Sommarsöndagen är varm. Det är åska i luften. Kommissarie Juvelius sitter flåsande på en bänk utanför poliskammaren. Halt-Hanna hackar bort gräs och maskrosrötter från trottoaren utanför Föreningsbanken. Dammet yr mellan grästuvorna på torget där några småpojkar spelar fotboll.
I möbelhandlarens skyltfönster står en likkista. Häggman skyltar med tre tändsticksaskar, Aino-ompelulanka och två påsar cikoria från Österbottens kafferosteri i Jakobstad.
Vid simstället i ån plaskar vallbacksungarna stojande omkring bland näckrosblad, säv och svarta barkbitar.
Ville Lundmark som står vid ett öppet fönster i kraftverket viftar med handen åt Affi och Penttu bland ungarna på stranden.
Militärförläggningen vid Folkhögskolan har flyttat till Jeppo. Den sista lastbilen har just kört iväg och nu pågår en livlig aktivitet mellan husen på älvstranden. Människor bär bort skräp och halmmadrasser. Män hamrar och spikar, och två kvinnor tvättar matsalsfönstren.
Rektor Nyman gör anteckningar över förstörda golv och dörrkarmar. Han suckar över inventarierna och skakar bedrövad på huvudet när han ser de nertrampade gräsmattorna.
Slutligen kryper han in under det provisoriska granristaket över det halvfärdiga elevinternatet. Där har militären haft fältkök och föreläsningssal. När han ser smutsen och förödelsen slår han knytnäven ursinnigt mot ett bord. Sedan faller han flämtande på knä och ber innerligt Gud bevara skolan från liknande härjningar i framtiden.
Ett hölass försvinner sakta vaggande längs vägen mot Forsby. På lasset bredvid bonden sitter ryssfången Jaroslav med snaggat hår och ett stort V på den grårandiga blusryggen.
Vid Rummelbacken går Pingel-Fi och slår gräs med en handskära. Gräset krafsar hon ihop i små högar som hon lägger i en hopknuten gammal kjol. Knytet skall hon senare bära hem till stugan där hon torkar gräset mot söderväggen.
Pingel-Fi äger ingen jord och har inte råd att köpa hö. Men varje gång när hon tömt kjolen vid stugknuten klappar hon om sin ko och säger förtröstansfullt:
– Nå hör du Stjärna, nu klarar vi en dag till i vinter!
Högre upp i Rummelbacken mognar hallon och häggbär. Granarna bär klibbiga röda kottar. Blåklockorna är nästan utblommade och björklöven har redan en gul skiftning.
I skuggan mellan de stora stenbumlingarna på norrsidan sitter några vallbacksungdomar och pratar.
Framför dem längs vägen mot Kovjoki marscherar en lång rad gråklädda soldater taktfast och militäriskt.
– Di ska ju börja bygga bakelitfabriken i Kaskö nu, säger Lasse och följer med blicken de förbimarscherande pojkarna.
– Hm, svarar Gunnar likgiltigt och lägger märke till de mörka svettfläckarna på soldaternas blusryggar.
– Elis sa att di börjar betala 120 eller 130 mark om dan åt dem som pressar, och ända opp till 19 mark i timmen på metallsidan.
– Det sku väl löna sig för oss att flytta till Kaskö då, svarar Gunnar utan entusiasm och lägger sig pustande ner i gräset.
– Kanske ... För här i stan har vi ju ändå ingen framtid.
– Nog var det fan att di int tog hit fabriken, fortsätter Lasse sedan häftigt och slår knytnäven hårt i marken.
– Vad sku di bry sej i oss ... Seminariepampan! ... Och dessutom är di rädda för att finnarna från Lappo och Härma ska kom hit. Stan ska ju hållas svensk, inflikar Elmer.
– Jo, men att det finns svenska arbetare här som behöver arbete tänker di int på, di djävlarna!
– Nej! ... Di sku ha sålt marken Lången ville ha, så sku vi ha fabriken här nu, Satan!
– Nå vi har ju Mecklers, och Silbersteins burkfabrik, säger Marianne ironiskt flinande.
– Och propsflottningen på vårarna, fnyser Elmer.
– Janå, nu skiter vi i tvålkoppsfabriken, tycker jag, skriker Doris mitt i allt uppfordrande mot brodern och jagar samtidigt bort en humla som surrar kring hennes mörka hår.
