Omkring henne ljusnar morgonen.
Vallbacken med sina stugor, uthus och snedfallna lider vaknar till en ny dag. Från skorstenarna stiger röken i smala blekgrå slingor. Hundar skäller, höns kacklar och i Söderbergs ladugård råmar korna. Hon undrar hur Ida har det i dag. Hon står stilla och lyssnar. Men hör inte Idas röst bland de råmande korna ...
Framför henne, strax bakom brunnen, faller en solstråle på Lunds stuggavel där rödfärgen sedan länge är bortnött av väder och vind. Nere vid marken ligger en driva kvar av den snö Hannes under vintern skottat upp mot väggen om kvällarna sedan han kommit hem från arbetet som körkarl i staden.
Alma syns inte till. Ella gissar att Lea är sämre i dag igen. Kanske har hon feber, för i går hade hon hostat värre än vanligt. Men fröken Tanskanen trodde inte att det var så farligt. Flickan är ju bara femton år, och frisk och stark annars, så nog ska hon klara lungsoten, hade hon sagt.
— Men int hjälper det med ungdom och styrka när lungsoten slår till, menade Äntti efteråt. Och brast i gråt över Ingrid, brorsdottern som dog av sjukdomen i fjol.
När Ella vänder blicken till höger ser hon Änttis stuga. Den är nymålad och har en liten veranda ut mot gården. Hela tomten är kringgärdad med ett prydligt staket. Det är målat i samma röda färg som stugan. Det syns att Äntti är välbärgad. Och efter åren i Amerika har hon dessutom en guldtand i munnen och säger ibland, Yes I understand, eller Of course när hon deltar i kvinnornas sorger och bekymmer. Hon är också den enda av vallbackkvinnorna som har en egen velociped.
I sitt kök bakar hon småbröd och kryddkakor åt herrskapsfruarna. De kallar henne krusande fröken Ström. Men här på Vallbacken är hon bara Äntti. Fruktad av barnen och respekterad av kvinnorna. Med dem talar hon gärna om åren i Amerika och om olika örter och växter som hon använder till kryddor och som medicin. Men om någon man i fyllan och villan trillar in genom hennes grind tar hon till kvasten. Slår härjande omkring sig så stickor och strån yr. Och inte ens Einar skulle i misstag blinka eller spela upp sig i hennes närhet.
Mitt emot Änttis stuga, i ett vitt hus inne i skogen, bor Joel Villson. När han byggde huset för några år sedan visste folk att han kom från Amerika där han arbetat i gruvorna. Senare har det framkommit att han är utbildad folkskollärare, och att han studerat konst i Paris och Köpenhamn. Vad sådana studier går ut på begriper inte människorna på backen. Men de tycker om Villsson, som försynt och stillsamt vuxit in i deras gemenskap.
Från Långraden hörs nu klingande hästbjällror, män som hojtar, kvinnor som skriker och barn som gnäller. Ella kan inte se Långradens gårdsplan på grund av uthuset bakom Änttis staket. Men hon vet att det är marknadsgubbar och zigenare som nu gör sig i ordning för dagens affärer.
Zigenarna och de karlar som inte får hyra rum i staden under marknadsdagarna har alltid nattkvarter i Långraden. Haapasalos Kustaa som är religiös talar med sin hustru Lempi om barmhärtighet. Och samtalet slutar varje gång med att Lempi packar ihop sina egna ungar så att också zigenarbarnen ryms under fällarna på kammargolvet.
Koskenniemis Helmi vaggar stor och tyst mellan bordet och spisen medan hon kokar kaffet som zigenarkvinnorna plockat fram ur sina bylten. Hennes man Ville pratar med männen om framtiden och pekar ibland på bilden av Stalin som han nitat fast med ett ritstift ovanför köksbordet trots att kommunismen är förbjuden.
Martta släpper aldrig in någon obehörig. Men under marknadsdagarna har hon ett gammalt täcke och en dyna framsatt i farstun åt Lapo-Jussi som aldrig bråkar.
