes Näses undersökningar som bygger på intervjuer visar att möjligheterna till ekonomisk vinning var drivfjädern bakom utvandringen. Av emigranterna från Munsala uppgav 67,1 % förvärvsbegär som den viktigaste orsaken, medan samma orsak samt äventyrslystnad samlat endast 3,8 % och ren fattigdom likaså 3,8 % 561)
Bland de svenska österbottningarna i Amerika uppgav 51 % ekonomiska orsaker som huvudorsak och 69 % som orsak. 562)
Samma tendens går igen i svaren på de frågeformulär Socialstyrelsen sände ut. 571) Man har rest ut för att man velat förtjäna mera pengar än vad som var möjligt därhemma, de politiska orsakerna uppgår hos Johannes Näse till 11 % som huvudorsak och stiger till 16 % som orsak till emigrationen. Frihetskärleken och självkänslan har fått 5 % och 11 % som motsvarande tal. De sistnämnda är väl att fatta som beroende av den sociala situationen hemmavid och säger något om de förväntningar man ställde på det nya landet.
I ÖP nr 48/ 25.11 1883 kan vi läsa ett brev från en man i Oregon. [Första numret kom den 13 december 1883. I nr 1/ 3.1 1884 finns dock detta.] Han säger att vintern varit kall och att det är svårt att få arbete men att avlöningen är god. Tacka vet jag Finland, utbrister han. Där kan man arbeta vinter och sommar, blott lönen vore bättre där. Det är dock dyra resor och dyr mat, så skillnaden är inte så stor, menar vår man. Kineser är den värsta landsplågan, skriver han vidare. De ha så små fordringar på livet att den vite mannen konkurreras ut. Han talar även om bristande likställdhet inför lagen. Den fattige får sitta emellan i Amerika.
I nr 42/14.11 1902 skriver Alfred Salin i ett emigrantbrev i ÖP:
”Det är fortfarande mycket goda tider i landet. Ingen som helst tillbakagång kan antecknas, utan tiderna bli allt bättre. De goda tiderna har ökat den inhemska konsumtionen otroligt, varför landet blott i mindre grad är beroende av konjunkturerna utomlands. Efter allt att döma komma de goda tiderna att fortfara en lång tid framöver.
Vad västern beträffar är lönerna lika höga som under den stora 'boomen' 1890. På samma gång har hyrorna kött, potatis och ägg sjunkit nära hälften, och likväl må farmarna gott, ty genom de mångfaldigt förbättrade kommunikationerna inbesparas tid och pengar för att få produkterna i marknaden. Väldig potatisskörd ha kommit och plommon så mycket att man gör svinföda därav.”
Visst beskriver han ett land av mjölk och honung?
Ett år senare 581) återkommer Salin med ett brev ur vilket vi saxar:
”Amerika är det tunga arbetets land. Av två dagars förtjänst föder man sig hela veckan. I Finland är det omöjligt att skrapa ihop 5000 mark. Här kan en sparsam man få det på tre år och snabbare. Han kan skaffa sig den grundplåt han behöver för att köpa en egen torva där hemma, att lösa ut syskonen vid arvsskifte, bygga att hus osv.”
Han polemiserar mot negativa artiklar om USA i tidningarna, t.ex. att många råkat i elände. Det är lögn utan like, säger Salin. Men han vill dock påpeka, att de som ej har moralisk styrka eller flit och sparsamhet kan råka i misär, men det är en mindre del av invandrarna. Den som spar han har. Det går ej här att leva för dagen. [Salin gav även ut en egen tidning i USA.]
I ÖP nr 52/ 24.12 1903 ingår ett brev från Arizona. Brevskrivaren Sigfrids ser fram mot goda tider. Nu är lönerna höga, säger han, men han varnar på samma gång emigranterna för att resa från plats till plats i den tron att det är ännu bättre på en annan plats.