– Värre är det ju ändå att int kriget tycks ta slut nångång, fortsätter hon sedan gällt klagande och sliter åt sig ett grönt syrablad som hon stoppar i munnen.
Pojkarna tystnar och Marianne böjer medlidsamt på huvudet. De vet alla att Doris är sjuk av oro nu sedan Harry skrivit att han och Knut skall ut till fronten.
Elmer sparkar tyst och häftigt till en sten. Lasse försöker hitta på något att trösta Doris med. Men han känner bara en sugande tomhet i tankarna och plockar hjälplöst med fingrarna i gräset.
Marianne börjar prata om Folkhögskolan.
Om allt går enligt planerna skall Doris och hon gå där i vinter. Doris vill lära sig växa och spela orgel. Och Marianne drömmer om att få mera tid för läsning. Ofta har de tillsammans fantiserat och funderat på skolvintern.
Men nu sitter Doris bara och glor ut över gatan där den trampande raden av pojkar aldrig tycks ta slut.
När Marianne lägger märke till Doris frånvarande blick tystnar också hon. Sitter liksom de andra tungsint och modfälld i sommarvärmen. Innesluten i samma förlamande känsla. Och minns Vidmans Per som kommit hem med armen bortsliten och sinnet fördunklat av grubblerier, Haapasalos Väinö som stupat och Sundells Helmer som ligger sårad på ett krigssjukhus i Lovisa.
Framtiden har krympt, och någon ljusning syns inte. Kriget bara fortsätter, liksom propagandan i dagspressen.
Hitler har personligen uppvaktat Mannerheim på sjuttiofemårsdagen. Alla ledande tidningar har publicerat bilder där vapenbröderna småleende skakar hand med varandra.
Artiklar och notiser berättar dagligen om blixtanfall, tappert motstånd och finsk sisu.
Och president Ryti har utnämnt Mannerheim till Marskalk av Finland.
För Gunnar, Lasse och de andra ungdomarna spelar Mannerheims utnämning ingen roll.
Presidentens gest är bara en suddig tidningsbild för dem. Och befriar dem inte från den dagliga skräcken.
För varje fredag ristar kriget sina svarta kors i Klockarposten över stupade kamrater.
Varje fredag skriker sorgen ekande mellan vackra ord i psalmverser och minnesrunor.
Och nu skall Knut och Harry till fronten!
Knut och Harry. Och sedan?
Det finns inga ord att tolka oron med.
Det finns ingen framtid att söka tröst i. Och det hjälper inte ens att försöka mota panikkänslan genom att reta upp sig på stadens herrar och bakelitfabrikens etablering i Kaskö.
Tigande men tungt suckande lägger sig Lasse ner i gräset.
Tigande smyger Marianne en arm kring Doris hals. Tigande ser Elmer på flickorna och den långa raden av unga pojkar som tågar iväg mot Kovjoki järnvägsstation.
Och först när dammet för länge sedan lagt sig efter soldaterna, Hannes kört förbi med en vattentunna, och fru Thulin tillsammans med två lottor gått mot sjukhuset sträcker Lasse på sig och säger håglöst gäspande:
– Jag tror jag börjar gå hemåt.
Hemma i Lundmarks kammare sitter Anna-Lisa på sängen och skriver brev till »Hoppfull soldat» som i Veckospegeln önskat sig en trogen brevvän.
Ella ligger på knä framför kammarskåpet. Skåpdörrarna är öppna och hon plockar försiktigt fram låneböckerna hon lånat. Sandra på biblioteket hade rekommenderat Anna Bondenstams roman »Bergtagen» och Ågrens Olga som stod mellan hyllorna två böcker av Vilhelm Moberg.
Men när Ella gick ut hade hon dessutom plockat åt sig Golowanjuks »Josef den lycklige», Selma Lagerlöfs »Skrifter» och Mirjam Tuominens »Murar».
Tuominens bok har hon lånat av ren och skär nyfikenhet. För att Mirjam Tuominen bor i staden. Och för att hon, trots att hon är lektorsfru, hade undertecknat arbetarnas protestskrivelse till fullmäktige om bakelitfabriken. Ella undrar hur hon skriver och småläser lite här och var i novellsamlingen.
När hon slutligen reser sig och går till köket är det ända Lagerlöfs bok hon håller i handen.
På sofflocket i köket ligger Paluri och sover med en paletå över sig. Tita sitter på golvet och leker med sina kor, några grankottar med små björkstickor till ben.