Inne hos Hanna tigger ingen om mat eller dryck. Men det händer ibland att någon frusen zigenarunge eller full marknadsgubbe kryper in och delar värmen under hennes paltor.
Och nu är allt liv och rörelse. Ella hör kvinnorna som kommenderar sina ungar. Männen som gormar med hästarna. Hönsen som kacklar i Haapasalos hönshus. Och Sundells hund som på andra sidan gatan skäller över allt tumultet vid Långraden.
Ella kikar ännu en gång mot Lunds och Söderbergs. Men när varken Alma eller Ida syns till går hon in igen. Hämtar träsån och tvättbrädet ur farstukammaren. Lägger smutskläderna i blöt och skall just börja byka när hon hör ytterdörren öppnas. Hon hör att det är Alma som kommer. Alma pratar alltid medan hon går genom farstun. Och när hon stiger in i köket upprepar hon:
— Jag säger just att det är en himla halka i dag.
— Hmm ... Hur är det med Lea?
— Ja hör du, vad ska jag säga ... Hon har hostat nästan hela natten, så Hannes fick knappt en blund i ögonen han ... Och febern är fortfarande trettinie. Int vet jag hur det här ska sluta. i Men nästa gång doktor Sucksdorff kommer till stan så ska jag till mottagningen med flickan. Det är ett som är säkert det, säger Alma och sätter sig på en stol sedan hon först plockat undan lite kläder.
— Jaa. Och snart börjar de väl bygga lungsjukhuset ... Så bara Lea orkar lite till nu så, svarar Ella och torkar händerna på förklädet.
— Nå vet du, det lär nog dröja ... Och här i stan har de ju dessutom lagt ner pengarna på likhuset de byggde vid begravningsplatsen.
— Säg det. Som om int liken kunde ligga i lidren och ladorna som förr, tycker Ella och sätter sig mitt emot Alma vid bordet. Så tittar hon oroligt undrande in i Almas ögon och frågar: Har hon ätit nå då?
Lite välling nu i morrn ... Och nu sover hon, svarar Alma och drar med en trött gest av sig huvudduken. Hon viker långsamt ihop den, slätar över den med handen och suckar och ser ut genom fönstret. Ella förstår att Alma inte orkar prata mera om Lea och säger därför:
— Einar kom ju sedan tolvtiden.
— Jasså.
— Jaa, och i morse sa han att han var vid Larssons i går kväll, fortsätter Ella samtidigt som hon reser sig och går fram till soffan som hon börjar bädda.
— Med nå marknadsgubbar då säkert, funderar Alma nyfiken och vänder åter intresserad på huvudet.
— Nej, med Blomström och nån från Härmä.
— Jasså ... Nå hur som helst så släpper int Selma in Wilma nå mer int, konstaterar Alma med säker röst medan hon med blicken följer Ellas rörelser.
— Nej, tack och lov för det. För nog var det ett elände förr när det nästan var ett horhus där, utbrister Ella och smäller fast locket på soffan.
— Ja gudsigförbarme ... Men jag säger som jag alltid sagt. Att Wilma, henne sku de ge med en gärdsgårsstör en gång för alla så hon fick nog och lät andras gubbar vara i fred!
— Nå int vet jag nu det heller, skrattar Ella på en gång förebrående och förnöjt.
— Nog är det bara så nog, tillägger Alma trotsigt. Så knäpper hon upp knapparna i sin gråa ylletröja och undrar sedan:
— Var han elak i natt?
— Nej int alls, han sjöng lite och så där, men annars var han snäll.
— Det var ju bra det. Jag var nog så orolig för er i går kväll, vet du.
— Jo nej, int var det farligt alls, svarar Ella och sätter sig åter framför Alma. Och så avleder hon samtalet genom att fråga:
— Har du sett till Ida nå i morrn då?
— Nej, men lampan var tänd i fähuset så nog är hon på benen.
