Tor Fors dokumenterar Smedsättlingarna
– Boken klar till nästa släktträff
Vår släkttidning Smeds-bladet har nu utkommit i drygt två decennier. För att uttrycka det på annat sätt är det här det 22:a numret av tidningen. Varje år har den med en punktlighet som inte står skattsedeln efter kommit som en kär hälsning till julen. Tjugotvå år är en ganska lång tid. Mycket intressant och värdefull läsning har samlats och bevarats för eftervärlden i de enskilda numren av tidningen, som med åren blivit en ansenlig hög.
Många av de personer som genom åren på olika sätt gett anledning till artiklar och annan form av läsning är numera borta, men i de bevarade texterna lever något av dem vidare tack vare att någon eller de själva i tiden satte det upplevda till pappers. Mycket av det som finns bevarat i Smeds-bladet är unikt och finns inte omnämnt någon annanstans. Att tidningen hållits vid liv i så många år är något vi medlemmar av Smedssläkten har tidningens uthållige redaktör Tor Fors att tacka.
Tor har gjort tidningen utan stora åthävor och utan att lyfta fram sig själv som person. Det är endast i spåren på sidorna som läsaren anar handen som redigerat. Nu är det på tiden att också Tor efter många år av träget arbete på ett mera synligt sätt får träda fram i sin tidning. Idén till det kommer från arbetsgruppen som tillsammans med Tor jobbar med Smeds-bladet. När man i arbetsgruppen tyckte att det nu var dags att också låta Tor själv få träda fram protesterade han till en början eftersom han tyckte att han inte skall vika ut sig i den tidning han själv redigerar, men föll slutligen till föga för en enig arbetsgrupp.
Jag träffade Tor och hans hustru Edith en lite gråruggig dag, som de flesta dagar var den gångna sommaren, på makarnas sommarställe Häggbärsgrund i Köklot. Köklot, som kommunalt hör till Korsholm och kyrkligt till Kvevlax, saknade länge både väg till fastlandet och elström.
Familjen Fors som i tidigt sextiotal flyttade till Sverige byggde i början av 1970-talet sommarstugan i Köklot och har sedan dess besökt Finland ett par gånger om året samt mer eller regelbundet tillbringat några veckor varje år vid sommarstugan. Fast numera är Edith och Tor för det mesta ensamma där ute sedan barnen flugit ut ur boet, men visst händer det att de också dyker upp på Häggbärsgrund, de senaste åren har de kommit varje sommar.
Sommarstugan byggdes i början av 1970-talet. Minst två gånger om året går färden från Västerås till stugan på Häggbärsgrund i Köklot
Foto: Bengt Harald
Vad är mera naturligt att inleda en intervju med Tor än att fråga honom varifrån han fått sitt stora intresse för släkt och släktforskning. Och han behöver inte fundera länge för att hitta ett svar.
- Det är nog från min pappa Oskar Fors det, säger han. Pappa var intresserad av folk i allmänhet och släkten i synnerhet. Far talade ofta om Forsbacka i Nykarleby lkm, där han var född, om släkten från sin mammas sida som har anknytning till Vexala, Munsala, samt inte minst om Smeds i Socklot och släktingarna i byn. Tor berättar att han också i unga år besökte Forsbacka där han fick träffa sina kusiner, som senare också har hållit kontakt med.
Tor Fors studerar en av de drygt 20 pärmar med uppgifter och artiklar om Smedsättlingarna, Om ca två år skall boken vara klar. Foto: Bengt Harald
- Ännu på 1960-talet, minns Tor, kunde far spontant säga: ”Skall vi fara norrut?” Med det menade han att man skulle besöka släktingarna på Forsbacka, i Socklot och Juthas. När vi for omkring kunde far plötsligt säga: ”Här skall vi stanna.” Och så stannade vi, gick in och träffade de människor som bodde på gården. Ibland sökte far också upp originella personer som jag upplevde intressanta. På det sättet kom vi att träffa många verkliga personligheter som stannat kvar i mitt minne, säger Tor.
- Intresserad av släkten som pappa var kom professor Woldemar Backmans utredning av Smeds-släkten att bli en viktig bok för honom. Boken som han ofta studerade lät han alltid ligga framme. Han antecknade flitigt det mesta som gällde släkten som han fick reda på och som inte fanns noterat i Backmans bok. Med tiden hade han samlat så mycket nytt material så att han på 1970-talet kunde ge ut en bearbetad och kompletterad upplaga av Backmans bok.
