Här är stämningen rofylld
bland gamla pariskollektioner
DET ÄR SJÄLVA STÄMNINGEN som är det mest underbara i Herlers museum. Naturligtvis finns ett mycket stort antal gamla föremål att bese i museet, men helheten är bäst. Museet är inrett som ett hem, och det är meningen att besökaren i lugn och ro skall kunna gå igenom de olika rummen i sina egna tankar.
Kläderna från olika tider är en intressant del. De finns nu klädda på dockor, men tidigare togs de ut då Josef Herler ställde till dräktparader. Varje docka föreställer en person, den person som tidigare burit dräkten. Där finns Aina von Essen, Tyra de la Chapell och konsulinnan Pauline Grundfeldt, född Lybeck.
Redan före stadens brand en februaridag 1858 följde nykarlebydamerna med modet. Kläderna kom t.o.m. från Paris. Och visst är dräkterna vackra.
— Man kan gå igenom museet hur många gånger som helst, men varje gång hittar man någonting nytt, säger Brita Streng, född Herler, som
är vikarierande guide i sin farbrors museum. Hennes mor är intendent i år.
Museet som grundades 1951 av Josef Herler, hette som känt Nykarleby museum tidigare. Vid hans bortgång beslöt museiföreningen hedra honom som samlat ihop och gjort museet till vad det är med att låta det få hans namn.
Allt som finns i museet har funnits i Nykarleby. Efter stadsbranden flyttade folk ut till olika delar av landet, men Herler lyckades få värdefulla föremål igen till museet. Själva museibyggnaden undgick stadsbranden.
Museet är öppet varje dag från kl. 12 till 15.
Brita Streng har öppnat ena dörrhalvan och släpper in litet solljus i sin farbrors museum. Förstoring. [Notera MAXIMILIANS på tröjan! Det var hennes fars diskotek i Vasa, ett av de första i landet. Fanns kvar åtminstone ännu i mitten på 1980-talet.]
|