Dessa utdrag vill visa något av vad som lockade emigranterna på andra sidan haven. Och större inflytande hade givetvis de resultat som de hemvändande emigranterna kunde visa upp. Vad i hemlandet kunde väl tävla med det intryck man fick 1895, när ÖP i juli berättar om att ett tiotal emigranter återvänt från Transwaal i Sydafrika till Munsala.
”Den styvaste av den har en växel på 5777 mark och han bör vara karl för 20 000 mark, som han förtjänat på fyra år.”
När utvandringen skjutit fart och resultaten började visa sig drogs fler och fler, främst ungdomen med. Det fenomen uppstod som vi kallar för Amerikafeber. Våra dagars yrkesutbildning ersattes vid sekelskiftet av en resa till Amerika – den skulle ge grund för ens fortsatta tillvaro.
Men bilden av Amerika var givetvis inte så odelat positiv som den här framstår. Vi har här försökt visa de förväntningar med vilka man reste ut. I ett senare avsnitt ska vi granska Amerikabilden närmare, både dess positiva och negativa sidor.
3 Varför fluktuationer?
Men emigrationens förlopp är inte jämnt och säkert, utan kurvan visar tvära kast. Hur ska man förklara dessa plötsliga variationer? Mot bakgrunden av vad som tidigare sagts förefaller det logiskt att först söka orsaker i fluktuationer i arbets- och förtjänstmöjligheter i mottagarlandet. Vad vet vi om dem?
Bättre och sämre tider växlade i Amerika. Presidentvalen ansågs betydelsefulla och avvaktades med intresse. Om en republikansk kandidat valdes väntade man goda tider, medan en seger för demokraterna betydde dåliga tider. 601) Men dessa förklaringar är också allt för generella för att kunna tillämpas lokalt. Visserligen blev republikanen Roosevelt vald år 1900 och emigrationen skjuter i höjden 1902 men han blev omvald 1904 vid en tidpunkt då utvandrarsiffrorna sjunker och ligger lågt.
Emigranterna lägger dock stor vikt vid presidentvalen. Så skriver t.ex. Wm Dahl i ett brev från Colorado i ÖP nr 5/ 5.2 1904 att han önskar att Roosevelt ska bli återvald vid höstens val.
”Nu är det stilla på arbetsfronten i väntan på presidentvalet. Om demokraternas kandidat vinner valet, blir det samma kris, som när de senast satt vid styret.”
20.1 1905 skriver A. Salin:
”Ännu råder här något tryckta tider, men man känner sig trygg för framtiden till följd av det republikanska partiets väldiga valseger i November 1904 då Roosevelt blev omvald.”
Emigrantbreven under 1880- och 1890-talen talar ofta om stor arbetslöshet och varnar folk för att emigrera. Men uppgifterna i emigrantbreven och tidningarna var ofta motsägande. Utvandringen från Nykarleby stad är i varje fall rätt liten och visar en sjunkande tendens under 1890-talet.
Tidigare har citerats tre brev som samstämmigt talar om goda tider i USA 1902–03. Då sker också den största utvandringen. Här kan alltså ett samband spåras.
Samma gäller förhållandena 1908 då emigrationen från Nykarleby hade sin lägsta omfattning efter 1896. Då skriver ÖP rätt patetiskt:
”Om så lyckligt vore att de nu i Amerika rådande hårda tiderna för all framtid skulle bringa vårt folk till förnuft, så att de unga starka armarna, vilka behövas här hemma, icke mera skulle slitas ut i främmande land, vore det väl.”
Stora bankkrascher i USA uppges vara största orsaken till rusningen hemåt. ÖP/ 4.1 1908.
Gustaf F Steffen skisserar konjunkturväxlingarna på följande sätt:
|
|
[år] |
1879–84 |
högkonjunktur i USA |
[5] |
1884–86 |
dåliga tider |
[2] |
1886–93 |
uppsving |
[7] |
1894–97 |
dåliga tider, all invandring avtar |
[3] |
1898–1903 |
ny uppsvingsperiod |
[5] |
1904–07 |
tryckta tider för amerikanskt affärsliv |
[3] |
[Som synes var lågkonjunkturerna 2–3 år och högkonjunkturerna 5–7 år.]