Ella lägger märke till att hon pladdrar och pratar som vanligt. Och funderar åter en gång på varför flickan numera blir så konstigt stum och trotsig varje gång Einar kommer hem på permission.
Sist hade han blivit riktigt arg och klappat till henne när hon stretade emot och inte ville sova med honom. Och flickan hade inte fällt en tår. Bara gett honom ett trotsigt ögonkast och sedan lydigt krupit upp i soffan. Efteråt hade hon legat med munnen hårt sluten och ögonen vidöppna mot lampan i taket.
Varje gång Ella tänker på det fylls hon av obehag. Och vet samtidigt att hon är hjälplös inför Einars tvång. För hon har tiggt och bett att flickan skulle få sova med henne. Men Einar är obeveklig. Tita skall sova med honom och hans vilja är familjens lag.
Och Tita tycks glömma snabbt. Så snart Einar rest blir hon som vanligt igen. Leker under bordet eller ute på gården med Penttu. Springer ibland ner till Långraden. Klättrar på Lasse, och pratar och sjunger med Paluri.
Nu kryper hon småbabblande med korna längs ränderna i trasmattan. Hon pratar och beskärmar sig som Ida om Arma kuddkräk, In i båsen, och Stå still när jag mjölkar!
Ella sätter sig vid köksbordet och iakttar flickan en stund. Så slår hon upp boken och försjunker snart i läsningen.
Hon läser om drottningarna i Kungahälla. Margareta Fredkullas inträde i den mörka, krigshärjade furuskogen fängslar henne och hon suckar plötsligt djupt och skälvande. Tita som hör henne lyfter häpen på huvudet och frågar:
– Mamma, vad är det?
– Det var nånting som jag läste ... Det var så grant!
– Varför suckar du då?
– Ja, inte vet jag ... men det var så granna ord, svarar Ella och drar sig tankfullt med handen över kinden.
– Jag vill också hör!
– Nå int vet jag om du förstår.
– Men läs ändå, kinkar flickan och kryper samtidigt upp i famnen.
– Då måst jag först förklara för dej att det är i ett land där det är krig och ...
– Som här hos oss?
– Ja ungefär. Och liksom vi, så väntar di här människorna på att det ska bli fred igen. Och som ett tecken på att det ska bli fred har människorna hört att en prinsessa ska komma ridande ... Och nu kommer hon! I skogen som är mörk och hemsk syns hon som ett ljus. Och nu tror jag att jag kan läsa för dej.
– Börja då!
O, kära, väna, morgonljus och blomma!
Hon kommer närmare, hon syns allt bättre.
Det var ej någon dimstod mellan träden,
det är en kungadotter. Tacken, loven!
Nej, kära, att du äntligen ...
Här, lyfter Ella på huvudet eftersom Lasse i det samma kommer in genom dörren. Tita glider genast ner ur Ellas famn. Med några korta skutt är hon hos Lasse och sträcker förväntansfullt leende armarna mot honom. Han lyfter upp henne i famnen. Hon lägger armarna kring hans hals och säger med ett viktigt tonfall:
– Vi läser vi nu ... Mam och jag!
– Jasså, om vad då?
– Mamma, vad läser vi?
– Om Margareta Fredkulla.
– Just det! ... Du får nog höra på om du vill.
– Hm ... Men jag tror jag ska fara till ån och meta, svarar han, pussar henne på kinden, och ställer ner henne på golvet.
[Kanske Lasse satt på kistorna nedanför dammen och metade, som så många pojkar och ynglingar efter honom. Förstoring. Panoramor från kraftverkspiren och kraftverksbron.
I bakgrunden på tullstranden Bircks bastu med brutet tak, Marjamäkis gård som hösten 1957 nått sockelhöjd och Smeds gård. Länsman Ohls gård med pulpettak strax norr om Topeliusparken finns ej med eftersom den började byggas 1960. Stadskanalens mynning skymtar under Adventkapellet. Lars Pensar daterade.
En skymt av stockrännan i förgrunden. Nejonögonen kom inte längre än hit, så nätingsfiskaren kunde iklädd yllevante behändigt plocka upp dem. Vissa höstar var det fullt av infrusna nätingar vid kistorna.
Foto: John Fors 1959, Anders Fors tillhandahöll.
(Inf. 2012-06-03.)]
– Så får vi kanske abborrar sen, säger hon förhoppningsfullt och håller honom i handen då hon trintande följer honom till diskbänken där han dricker en skopa vatten.