— Jaaa, säger Ella och sedan blir de en lång stund sittande. Vilande i varandras närhet. Ordlöst delande varandras sorger. Tryggt inneslutna i den vardagliga samhörighet som vuxit fram under åren de bott grannar.
I tio års tid har de levt tillsammans. De träffas dagligen ute på gården när de hämtar vatten, för ut slaskämbaret, eller tömmer askan ur spisen. Och råkas de inte där går de in till varandra. Bara för att prata lite, låna nånting, eller småskvallra. Så har det varit ända sedan den dag Ella första gången kom till Vallbacken.
Då när hon och Einar kom dragande med soffan på kärran stod Alma vid brunnen. Med Doris på armen och Lea klängande intill sig. Lite avvaktande hade hon sett på dem och nickat. När de sedan pustade ut på trappan kom hon fram till dem. Sträckte med ett varmt leende fram handen mot Ella och sa:
— Jag måst riktigt ta i hand, och önska er välkomna!
Ella hörde genast att hon kom från södra Finland som hon själv. Och senare kom de underfund med att de hade gemensamma bekanta i Sibbo. Dessutom var Almas bror Hugo Ellas ungdomskärlek. Men det har de aldrig berättat för någon. Inte ens för Ida trots att hon är en självklar del av deras gemenskap.
Och nu bara sitter de tigande tillsammans. Lite hopsjunkna och trötta. Märkta av barnsängar, liv och bekymmer. Försjunkna i tankar tills Alma suckar och säger:
— Nej jag måst väl gå in till mitt jag ... så att int elden slocknar.
— Jaaa, svarar Ella och nyper ett blomblad av hortensian på fönsterbrädet då hon frågar:
— När kommer diakonissan i dag?
— Nångång på eftermiddan, och då sku hon ha med sig en ny sorts spottkopp. En med lock på, svarar Alma och går mot dörren samtidigt som hon knyter huvudduken under hakan. Halvvägs ut i farstun vänder hon sig om och säger:
— Jag tänkt riktigt glöm ... Hur är det med Anna-Lisas öra?
— Ungefär som i går. Jag borde gå till doktorn med henne, men ...
— Gå och låna av Villsson, Ella!
— Voj nej, vi är skyldiga så mycket redan, suckar Ella, reser sig hastigt och går till diskbänken efter en fuktig trasa.
Int gör det nånting. Villsson förstår nog han.
— Nog vet jag det. Men när det är så genant att jämt och ständigt låna, svarar Ella och börjar torka vaxduken på bordet.
— Jo, det är som ett valsverk det här livet, man ska pressas och manglas av det ... Men nöden har ingen lag, Ella. Och om örat ännu värker, så ska flickan till läkarn, det är ett som är säkert det, säger Alma bestämt och tar ett steg inåt rummet.
— Jaja ...
— Ja! Och går du int själv till Villsson, så går jag!
— Nog ska jag väl gå, svarar Ella besvärad.
— Jaa. Och du ska gå då också! Flickan kan ju bli döv om hon int får hjälp, fortsätter Alma manande och blir stående i dörren tills Ella slänger trasan på diskbänken och utbrister:
— Jag ska gå sedan, bara jag får tid.
— Nådåså, skrattar Alma till och tittar roat på Ella. Så knäpper hon noga knapparna i tröjan, rättar till duken och tillägger finurligt leende:
— Förresten Ella så är det ju bara förskott på lönen ... Jag menar nu när du ska börja veckostäda åt honom ...
— Ja nog kan man se det så också, flinar Ella tillbaka och nickar också hon när Alma i det samma försvinner ut genom dörren.
Efter en stund börjar Ella byka. Hon står knäböjd framför sån på golvet och gnuggar plagg efter plagg mot det räfflade glaset i tvättbrädan. Hon tänker på Anna-Lisas öra, Leas rosslande andetag, Lasse, Villssons veka leende och Ida och Alma. Hennes tankar virvlar som fallande löv om hösten. De förs svepande hit och dit. Och när hon tvättar Einars flanellskjorta minns hon hur Einar och Wilma dansade på Britta Larssons bröllop senaste höst.