Ett speciellt sug blir det, då högkonjunkturen i USA sammanfaller med lågkonjunktur i utvandringslandet eller andra påtryckningsorsaker. 611)
Uppsvingsperioden i USA 1898–1903 sammanfaller med den starka emigrationen från Nykarleby och likaså avmattningen efter 1904.
A-L Toivonen säger för sin del att ”industri och handelskonjunkturerna i hemlandet varken befrämjade eller motverkade emigrationen”, liksom att de flesta åren med maximal emigration inte kan sättas i samband med nödår. De kan dock ha varit en viktig faktor i utvandringens begynnelseskede. 621)
En bidragande orsak till den starka emigrationen i början av 1900-talet var det priskrig som då rasade på Atlanten. Medan biljettpriset 1890 rörde sig om 130–140 mark sjönk det till 79 mark 1903–04. 622) Därefter steg det för att före första världskriget nå upp till 270 mark.
I ÖP nr 2/ 10.1 1908 ingick även en varning från amerikanska myndigheter. Res inte till Amerika. Där finns redan 150 000 arbetslösa, som lever på bidrag från nödhjälpskassor.
Den amerikanska regeringen vidtog också motåtgärder för att hejda emigrationen. ÖP nr 25/ 18.7 1902:
”Till följd av petitioner från fackföreningar i hela USA har Förenta Staternas representanthus bifallit förslaget att genom examen av nykomna immigranter om möjligt hämma invandringen. Alla över 15 år, som ej kan läsa engelska eller något annat språk ska ej tillåtas landstiga i Förenta Staterna. Dock äger invandrarna, som bestått examen, rätt att sända fribiljetter till sina hustrur och barn under 18 år och till sina föräldrar över 50 år och dessa får landstiga, trots att de ej är läskunniga.”
Det är svårt att uttala sig om den effekt dylika bestämmelser kunde få på strömmen från Nykarleby. Det beror på hur strängt bestämmelserna tolkades i praktiken. Sjuka personer, personer med lyten och sådana som befarades falla staten till last skulle också utestängas från USA.
Det ekonomiska tillståndet i Amerika, goda tider och dåliga, kan alltså utgöra en god bakgrund när man ska förklara växlingarna i emigrantströmmen utom i ett fall – år 1899. Varför exploderade emigrationen 1899? Här ligger det frestande nära till hands att i överensstämmelse med Wilkinsons modell plocka fram en irreguljär händelse som förklaring. Den händelsen blir förstås det beryktade februarimanifestet och dess inverkan på folkstämningen. I pressen tolkades utvandringen som ett svar på förryskningsåtgärderna men när man läser de aktuella kommentarerna får man ibland den uppfattningen att utvandringen användes som ett vapen, ett påtryckningsmedel för att visa ryssarna: där ser ni!
Ett par exempel ska anföras, ÖP 2.6 1899. Ett brev från Munsala.
”Till Amerika styr man färden i stor skala. Bönder, bondsöner, döttrar, drängar och pigor – alla utan åtskillnad tycks här gripas av denna oro, ja t.o.m. ynglingar, vilka i år övervarit lottdragningarna och därmed erhållit förpliktelse till aktiv tjänstgöring, har skuddat stoftet av sina fötter för att i en friare världsdel föra en friare tillvaro än vad livet i våra kasärner kan bjuda på. Obekant är huru och på vad sätt desamma avlägsna sig.”
Den 29.7 saxar ÖP ur Nya Pressen:
”Skrämmande åderlåtning ... Finlands hjärteblod flyter bort. Så länge en fara för individens självbestämmanderätt föreligger kommer emigrationen att fortsatta.”