Innan han går ut igen stryker han henne lätt över kinden och säger:
– Lilltollon!
Hon lyser upp i ett strålande leende. Så breder hon ut sina armar som fågelvingar och hoppar på ett ben tillbaka till Ella. Kryper upp i hennes famn och säger med en förnöjsam suck:
– Lasse är nog min bästa vän han!
– Hm, instämmer Ella, drar flickan intill sig och frågar efter en stund:
– Ska vi läsa vidare då?
– Jaa, nickar Tita och Ella fortsätter den avbrutna dikten:
Nej, kära, att du äntligen är kommen,
att det är du, som rider ned i dalen!
Du lyser fin och fager under kronan.
Ack, kära, väna, låt oss riktigt se dig!
Vik undan guldinvävda silkedoket.
– Är det som en brudslöja?
– Jo, fast vackrare förstås ... Det står ju s-i-l-k-edoket och silke är så tunt och glansigt och skimrande, svarar Ella och tillägger:
– Men var tyst nu ifall du vill höra mer!
– Hm. Nå!
Vik undan guldinvävda silkesdoket,
som fladdar om dig ned till kjortelfållen!
Nu, bönder, hasten! Sätten plog i åkern!
Här rider freden. Kasten säd i jorden,
och sänden hungrig boskap ut på betet!
Här rider glädjen. Gräven gömda skatter
ur jorden fram, och öppna stängda portar!
De unga skola åter bära smycken,
husmödrar breda vävar ut på bleket!
i kistan tunga vapenskruden kastas.
Gud skydde dig, Fredkulla, där du rider!
Han är väl sedig, denna svarta gångarn,
som går högtidlig fram i purpurtäcke,
med stora plymer vaggande vid ärat,
med manen delad …
– Vad är plymer, mamma?
– Nånsorts vippor ... eller fjädrar. Fågelfjädrar, tror jag, men stora och yviga.
– Kanske som palmbladen di kasta framför Jesus på bilden i Bibeln din?
– Ja, ungefär.
Då vet Jag ... Nå, läs mer nu.
med manen delad uti många flätor,
omvirade med tofsbeprydda guldband.
Gud signe dig, som ...
– Mam, nu får du nog ge dej! Nu ska jag till Karleborg och bli soldatpojk, skriker Penttu som mitt i alltsammans kommer inhastande genom den öppna dörren.
Paluri vaknar av hans rop och sätter sig upp med ett förvirrat uttryck över ansiktet. Penttu går fram till Ella och ser henne stint i ögonen och fortsätter:
– Snart ska di ha läger vid Andra sjön, och Arne och Olof och alla di andra ska skriv in sig i Soldatgossarna så di får fara med. Och det ska jag också! ... Du får säg vad du vill!
– Men snälla Penttu, börjar Ella vädjande och skuffar Tita ur famnen.
– Jag vill int vara snäll!
– Vill du lära dej skjuta då?
– Nä! och kanske man int behöver skjut? Bara spela fotboll och gymnastiser och ... Och fara på läger!
– Det stod i tidningen att småpojkarna ska lära sej skjuta med miniatyrgevär vid Karleborg. Och det låter jag dej int göra! Så mycket du hör det!
– Satan! Satan!
– Svär int! ... Ännu till på söndan!
– Satans förbannade, spottar Penttu till och stampar i golvet.
– Nej, nu får det räcka, Penttu, ropar Anna-Lisa ilsket och kommer utrustande ur kammaren. Hon stannar framför brodern. Smäller till honom över munnen och fräser uppfostrande:
– Du svär int åt Mam! Hör du det!
– Men jag vill fara på läger, snyftar Penttu och tar sig ömmande över kinden.
– Jo, nog vet di där skyddskåristerna hur di lockar småpojkarna våra, säger Alma som hört ordväxlingen ut på gården och nu kommer in genom dörren.
– Int behöver du blanda dej i det här nå du, Alma! Nog klarar vi oss själva, snörvlar Penttu med darrande läppar och torkar sig under näsan med armen.
– Nå vet du ... Ibland kan det nog behövas tre kvinnfolk mot en skyddskårist, skrattar Alma godmodigt och rufsar till honom i håret.
– Int är jag nån skyddskårist, snäser pojken och slår trotsigt bort Almas hand.
– Nej, och mamma din vill int att du blir en heller!