(Inf. 2011-06-08)
Det minnet blåser för en stund bort alla andra tankar. Hon uppfylls av samma kramp som då, och sitter åter på bänken nära kaminen i Talon, eller Skyddskårshuset som det numera heter.
Penttu är tung i famnen. Det är trångt och varmt. Einar har bjudit upp Wilma en tredje gång och för henne i en vals.
Han ler och viskar något i hennes öra. Hon lutar sig bakåt i hans armar och ser på honom med flirtiga ögon medan hennes höfter gungar i följsamma rörelser.
Einar drar henne tätare intill sig. Wilma låter det villigt ske och för handen smeksamt över hans skuldror. Hans nakna armar under de uppkavlade skjortärmarna ligger som tunnband runt hennes midja, och nu försvinner de in bland de andra paren ...
Det enda hon kan se är Einars svarta hår ovanför den vita skjortkragen.
Åh, himmel så tung Penttu är i famnen! Viktor med dragspelet grinar som fan själv och Anton är visst alldeles besatt av fiolen? Penttu gnäller och vill ut. Hon pressar honom bara hårt in i famnen. Han skruvar sig under hennes händer och vill ut och pissa, men hon trycker handen tätt över hans mun och stirrar in mellan de dansande paren, som virvlande böljar av och an framför henne.
Nu slår svetten ut under brösten och armarna. Luften är tung som en tryckande åskdag, och där, där syns de äntligen.
Einar blundar som om han var mera drucken än han verkligen är. Kvinnan i hans armar är len som sirap och grädde. Hennes halvöppna läppar nuddar hans ena öra. Han har ett saligt frånvarande uttryck i ansiktet som lyser som en lykta ...
Och nu knycker sig Penttu loss och rusar mot dörren. Men hon kan inte följa honom.
Hon är pålad vid bänken. Hon stirrar med torra ögon utan att blinka. Det rycker och stramar i ansiktet. Pulsen dunkar i tinningarna. På avstånd hörs ett hotfullt muller av åskan som närmar sig.
När som helst kan blixten slå ner. Och hon vill fly. Vill försvinna och gömma sig på någon trygg och stilla plats.
Men sitter fastnaglad. Och överraskas av en våldsam lust att rusa fram för att klösa och riva. Slita undan silkesben och sidenbröst, och sedan slå. Bara slå och slå och slå ...
Plötsligt märker hon att hon gnuggat loss knapparna i Einars skjorta. Hon tittar förskräckt på den och sina röda fingerknogar. Sjunker sedan ihop vid sån och känner hjärtats hamrande inne i revbenskorgen. Hon vet att det är sina egna häftiga andetag hon hör. Att åskregnet som faller omkring henne är hennes egna tårar som droppar ner i bykvattnet. Men flyter ändå ut på en bred och väldig flod. Och låter det motståndslöst ske. För hon vill bara ett. Vill följa med strömmen och försvinna. Vill drunkna och falla djupt i floden som brusar omkring henne.
Men genast när hon hör de tassande stegen över köksgolvet kämpar hon sig uppåt. Får huvudet upp över vattenytan. Andas häftigt några gånger. Flämtar och torkar tårarna: Vrider sedan med en van rörelse vattnet ur skjortan och famlar i såpvattnet efter nästa plagg. Breder med darrande händer ut ett livstycke, tvålar in det och börjar gnugga som om hon inte visste om att någon stannat alldeles intill henne.
Och Anna-Lisa säger först ingenting. Står där bara småhuttrande i spänningen kring modern. Ser undrande på den avvisande ryggen som guppar upp och ner över byket. Kliar sig över armarna. Skrapar med foten. Hostar och säger slutligen försiktigt:
— Mamma.
— Jaa?
— Varför gråter du?
— Nå int gråter jag mera nu, ta ett par sockor på dej du. Och så finns det gröt kvar, och kaffe i pannan, svarar Ella och vrider hastigt ur det sista plagget.