ÖP nr 2/ 13.1 1900, saxat ur Nya Pressen:
”16 000 personer lämnade senaste år landet, högsta talet hittills. Ingen svävar i okunnighet om varför de rest, emedan det t.o.m. lär förekomna prygelfall i den ryska militären. Men det lär bli flera emigranter, när den ryska regeringen gör allvar av sina hotelser att med våld ta de finska pojkarna i militärtjänst. Det är lätt att rymma, säger tidningen vidare. Skärgården är stor och bara en älv skiljer från Sverige,”
En kampanj mot den olagliga värnplikten igångsattes. 1902 var J.J. Huldén representant för Kagalen. Han reste omkring i Nykarlebynejden och talade och diskuterade med de uppbådade. 641)
Tabell 8 |
En översikt av de unga männens utvandring: |
|
18 |
|
19 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
År |
98 |
99 |
00 |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
13 |
17 |
|
3 |
|
1 |
2 |
2 |
1 |
|
1 |
|
|
2 |
|
1 |
1 |
2 |
18 |
1 |
3 |
|
|
3 |
|
1 |
1 |
|
|
|
2 |
1 |
1 |
1 |
2 |
19 |
|
1 |
|
4 |
|
1 |
1 |
3 |
1 |
|
1 |
1 |
|
|
|
|
20 |
1 |
5 |
|
2 |
2 |
1 |
|
|
|
|
|
2 |
|
1 |
|
1 |
21 |
1 |
|
|
1 |
1 |
3 |
1 |
1 |
|
|
1 |
2 |
1 |
|
2 |
|
22 |
|
|
1 |
1 |
1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
1 |
1 |
|
|
Ant. |
3 |
12 |
0 |
9 |
9 |
7 |
4 |
5 |
3 |
0 |
2 |
9 |
3 |
4 |
4 |
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ant. |
2 |
4 |
2 |
2 |
6 |
2 |
1 |
2 |
0 |
4 |
0 |
5 |
1 |
0 |
3 |
0 |
blir motsvarande siffror för männen i åldern 23–23 år.
Vilka slutsatser ska man då dra av ovanstående både för år 1899 och värnpliktsstrejkens betydelse för utvandringen? Min uppfattning är att då ryska åtgärderna inte är någon primär eller avgörande orsak till emigrationen från Nykarleby, men att de däremot har haft betydelse för tidpunkten för emigrationen. Benägenheten för emigration fanns i samhället och den personligt-psykologiska påverkan som de ryska påbuden, tidningsskriverierna och ryktesspridningen utgjorde blev on kännbar skjutseffekt. Man det gäller att komna ihåg att män och kvinnor påverkades i samma utsträckning – emigrationskurvorna löper parallellt.
För de unga männens del är materialet för litet för att man ska kunna dra några mer vittgående slutsatser, men 1899 års händelser verkar att ha påverkat dem liksom åren 1901–02. Vi kan också formulera det så här: De politiska händelserna i Finland och de goda tiderna i Amerika ökade skillnaden mellan länderna. Den ökade skillnaden kombinerad med de låga biljettpriserna drog igång den starka emigrationen.
I Munsala uppgav 62 män som emigrationsorsak att de rest undan militären (Bobrikoffs tid). De utgör drygt 4 % av de manliga utvandrarna och 3 % av hela populationen. 651)
I det undersökningsmaterial som föreligger för Nykarleby finns 42 anteckningar on ”uteblivit från uppbåd (39), från lottning (2) och från värnplikt (1)”. De uteblivna utgör 13,8 % av alla män.