– Förresten Penttu, sku ni int ha teater i dag, frågar Ella i ett försök att få pojken på andra tankar.
– Jo, men Arne och Olof ska ju till Karleborg, svarar han trumpet och torkar med knutna nävar bort tårarna.
– Int tror jag att di får skriva in sig i Soldatgossarna du heller, vet du.
– Nejnå, int släpper Lempi Arne dit int, säger Alma trosvisst och sätter sig tungt på en stol.
– Di sa så! Båda två!
– Innan di frågat Lempi och Bertha, ja! Men om du går ut nu så sir du dem säkert nere vid Långraden bland de andra snorgärsarna, säger Anna-Lisa och går sedan tillbaka till kammaren med ett flin på läpparna medan Penttu grinar och fräser efter henne:
– Tror du, ja!
– Och jag också, säger Ella övertygande och torkar Penttu i ansiktet med förklädet.
Tita som krupit upp i soffan bredvid Paluri ser från den ena till den andra. Och när Penttu surmulet går ut hoppar hon ner och följer efter honom. I grindhålet blir hon stående och ser hur han rusar ner mot Olof som står och hänger i gathörnet under telefonstolpen.
Efter en stund kommer Paluri och ställer sig bredvid henne.
– Kanske vi får si teater, Tita. Bara vi väntar en stund, säger han och kikar lika intresserad som hon ner mot Långraden.
– Penttu har sagt att det kostar femti penni för storfolk.
– Har du nå pengar Paluri, fortsätter hon sedan och vänder sig mot honom.
– Nä, men sidu Tita, småfolk och dårar får nog si gratis, tror jag, svarar han illmarigt flinande och sätter sig på den flata stenen på marken vid grinden. Hon sätter sig bredvid honom. Tillsammans ser de, hur vallbacksungarna samlas nere i gathörnet.
– Ska det bli teater, ropar Sally ekande från Lunds farstudörr.
– Jaaa, gapar Tita tillbaka och ett ögonblick senare rusar Sally ner mot Långraden med en hopknycklad säck under armen.
Småningom kommer alla ungarna uppför backen. Penttu pratar och gestikulerar ivrigt. Elsa håller en av sina vackra Sverigeklänningar som en flagga. Olof bär ett klädbylte och Sigge släpar på två långa bräder.
Koskenniemis Kerttu fnissar förtjust. Sist i raden kommer Spilivink med Marias högklackade lackskor som hon fått från Amerika.
Hela skocken drar iväg mot uthuset. Tita och Paluri följer de andra och ser hur Arne och Affi lyfter av den grå liderdörren. Dörren placerar de på marken framför öppningen. Sundells Britta och Sally hänger en uppklippt säck som draperi i dörröppningen och Penttu och Olof lägger några stenar på dörren. Sigges långa bräder lägger de på stenarna.
Så visslar Affi i en visselpipa och alla skyndar sig till sina platser. De som är publik sätter sig i gräset runt dörren. Solveig sätter sig mellan Tita och Paluri. Anna-Lisa som tagit en paus i brevskrivningen står och hänger en bit från de andra. Hon ser lika förväntansfull ut som de yngre barnen.
Sally, Britta, Penttu och några till går in bakom draperiet. Det böljar av och an av deras rörelser.
Tuttimuj kommer plötsligt utkastande ur lidret och landar fräsande intill Tita och Solveig.
– Fick du ingen roll i dagens drama du, frågar Paluri småskrattande och följer med blicken den gråspräckliga katten som hastigt försvinner mellan bärbuskarna.
– I FLORAPARKEN, meddelar Olof plötsligt högt, och tydligt.
Och ut ur lidret kommer Arne och Kerttu i armkrok. Kerttu har målade läppar och bröst av tidningspapper under sin systers cillaklänning. Hon blinkar och ler inställsamt där de går av och an på liderdörren. Marias klackskor står ut en bra bit bakom hennes smala vrister.
Arne har sin systers scoutbälte från Frälsningsarmén runt midjan. I ena handen håller han en lång käpp som ett gevär. Han går stramt och styvt. Man förstår genast att han är soldat fast han har svårt att hålla sig för skratt då han säger:
– Voileeben, lieben, loben. Alle maaden!
– Hmmm, nickar Kerttu medgörligt och trippar förnämt medan Arne fortsätter:
– Wunderbaar ... dutchen, datchen, titchen ... Wuuunderbar!