Sedan reser hon sig och hämtar slaskämbaret i vilket hon häller smutsvattnet. Hon för ut det och när hon kommer in igen fyller hon sån med rent vatten och börjar skölja kläderna.
Anna-Lisa sitter vid bordet och petar håglöst i maten. Hon ser på modern och är full av frågor.
Men Ella är så upptagen och frånvarande. Hela hennes varelse och alla hennes kroppsrörelser utstrålar avstånd och kyla. Nästan hat. Flickan känner att hon inte skall fråga någonting. Helst inte alls finnas till. Inte ens fast hon har så ont överallt. För nu värker det i hela kroppen. Benen och armarna är tunga som stockar. Det bränner bakom ögonlocken, rister i halsen och öronen.
Mest i halsen som är svullen och trång. Hon kan inte ens svälja lite mjölk trots att hon är både hungrig och törstig. Och skeden i handen är klumpig som en spade. Trött låter hon den sjunka ner på tallriken. Just då vänder sig Ella äntligen om och frågar med den vanliga omsorgsrösten:
— Hur känns det i örat nu då?
— Det är så sjukt, så sjukt, hulkar hon ögonblickligen och är i nästa sekund framme hos Ella som öppnar famnen.
Flickan känner lukten vid halsen, rundningen av brösten och armarna omkring sig. Hon tynger sej in i mjukheten och snyftar medan Ella vaggande på kroppen smeker henne bakom örat, över håret och längs armen.
När gråten efter en stund avtar torkar Anna-Lisa tårarna. Snyter sig i förklädet Ella ger henne och minns drömmen hon haft. Ser på Ella med tindrande ögon och säger:
— Voj vet du mamma, jag drömde om en stor sjö i natt, jag. Och mitt i den fanns en holme dit vi for allihopa härifrån oss och Långraden och Sundells och ...
— Med vad då, frågar Ella och putsar med en flik av förklädet bort var som torkat omkring örat.
— Med Villssons båt. Och vi rymdes alla med fast vi var så många och hans båt är så liten, svarar flickan och spärrar med huvudet under Ellas händer.
— Vad gjorde vi där då?
— Aj! ... Jo Alma och du koka kaffe, Lempi tvätta nå kläder, och Hannes och pappa meta abborrar som Ida stekte på glöden, säger Anna-Lisa och skjuter undan Ellas händer innan hon fortsätter:
— Och Villsson, han läste förstås om Samariten, och om dem som ska ärva himmelriket. Men Haapasalos Eila och jag, vi lurade bakom en sten vi. På Paluri som dansade nere vid stranden.
— Jasså.
— Jaaa, skrattar flickan och reser sig.
Stående framför Ella rynkar hon ihop ögonbrynen, skjuter ut hakan och börjar härma Paluris dans. På krokiga ben och med utbredda armar flaxar hon stelt och klumpigt några varv över golvet. Så stannar hon mitt i en sväng. Tittar förvånad på Ella. Hytter sedan med näven och stampar foten i takt med orden:
— Satans Lundmarks kläppar, försvinner ni int, så tar jag till stenar och käppar.
— Int brukar ju Paluri svära, säger Ella tillrättavisande och roat medan hon undrar om flickan verkligen har så ont i örat eftersom hon orkar figurera som hon gör.
— Nej men ser du han blev så arg för han var alldeles nakopelle och pitten dingla och slog som en fårsvans så han blev ju så blyg, förklarar Anna-Lisa.
— Nej såna drömmar du har, skrattar Ella och flickan slår fnittrande av förtjusning händerna för munnen. Sedan skuttar hon fram till bordet där hon slevar i sig den kalla gröten. Ella fortsätter med tvätten. Och medan hon arbetar sjunger hon sakta mumlande:
Tack min Gud för vad som varit
tack för allt vad du beskär
tack för tiderna som farit
tack för stund som inne är ...