Backmans bok över Smeds-släkten har, trots att den som sådan är värdefull, sina begränsningar. Eftersom hemmanen och ägoförhållandena långt styrde Backmans forskningsmetodik, föll det sig naturligt för honom att endast följa upp släktens manslinje. Backmans avsikt var väl inte heller att presentera någon fullständig släktutredning utan för honom, som till yrket var läkare, var det av intresse att få reda på vad folk dött i.
Eftersom Backman på sin tid endast följde manslinjen, kan man säga att hälften av släktens medlemmar, som enligt Tors släktregister, består av 54 procent kvinnor, saknas. Därtill saknas alla som är födda efter 1930-talet. Tor har följt upp och kompletterat Backmans och sin far Oskars forskning med en mera vidlyftig utredning av den smedska släkten. Han har haft hjälp av ett antal personer representerande olika släktgrenar, som var för sig samlat uppgifter om sin gren.
Läsare av Smeds-bladet har sedan nummer 9 av bladet, som kom 1985, kunnat ta del av utredningar av olika grenar av släkten, som utgår från anfadern Matts Andersson, som föddes 1635. Släktregistret som Tor förfogar över omspänner i dag drygt 2000 hushåll, vilket antyder något om omfattningen av det arbete som han utfört. Tor berättar att släkten Smeds numera börjar vara kartlagd och att endast kompletterande efterforskningar, främst gällande personer födda i början av 1700-talet, som i släktboken angetts som försvunna, återstår. Även ett antal personer och familjer, som emigrerade vid sekelskiftet till både Amerika och Nya Zeeland, kräver fortsatta efterforskningar.
Som exempel på hur svårt det kan vara att få grepp om endel personer i släkten, nämner Tor en Anders Johansson och en Lisa Johansdotter som föddes på 1700-talet. Det finns många personer med de namnen, i till exempel vigselboken, och hur skall man då träffa rätt? Får vi inte klart för oss vilken Anders eller Lisa det handlar om måste det problemet överlåtas till kommande generationer att utreda, säger han.
Tors målsättning är att om något år kunna ge ut en släktbok där förhoppningsvis alla Smeds-ättlingar är samlade. Meningen är att de släktutredningar som publicerats i Smeds-bladet tillsammans med ännu opublicerat material skall ingå i släktboken. Det kommer att bli ett omfattande verk, lovar Tor.
Släktmöte när utredningen är klar
Vid den senaste släktträffen i Nykarleby tog man sikte på att nästa träff skulle hållas år 2000. På grund av att släktboksprojektet sedan dess kommit in i bilden har situationen förändrats. Nu är målsättningen att arrangera släktmötet först när boken är färdig för att få ut den till så många medlemmar som möjligt. Därför måste tidpunkten för nästa släktmöte bli beroende av hur arbetet med boken fortskrider så att den kan presenteras när släkten är samlad. Här låter Tor förstå att han alltjämt är tacksam för uppgifter om förändringar inom släktmedlemmarnas familjer.
l det myller av människor som utgör ättlingar till Matts Andersson finns många människoöden representerade. De flesta som fötts har stannat i hem- eller grannsocknarna, men många for längre bort: i hemlandet till Nurmo, Ilmajoki, Helsingfors, Tammerfors, Haapajärvi samt utomlands till Amerika, Kanada, Australien, några till Nya Zeeland samt till Sverige, för att nämna några orter och länder där det ännu finns ättlingar till dem som flyttade bort. Orsaken till att människor flyttade var som alltid – små hemman, stora familjer och brist på utkomstmöjligheter på hemorten.
Bland dem som sökte sig bort och deras ättlingar finns flera fascinerande människoöden. Av dem som under åren presenterats i Smeds-bladet är det några som särskilt fastnat i Tors minne. Där är till exempel en Maria Lovisa, född Mickilä. Hon flyttade som barn med sina föräldrar till Helsingfors där hon träffade en rikssvensk vid namn Björklund som hon gifte sig med. Paret hamnade i Ryssland där de levde ett händelserikt liv. Mannen blev arresterad för påstått spionage, frigavs och familjen återkom så småningom efter en omväg via Sverige tillbaka till Finland.