4 Amerikabilden
Under 1860–70-talen talade man i Finland om Amerika som ett land med frihet, jämlikhet och demokrati. De intellektuella spridde dessa tankar, som av gemene man uppfattades på ett mera konkret sätt. Detta innehåll i Amerikabilden banade väg för emigrationen och gjorde den till ett massfenomen. 661)
De utdrag ur tidningspressen som tidigare anförts har givetvis på sin tid bidragit till den bild av landet i väster som man skapade sig i Nykarlebynejden. De har dock mest berört de förväntningar man ställde på inkomstnivå och frihet. Men alla förväntningar kan inte uppfyllas och många förhoppningar slog slint. Viktigheten av att man i hemlandet borde kunna bilda sig en realistisk bild av förhållandena i Amerika insåg bl.a. Anders Svedberg, redaktör för Österbottniska Posten till 1889. [Sluttid korrigerad av förf. till jan. 1888.] I en ledare i april 1887 varnar han folk för att obetänksamt utvandra till USA. Motsägande uppgifter finns i emigrationsbreven och tidningarna. En del som lyckats höjer det nya landet till skyarna, medan andra tycker illa om landet eller tiger. I princip är han inte emot utvandringen, men nu när det är svårt att få arbete i USA, borde var och en här hemma betänka sig mera än en gång, innan han tar steget ut och reser. Han säger även åt emigranterna att enbart skriva hem och berätta sanningen, skildra varken för mörkt eller ljust. Man lockar dit landsmän för att gå nöd och brist, ja undergång till mötes. Svedberg hade god kontakt med emigranterna. Han brevväxlade med dem och bistod dem vid olika transaktioner.
I maj 1889 skriver märket J.L-a. Brev från Ironwood:
”Många gruvarbetare har varit utan arbete i vinter. Många blir bedragna i sina förväntningar och högst få ser dem förverkligade. Mången tror att vem som helst kan slå sig fram här men det är ett stort misstag. Lantbrukaren, grovarbetaren och hantverkaren ha ovillkorligen företräde framom andra. Grovarbetaren, som är villig att hugga i med vilket arbete som helst, kan alltid slå sig fram, medan den som icke från ungdomen är van vid grovarbete, icke gärna kan hålla ut därmed utan slutligen dukar under.”
I juni 1887 skriver samma märke att emigranterna får ta det tyngsta och sämst avlönade arbetat som står till buds.
I februari 1889 ingår i ÖP ett brev från Alexandra Gripenberg, Helsingfors:
”Man hör ofta berättas att den och den haft sån tur i Amerika, eller den och den har åter fått hundratals mark från sin man där borta. Man läser om höga arbetslöner och om arv som kommer fattigt folk till del, men endast sällan får vi höra om allt det elände den nöd och brist, sjukdom och hårt arbete som de flesta utvandrare ha att utstå i början och för vilket många duka under. De dö gömda och glömda på hospitalen. Ingen känd kan tala med dem. Eller de hamna i fängelser eller dårhus, ofta emedan de ej ha råd med att betala en försvarsadvokat eller ej känna till landets lagar eller ej kan engelska.”
Hon slutar med några råd:
1 |
Res aldrig förhastat |
2 |
Spara först pengar till resa och litet till uppehåll första tiden |
3 |
Ordentliga kläder |
4 |
En svensk-engelsk ordbok med |
5 |
Res helst i gott sällskap |
6 |
Låna ej pengar av någon på resan, var försiktig med att stifta bekantskaper |
År 1889 nås man vidare av underrättelser från USA som säger att skandinaverna i Illinois lämnar ett mindre antal förbrytare till straffanstalterna än vad deras antal förutsätter, men att förhållandet är det motsatta när det gäller vansinniga. ÖP skriver att erfarenheten visar att fall av sinnessjukdom också visat sig bland vara österbottniska utvandrare och Anders Svedberg kommenterar:
”Må därför envar som börjar tänka på utvandring väl överväga, om han skall uthärda vistelsen i ett främmande land under helt och hållet nya förhållanden, eller om hemlängtan icke snart skall draga honom tillbaka till det land som sett honom födas.”
I februari 1890 skriver A. Sundius från New York ett brev med följande ord att begrunda för ÖP:s läsare:
”Det är dåliga tider för kroppsarbetaren. Kampen för tillvaron är hård, särskilt för dem som i styrka och uthållighet står efter andra. De glimmande luftslott som fantasin utmålade Amerika därhemma uti har nog grusats för de flesta emigranter. Om Ni som ännu trampar fädernejorden ämnar resa utomlands, så slå bort inbillningen om att utan besvär skörda guld. Ta hellre på eder försakelsens, tålamodets och ansträngningarnas harnesk och missräkningen skall ej bli så stor.