– Har hon fått riktiga tissar, frågar Tita högt och allvarligt undrande.
– Tyst Tita, viskar Solveig och Penttu blänger ilsket bakom draperiet. Britta och Aila fnissar till men tystnar när Arne stannar och säger:
– Maine, raine Vaffenbruden ... Schöne frauen ... Ich liebe dich!
– Men jag vill bara ha tobak, frustar Kerttu till och knycker ett tomt Josepttepaket ur Arnes ficka innan hon rusar in bakom draperiet.
Publiken skrattar och applåderar tills Affi åter visslar till. Så stiger Oskar fram och säger kort:
– I SKOLAN!
Skådespelarna sätter sig hastigt på bräderna på dörren. Penttu är lärarinna förstår man av pekstickan, den långa kjolen och de tomma glasögonbågarna på näsan. Han lyfter på hakan och frågar med gäll röst:
– Vad är två gånger två?
– Fyra, säger Sally.
– Rätt! Och om jag då har tre ägg och två russin, vad blir det?
Gott, om man vispar ihop det, ropar Sigge genast utan att ens markera.
Publiken börjar åter applådera. Men Penttu sträcker viktigt på sig och slår med pekpinnen i väggen innan han fortsätter:
– Tyst i klassen! Och så vill jag fråga Olof. Om jag har en skinka och du har en, hur mycket har vi då tillsammans?
– En hel röv!
Publiken exploderar av skratt. Elsa kastar gallskrikande sitt huvud ner mellan knäna. Aila glömmer sin tandglugg och ser sig storgapande omkring. Solveig vänder sig hisnande mot Tita som trummar med benen i gräset.
På scenen slår sig Sally häftigt på låren och Lärarinnan skuttar skrattande in bakom draperiet.
Olof pöser småskrockande på sin plats. Paluri ser på honom och hojtar beundrande medan han klappar i händerna:
– Bravo! Bravo!
Sedan de skrattat färdigt visslar Affi igen i visselpipan och Kerttu meddelar:
– VID KARLEBORG!
Olof, Penttu, Arne, Sigge och Spilivink ställer upp sig på dörren. Oskar har sin pappas segelmössa på huvudet och Arnes scoutbälte tvärs över bröstet när han viker undan säckdraperiet och med bister min stiger ut på scenen. Han synar pojkarna noga och skriker plötsligt:
– På rad!
Pojkarna rycker till och ställer sig alla stramt i en rad med blickarna stelt framåtriktade.
– På stället ... Marsch!
Pojkarna börjar taktfast trampa. Publiken sitter tyst och allvarsam. Tramp, tramp, tramp hörs pojkarnas steg mot liderdörren. Oskar går av och an med hotfull min. Han ser på deras fötter och ropar mitt i allt befallande:
– Maahan!
Spilivink och Sigge kastar sig genast ner på dörren. Men Olof och Arne ser på varandra och Arne pustar:
– Det blir varmt tycker jag.
– Maahan, skriker Oskar igen och stirrar på Arne.
– Int tror jag det, säger Arne sävligt och ställer sig utmanande framför Oskar, och Penttu fortsätter:
– Int ids vi!
– Maahan!
– Nä! ... För nu skiter vi i kommenderase ditt, chefen, skriker Olof och ser trotsigt på Oskar som knyter handen som Juvelius brukar göra.
– Jo, för nu far vi till Andra sjön, ropar de andra i mun på varandra och kutar iväg mot olika håll.
– Bravo Olof, ropar Aila och knyter näven.
– Ja, där fick han sej, tillägger Britta och så bryter jublet åter ut. Publiken stampar och applåderar och Solveig och Tita ser på varandra med lysande ögon.
Och en stund senare fortsätter kavalkaden. Skådespelarna bjuder på scen efter scen ur vardagsmiljön och publiken är förtjust över framställningskonsten. När idéerna tryter får skådespelarna därför ta om några av de bästa scenerierna.
Under tiden sitter Ella och Alma och pratar om socker och fettransonerna som åter skall minska, fabriksdrömmen som slogs i spillror, soldaterna ute vid fronten, Doris Folkhögsskolvinter, och Svenssons Ebba som bara blir svagare och svagare.
Men när Alma sedan går över gårdsplanen stannar hon en stund och lyssnar till barnens skrattsalvor.
Och när hon fortsätter ler hon utan att hon vet om det. För barnens röster är som solblänk mellan gråtunga skyar och deprimerande tankar. |