En av parets söner, Knut, representerar också han ett märkligt livsöde. Knut hamnade i England, och bytte namn till Kenneth Berkeley. Kenneth var en av åtta soldater som engagerades för ett förberedande uppdrag för de allierades landstigning i Normandie i Frankrike i andra världskrigets slutskede. Han stod också för oförvägna insatser vid befrielsen av Norge och belönades för det av norska kungen.
Elis Ekström, född 1905 i Socklot, representerar också han ett märkligt livsöde. Elis började i unga år som fiskare vid Grisselön, men for med biljett som han köpt för lånade pengar till Australien med sina tillhörigheter i en fanérkappsäck. Vid framkomsten hade fukt och vatten förvandlat den fina kappsäcken till en pärtkorg, som han skrev i ett brev. År 1937 återkom han till Finland och hade planer på att börja ägna sig åt fiske. Det ekonomiska utbytet var dåligt varför han for till Amerika där han sedan arbetade på olika håll efter en parentes i flottan under krigsåren.
Kristina Ahlnäs, som ägnar en stor del av sitt liv åt arktisk forskning i Alaska, representerar också hon ett rikt och omväxlande liv. Kristina har genom åren medverkat i Smedsbladet med ett antal artiklar. [Nybyggare i Alaska, Hälsning från Alaska, Brev från Kristina Ahlnäs i Alaska. Vad jag vet blev det varken bok eller släktträff.]
Smeds-bladet får god respons
Tor säger att man från och till diskuterat Smeds-bladets framtid, men än så länge fortsätter utgivningen som tidigare. Upplagan har vuxit efterhand och senaste års upplaga blev totalt 1030 exemplar. Responsen har varit god vilket uppmuntrat honom att fortsätta trots att utgivningen innebär en hel del arbete. Uppgiften är trots det stimulerande och ger goda möjligheter att träffa och ha kontakt med många positiva människor i släkten.
Tor och Edith Fors är bosatta i Västerås i Sverige dit familjen flyttade en tid efter det han blivit klar med sin examen vid Tekniska Läroanstalten i Vasa 1960. Det fanns gott om arbete i Sverige på den tiden och utvandringen var omfattande. Två systrar bosatta i Fagersta utövade också en viss dragningskraft.
Tor Fors blickar ut över fjärden Här finns stillheten, här är länken till det förflutna, här i Österbotten finns rötterna.
Foto: Bengt Harald
Omständigheterna fick bestämma om det skulle bli en vistelse på några år eller för en längre tid. Han fick jobb på ett stort byggnadsföretag i Västerås och kom att stanna där hela sitt aktiva arbetsliv fram till pensioneringen. Då hade familjen fäst sina rötter så pass stadigt i Sverige att det blev naturligt att stanna också efter pensioneringen.
Tor kom mycket tidigt med i finlandssvenskt föreningsliv i Västerås och i samarbetskommittén för finlandssvenska föreningar i Sverige, som 1969 blev Finlandssvenskarna riksförbund i Sverige (FRIS), vars första ordförande han blev. Det uppdraget innehade han i 15 år fram till 1984.
[På FRIS webbplats: |
Finlandssvenska kulturfonden i Sverige förvaltar två fonder, Tor Fors stipendiefond och Harry Holmströms stipendiefond. |
Tor Fors stipendiefond
Syftet med fonden är att genom utdelning av stipendier erbjuda finlandssvenskar i Sverige, verksamma inom finlandssvenskt föreningsliv, studier i och kontakter med Finland inom kulturens område. |
Plusgiro: 456200-5] |
De så kallade Kolbäcksfesterna i riksförbundets regi på pingstdagen varje år var på sin tid verkliga storsamlingar som drog finlandssvenskar i Sverige i tusental. När den stora emigrationen från Finlands svenskbygder småningom upphörde och invandrarna etablerat sig, minskade också deras behov att samlas. Det här gjorde att namnet Kolbäcksfesterna så småningom upphörde, riksförbundets sommarsamlingar fortsätter dock men under annat namn och på annan plats med mindre antal deltagare.
Även om makarna Fors numera är fästa vid Sverige med starka band, inte minst genom barnen, är de måna om att hålla kontakten med Österbotten samt släkt- och vänkretsen här levande. Det får dem att ett par gånger i året, någon gång tre, stuva bilen och åka över till Finland där de alltjämt är fästa med rottrådar som sitter mycket djupt.
|