Vi måste betänka att alla amerikanare har mera skolbildning än många emigranter som knappt kan läsa eller skriva och dessutom kan de språket. En liten trasig gatpojke kan skratta oss i ansiktet åt vår okunnighet, och där står vi som fallna från skyarna. Redan då börjar den skönaste förhoppningen att blekna. Lyckliga äro vi då om vi äga en arm av stål, en viljekraft av järn samt en god portion intelligens och självförtroende, då men ej annars kan vi ha något hopp om att med framgång kunna uppta kampen med de många tusenden, som kämpar med varandra för ernående av en hygglig tillvaro.”
Många brev berättar om olyckor med dödlig utgång: ras i gruvor, träd som krossat dem, tågolyckor, drunkningar och även några mord.
Hårt arbete – slit och släp för dollarn är kontentan i många brev.
Man många av dessa negativa intryck uppvägdes i sin tur av notiser som att en jeppobo hemsänt 10 000 mark från Alaska (7.7 1900) och att det fanns 20 000 guldsökare i Dawson på östra sidan Yukonfloden, där nejdens inkomster bestå av bara guld, som utskeppas årligen till ett värde av 25 milj. dollars ur den frusna jorden. (7.3 1902)
Den som var inställd på en lugnare livsföring kunde den 16.5 1902 läsa i ÖP i ett brev av Alfred Salin från Seattle:
”Förtjänsterna i mellanstaterna är lägre men det är lättare att få arbete än i västern. Vana vid skogsarbete ger lättare arbete liksom om man kan litet engelska.”
I staten Washington säger han att en del förtjänat mellan 10 000 och 50 000 dollar med jordbruk. I Minnesota finns mycket odlingsbar jord till salu och där klarar man sig utan engelska tillsammans med svenskar och norrmän. Han ger också adresser för köpare att uppsöka.
Den 20.6 återkommer han:
”De bästa utsikterna att ta sig fram i nya världen har tjänsteflickorna. De som är nykomna får bäst tjänst emedan de är nöjda med den lägsta lönen. Förutom mat och fritt logi har de minst 10 dollar i månaden de första två månaderna, sedan 12–15 dollar. Inom kort nå de 20 dollar/månad och sedan de lärt sig engelska och är kunniga erhåller de ofta 25, ja ända upp till 30 dollar per månad.”
Vi kan jämföra dessa siffror med ett annat meddelande samma år där det sägs att arbetslönen är 1 dollar och 50 cents per timme.
Emigrantbreven minskar i antal med åren. De har även en tydlig tendens att bli mer positiva och andas större optimism. För att få något slags resultat till stånd i den brokiga floran av emigrantbrev som publicerats i ÖP under årens lopp har jag tagit stickprov med 10 års mellanrum och försökt att placera breven i olika grupper. Det är givetvis inte ett alldeles klart förfarande, eftersom avvägningen är svår många gånger:
|
|
|
|
|
Övervägande
positiva
brev |
Neutralt
hållna
brev |
Övervägande
negativa
brev |
1890 |
6 |
3 |
8 |
1900 |
13 |
4 |
3 |
1910 |
8 |
- |
4 |
|
27 |
7 |
15 |
Detta är något om den bild av Amerika som förmedlats via ortstidningen. Varje emigrant har haft sin bild av landet sådan som den förmedlats till honom av släktingar eller bekanta. Många har rest till en särskild ort i USA där de i förväg visste en del om förhållandena. Kunskapen förmedlades genom brev eller återvändande emigranter. De berättelser som drogs man och man emellan har säkert haft stor betydelse. Att närmare få lära känna maskinerna, apparaterna, fortskaffningsmedlen, jätteträden, guldgruvorna etc. lockade säkert många.
(Inf. 2011-09-.)
|