En emigrantsläkt
– fyra syskons öden, berättade av Gustaf Wik.
|
Gustaf Wik föddes och dog i Socklot. Under sin livstid hann han dock med flera resor till Amerika. Socklot är en typisk emigrantbygd – enligt Gustaf Wik har alla bondgårdar utom en i Stor-Socklot bidragit till emigrantströmmen. Gustaf Wiks och hans syskons öden är skolexempel på den omfattande emigrationen från bygden. Gustaf Wiks berättelse nedtecknades då han var 88 år av hans brorson William Wik.
Gustaf Wik föddes som fjärde son till Johan Erik Larsson Wik, f. 1844 och hans hustru Maria Johansdotter Harald, f. 1848, båda från Socklot. Bilden är tagen i Seattle 1928. |
|
Familjen bestod av fyra söner och två döttrar. Ehuru familjen levde under jämförelsevis goda ekonomiska förhållanden, fann barnen emigrationen som en bjudande plikt. Ett undantag var äldste sonen Henrik f. 1872 som utbildade sig till folkskollärare och blev lärare i Munsala kyrkby.
Johannes, f. 1874, vistades i USA första gången 1898–902. Efter ingånget äktenskap med Hulda Maria Eriksdotter Mickilä 1902 och sedan sönerna William Johannes f. 1903 och Sven Valdemar f. 1904 fötts, företogs den andra resan till Amerika. Där arbetade han så gott som hela tiden i skogsarbete som körkarl vid släpning av stock med parhästar. Under första resan arbetade han även i en ”mina” i Silverton.
Johannes Wik med parhästarna i skogskampen i Colorado år 1899.
Förstoring.
Sofia f. 1877, gifte sig 1898 med Matts Vilhelm Sundsten från Munsala kyrkby. Första barnet, Johannes, föddes 1899. Familjen reste första gången till Amerika, Tacoma, 1904. Sonen Walter föddes där 1905. Hustrun med de två barnen återvände 1907 till hemlandet. Hon ångrade sig genast efter avfärden. Mannen återvände också på våren samma år, men reste ånyo ensam till Staterna 1910. Det ansågs nämligen lämpligt att hustrun blev hemma ännu, ty ytterligare två barn hade fötts, nämligen dottern Agnes Linnea, f. 1907 och tredje sonen Erik Alfons, f. 1909.
Hustrun med de fyra barnen reste sålunda andra gången till Tacoma den 2 oktober 1912. Avfärden skedde från Nykarleby station och vidare över Hangö där systern Anna tog avsked.
Färden var denna gång planerad att bli den sista till Amerika. Hemmanet på Trött i Munsala kyrkby såldes till Vilhelm Sundstens syster och hennes man. Allt lösöre auktionerades bort.
Alla barnen lever i Amerika med barn i tredje och fjärde generation. Fadern Vilhelm dog redan 1937 och modern Sofia den 25 augusti 1965, 88 år gammal.
Jakob, f. 1879 reste till Amerika 1899. Han arbetade i skogsavverkning i Colorado, på samma plats som brodern Johannes.
Jakob fick hemlängtan och reste hem. Under hemfärden över oceanen insjuknade han i lunginflammation och dog den 5 januari 1901. Han blev värdigt begravd i Atlanten.
Jakob och Johannes Wik var inte de enda Socklot-borna som arbetade i skogsavverkning i Colorado, de hade sällskap av fem andra hemifrån.
På bilden från vänster: Jakob Jakobsson Wik, Otto Mattsson Ahlström, bröderna Johannes och Jakob, Vilhelm Eriksson Smeds, August Simonsson Sigfrids (Sandvik) och Janne Simonsson Sigfrids (Segerstam). Bilden är tagen 1899.
Gustaf, f. 1881. Jag hade tidigt ett stort intresse att få resa till Amerika. Vid 23 års ålder reste jag första gången direkt till Californien och vistades hela tiden i San Pedro. Jag fick genast stadigvarande arbete med lastning av Red Wood-timmer. Arbetet var för det mesta ganska tungt och krävande. Dessutom smutsigt, eftersom Read Wood-timret färgade av sig. Arbetskamraterna utgjordes här av många finländare. Endast ett fåtal kamrater var finskspråkiga.
Jag bodde som helinackordent hos en åländsk familj. Det fanns tillgång till både kallt och varmt vatten. Avgiften var 30 dollar per månad. Min förtjänst var i genomsnitt 70 dollar i månaden. Tyvärr började depressionen inträda våren 1908, varför jag reste hem till Finland i april samma år.
Efter ett års vistelse hemma i Socklot, gifte jag mig med Alina Sofia Renlund, f. 1909. En son, Alarik Gottfrid Gustav föddes samma år.