Och när solen stigit och bäddat in Vallbacken i ett milt vårljus fortsätter livet pulsera. Penttu leker på gården med vattnet som droppar från taket. Anna-Lisa pratar med Docka-Dara i kammaren. Pojkarna kommer hem på frukostrasten och skyndar sig sedan tillbaka till skolan. Ella för en bit pannkaka till Hanna och bäddar hennes säng. Villsson lånar pengarna för Anna-Lisas läkarbesök. Och inne hos Alma, efter fröken Tanskanens kontroll och ett salicylpulver, somnar Lea i gungstolen.
Ella och Alma står tysta i kammardörren och ser på flickan. Hennes hår över pannan klibbar av svett. Huden stramar gråblek över kindbenen. I händerna håller hon den nya spottkoppen.
Almas mun skälver till. Hon ser på Ella med tröstlös blick. Så torkar hon bort tårarna och stänger sakta kammardörren.
Ella sätter sig tigande vid Almas köksbord. Alma tar några droppar nervin på en sockerbit och sätter sig suckande på vedbänken. Och först när Ida kommer in med en hink helmjölk till Lea börjar kvinnorna prata. Om diakonissan och det hon sagt. Att Lea måste få mera kött och grädde. Och att hennes kärl härefter måste diskas skilt för sig. Om dispensärläkaren Monica Sucksdorff som på tisdagen skall ha mottagning i staden. Och om nödvändigheten av ett riktigt sanatorium i nejden.
Sedan berättar Ida en nyhet. Holms Johannes har köpt radio. En riktig Helvar-apparat av Kronholm i Jakobstad.
— Men ingalunda. Var sku de ha fått så mycket pengar ifrån, undrar Ella och ser misstroget på Ida.
— Ekorrskinnen är bra i pris just nu, vet du int det, frågar Ida och tar fram snusdosan ur kjolfickan. Så bjuder hon de andra två på var sin pris och innan hon själv drar snuset in i näsan tillägger hon viktigt:
— Det lär höras ända från Tyskland i apparaten! Johannes har hört Hitler två gånger redan, sa August.
— Jasså ... Tänk en riktig radio på Vallbacken! ... Då börjar nog gubbarna sitta vid Holms om kvällarna, funderar Alma och sniffar sedan försiktigt i handflatan.
— Aaaahtjoo ... Jaa. Och på tal om gubbarna ... Aaaahtjo ... Har ni hört att en karl från Sievi sålt kärringen sin för tvåhundra mark, frågar Ida och skrattar till.
— Nej, nu skojar du, svarar Ella förtrytsamt.
— Det gör jag int! Jag läste det själv i Klockar-Posten, så det är säkert sant, säger Ida trotsigt och ser på de andra med runda, uppspärrade ögon.
— Åhå, utbrister Alma förvånad och snyter sig i näsduken.
— Jaa ... Så nu vet vi vad vi är värda, frustar Ida ut i ett roat gapskratt och nyper åt sig lite mera snus som hon lägger in under läppen.
— Nå, så mycke sku int Einar få för mej mera, konstaterar Ella med ett snett flin.
— Och Hannes, som är svartsjuk redan när jag lockar på frassen, sku aldrig i världen sälja mej, tillägger Alma och brister ut i skratt också hon.
— Och August, som njuter av att reta mej, vet att han int sku hitta ett lika lättretat exemplar som mej fast han sku söka över hela världen, skrockar Ida och fortsätter efter en stund tungt suckande:
— Så nog lär vi få vara här på Vallbacken vi.
— Och det är kanske bäst så ... Men nu borde jag gå så att int elden slocknar, svarar Ella och instämmer i suckandet då hon reser sig.
— Och jag har mjölkämbaret och hinkarna odiskade ännu, säger Ida, stoppar snusdosan i fickan och reser sig också hon.
Men innan de två avlägsnar sig öppnar Alma åter försiktigt kammardörren. Och så står de där igen och ser på Lea som fortfarande sover.
— Tror ni att hon klarar sig, viskar Alma tonlöst och tröstsökande.