Andra resan företogs 1910. Denna gång köpte jag biljett direkt till Eedith i Colorado. Som ressällskap hade jag en granne, August Jakobsson Snåre.
Vi reste nästan genast till Park City i Utah. Där tog vi in på ett litet hotell som ägdes av August Pettersson Rose från Pedersöre. Hustrun hette Anna och var född Hissal i Vörå. (Rose och Snåre var kusiner. August Rose blev vid hemkomsten kompanjon i bussfirman, som ännu i dag bär samma namn, nämligen Haldin & Rose).
Vi stannade en vecka i Park City, varefter vi beslöt att köpa biljett till Tacoma. Vi lyckades få arbete i byggnadsbranschen och stannade i Tacoma till slutet av september 1910.
I oktober flyttade vi till Col Crick (New Castle) där flera personer från min hemtrakt arbetade, varför vi kände oss som hemma från första dagen.
Även i Col Crick fick vi arbete inom byggnadsbranschen och det passade oss utomordentligt väl. För min del dominerade inredningsarbeten och golvläggning i bostadshus. Även målning och tapetsering utförde jag i stor utsträckning.
I Col Crick fanns flera pensionat (Boardinghouse) som drevs av emigranter från min hemtrakt och mitt hemland. Bl.a. Hilma och Wilhelm Kronkvist från Socklot drev ett sådant pensionat. Jag inackorderade mig där för 28 dollar i månaden och trivdes så bra att jag bodde där tills jag reste hem 1917. Resan hem skedde under första världskriget och blev en äventyrlig upplevelse. Då Gustaf Wik kom hem anslöt han sig till skyddskåren. Han blev sergeant i Vasa I Grenadjärbataljon och deltog i alla sitt kompanis strider. Vid krigets slut 1919 blev han lokalchef i Nykarleby landskommuns skyddskår.
Sin tredje resa till Amerika gjorde Gustaf Wik 1923.
Den tredje resan företogs till Canada, med biljett direkt till Vancouver B.C. Nu hade jag som ressällskap tre Socklot-pojkar, alla tre frontkamrater i frihetskriget. De var Verner Vesterlund, Verner Viklund och Emil Harald.
Då folk stod i beråd att emigrera, förekom ofta avskedsfester, åtminstone i min hemby, vanligtvis avsedda endast för de närmaste. Då vi fyra ovannämnda skulle resa hade jag en stor bjudning i mitt hem på Nikonen. Stugan var ordinär bondstuga, ca 7x16 meter och på fyra rum. Den var fylld av inbjudna bybor. Dessutom hade ungdomsföreningen och skyddskåren en stor familjär avskedsfest för oss på Socklot samlingshus.
Avresan skedde med ”Arcturus” från Hangö till Hull i England. Därifrån gick resan vidare med tåg till Liverpool där vi måste ligga över i 11 dygn. ”White Star Line” – båten ”Baltic” förde oss över Atlanten till Halifax. Efter åtta timmar med tåg anlände vi till Montreal. Restiden Halifax–Vancouver tog hela sju dygn.
Jag lyckades genast ordna arbete åt mina reskamrater. Jag fick stadigvarande anställning hos företaget B.C. Haard Wood Floor Co. Tack vare engelska språkkunskaper fick jag en mycket förmånlig ställning inom företaget, nämligen att utföra de mest krävande parkettgolvsarbeten hos familjer med god ekonomi och kräsen smak.
Jag har alltid varit intresserad av föreningsliv, både hemma och borta. Vid min andra resa tillhörde jag sjukhjälpsföreningen Aftonstjärnan nr 27 i Col Crick. Rätten att tillhöra föreningen förutsatte nykterhet och ett redligt liv. Antal föreningsmedlemmar var ca 70. Här var jag ordförande under tre perioder. Ordförande, då jag kom med i föreningen, var från Vasa-trakten och hette Jacob Jansson, gift med en rikssvenska.
Då Order of Runeberg grundades i Vancouver den 5 augusti 1925, var jag en av grundarna. Order of Runeberg nr 124 var mycket aktiv under de sju år jag hade förmånen att verka där. Mötena hölls i Svenska Hallen i regel varannan vecka. Aktiviteterna var av mångahanda slag, beroende på programkommittéernas sammansättning som växlade inför varje möte. Själv spelade jag helst teater, ett intresse som jag sysslade med redan i mina yngsta år hemma i Socklot tillsammans med Josef Herler. Jag sjöng också solo eller läste dikter. Mycken allsång förekom vid våra sammankomster och självfallet sjöngs fosterländska sånger och hembygdssånger mest. |