Varken Ida eller Ella svarar henne. De ser bara på henne. Med smärtsam hjälplöshet i ögonen. Så böjer de sina huvuden och går stillsamt ut i farstun. Med en djup suck skjuter Ida igen dörren efter dem. Och på granriset framför trappan blir de stående.
När de slutligen går åt varsitt håll säger Ida att hon kan se till Anna-Lisa och Penttu om Ella vill gå till marknaden.
Och sent på eftermiddagen går Ella förbi Änttis, Långraden, Vidmans och skyddskårshuset. Hon tar genvägen ner från Viklunds mot Sinkkonens och esplanaden med de höga björkarna.
Vid busstationen ser hon Paluri bland en massa människor. Iklädd sina grå, säckiga kläder står han och spelar på sitt munspel. På långt håll hör hon hans medryckande musik. Och när han upptäcker henne hälsar han med en djup och artig bugning. Då de möts på trottoaren utbrister han med en svepande gest mot himlen:
— Solen skiner och människorna lider, men kråkorna flyger i högan sky.
— Jaja. Det är bra det ... Har du varit till marknan nå, frågar Ella.
— Jo. Och till Koffens och Pihlströms och överallt. Överallt ... Jag är riktigt yr av alltsammans, svarar han och skakar på det grå huvudet som, om det var alltför tungt att hålla stilla. Men så drar han till med en ny trudelutt på munharpan och börjar ta några danssteg och därför skyndar Ella vidare.
Vid torget spanar hon efter Affi men ser honom inte. Lättad går hon in mellan stånden. Insuper lukten av ärtsoppa, pilsner och hästar. Lägger märke till det svartrökta fläsket som hänger i krokar under tältduken vid Iso-Mattis stånd. Och trasmattorna som Vörå-Lis hängt upp på snören.
Emma sträcker fram en hand med lotter och kaverar att var femte lott vinner. Lelumatti demonstrerar dockor och snurror. Bleckkärls-Antti ropar om sina exakta litermått.
Ella köper en påse kringlor av kringel-Fi. Sedan går hon vidare till Lillis stånd. Där kan hon inte motstå lusten att prova en hatt i mörkblå filt. Och njuter i två minuter av att i en handspegel se hur väl den klär henne. Men så sliter hon den hastigt av sig, rättar till håret och trycker den svarta baskern ner över pannan.
Vid Adelina Sunds stånd blir hon stumt stående. För där bland alla andra kläder ser hon kappan hon drömde om i morse. Den är exakt likadan som i drömmen. En kvinna står och provar den. Hennes blonda hår faller ner över krimkragen. På huvudet har hon en svart hatt med en röd fjäder instucken i hattbrättet. Kvinnan sträcker kokett på sig. Hon pratar och skrattar med Adelina.
Så förvandlas kvinnans ansikte. Skrattet tonar långsamt bort. Kring munnen framträder ett stramt och beslutsamt drag. Blicken blir vass.
Hon lyfter ett gevär. Hon siktar på en mager och svettdrypande häst som står och dricker vid en bäck.
Hästen stupar handlöst efter två skott. Vattnet stänker i kaskader kring hans tunga kropp som faller i bäcken.
Vattnet färgas rött av blod och rinner bort i en virvel kring en sten.
Från en tall lyfter en fågel och flyger kraxande över trädtopparna.
Marken är skimrande grön av nytt gräs. Kvinnan går med släpande steg bort från bäcken. De slocknade hästögonen betraktar henne tacksamt.
Ella tar sig förvirrad över pannan. Hon är illamående och yr. Och när hon koncentrerar blicken märker hon att kvinnan som provade kappan är borta. Adelina Sund står och bjuder ut en grå ylletröja till en man som försöker pruta på priset. Bleckkärls-Antti ropar som förr om sina muggar och hinkar. Och där står Emma med sina lyckolotter.
Obehagligt berörd och med en tung känsla i magbottnen går Ella hemåt.
(Inf. 2011-06-14)
|